Gündem 10 gündür mide ve bağırsak vakalarında ciddi artış var

10 gündür mide ve bağırsak vakalarında ciddi artış var

18.08.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Sindirim sisteminin enfeksiyon veya iltihaplanmasıyla tetiklenen akut gastroenterit vakalarında son 10 gündür ciddi artış yaşandığı uyarısı yapıldı.

10 gündür mide ve bağırsak vakalarında ciddi artış var

MERT İNAN/ İSTANBUL- İshal ve kusma ile birlikte, karın ağrısı, 37 derece ateş, keyifsizlik, halsizlik ve karın kramplarıyla kendini gösteren akut gastroenterit vakalarındaki artışa karşı uyarılarda bulunan enfeksiyon hastalıkları uzmanı Doç.Dr. Duran Tok, bu yaz gastroenterit vakalarında ciddi oranda artış yaşadıklarını duyurdu. Vakaları yaz döneminde artan altyapı çalışmalarıyla bağdaştıran Doç. Dr. Tok, şunları anlattı:

Haberin Devamı

‘YAZIN RİSK ARTIYOR’

“Ağustos’un ikinci haftasından itibaren bulantı ishal, kusma vakalarında geçmiş yılların aynı dönemine göre artış belirgin. Havuz, deniz sezonu ve kir bulaşan su ile yıkanan sebze, meyveler, duş, diş fırçalama gibi ayrıntılar unutuluyor. Burada sözünü ettiğim sorun şehir suyu ile ilgili değil, mahalle bazlı lokal alt yapı çalışmalarında yaşanan sızıntılardan kaynaklı bir artış tahmin ediyoruz.”

İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Viroloji ve Temel İmmünoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Ağaçfidan da, “Yaz dönemi birçok kişi havuz veya denize girerken, piknik alanlarında çeşme, kuyu, ırmak sularını kullanabiliyor. Dışkı ile kontamine olan sular zehirlenme dediğimiz sorunlara neden olur.”

Haberin Devamı

‘ROTA’ ARTIŞI

Prof. Dr. Bülent Saka (İç Hastalıkları Uzmanı): “Muhtemelen rota ve adenövirüslerden kaynaklı bir vaka artışı söz konusu. Bozulmuş dondurma, taze sebze ve meyveler de riskli grupta. Virüslerin dışkıdan atılımı 3 haftayı bulabilir. çiğ veya az pişirilmiş etler, kabuklu deniz ürünleri, hazır gıdalar, iyi yıkanmamış meyve ve sebzelere dikkat.”

‘SALGIN DEĞİL’

Uzm. Dr. Tutku Taşkınoğlu (Mikrobiyoloji Uzmanı): “Son bir haftadır kusma ve ishal şikayetiyle başvuran hasta sayımız belirgin arttı. Hangi organizma veya mikrobun bu sorunu tetiklediğini tespit edebilmiş değiliz. Salgın diyebileceğimiz bir durum yok.”