Gündem 10 kişiden 3’ü Dünya Kupası’nı bilmiyor!..

10 kişiden 3’ü Dünya Kupası’nı bilmiyor!..

14.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

34 ülkede yapılan araştırmanın sonuçları şaşırttı... IPSOS Milliyet okurları için derledi.

10 kişiden 3’ü Dünya Kupası’nı bilmiyor..

Kendimi iyi bir futbolsever olarak görürüm, 2018 FİFA Dünya Kupası’nda bir maçı stadyumda izleyerek futbolseverlik kariyerimin zirvesine eriştim. Ancak yaklaşan Dünya Kupası öncesinde gerçekleştirdiğimiz araştırmanın benim açımdan da ilginç sonuçları var.

Haberin Devamı

Futbol, üzerine en çok yazılıp çizilen spor. Çok popüler. İnsanların hayatlarında o kadar çok yer tuttuğu düşünülüyor ki kitleleri yönlendirmede bir araç olduğu da ileri sürülüyor. Meşhur 3 f formülünü duyanlar vardır, 20. Yüzyıl ortalarında Portekiz’de Salazar rejimi tarafından toplumu uyuşturmak amacıyla uygulandığı iddia edilen formül; fado-fiesta-futbol.

Bu iddiaya göre futbol işte bu kadar etkili. Peki araştırmamızın sonuçları ne diyor? FİFA Dünya Kupası kayda değer bir kitle için hiçbir şey ifade etmiyor. Araştırmanın yapıldığı 34 ülkedeki katılımcılar içinde her on kişiden üçü turnuvayı duymamış bile. Çok az seviyede bilgi sahibi olanları da dahil ettiğimizde %56’lık bir kesim konuya oldukça uzak. Türkiye’de kupayı hiç duymamış olanların oranı üçte biri aşıyor.

Haberin Devamı

Kendisini (benim gibi) tutkulu bir futbol izleyicisi olarak tanımlayan ve maçları mümkün olduğunca izleyeceğini belirtenlerin oranı %17.  Kendi ülkesinin takımını ve popüler takımları izleyeceğini söyleyenleri de dahil ettiğimizde turnuvayı görece yoğun şekilde takip edeceklerin oranı %40’a ulaşıyor. Ancak bir diğer %40’lık kesim bu dev organizasyonu hiç duymamış bile. Çıkarılabilecek sonuçlardan biri şu, futbolu takip edenler kadar hiç ilgi duymayan bir kitle de mevcut. Öte yandan futbolsever kitle o kadar yoğun ilgi sahibi ki bu kitlenin daha büyük bir kitle olduğu algısı oluşuyor.

2018’de izlediğim maçın öncesinde kentte Brezilya’nın da maçı vardı. Kupayı en fazla kez kazanmış bu ülkenin taraftarlarının yarattığı atmosfer büyüleyici idi. Bu yüzden araştırmamıza katılan her beş kişiden birinin Brezilya’yı finalde göreceklerini düşünmesi bana normal geliyor. Ama bizim ülkemizdeki futbolseverlerin beşte biri için Gary Lineker’in meşhur sözü bu kupada da geçerli “Futbol basit bir oyundur; 22 kişinin 90 dakika topu kovaladığı sonunda her zaman Almanların kazandığı bir oyundur.”

TÜRKİYE’DE DÜNYA KUPASI’NDAN HABERİ OLMAYANLARIN ORANI %40

SORU: Futbol / Futbol maçlarını düşündüğünüzü kendinizi nasıl tanımlarsınız?

Haberin Devamı

10 kişiden 3’ü Dünya Kupası’nı bilmiyor..

10 kişiden 3’ü Dünya Kupası’nı bilmiyor..


34 ülke ortalamasında bireylerin %17’si futbola tutkulu olduğunu ve mümkün olduğunca tüm maçları seyredeceğini belirtiyor. Türkiye’de bu oran %15. Mümkün olduğunca maç izleyeceğini söyleyen bireylerin oranı Birleşik Arap Emirlikleri’nde en yüksek. 2022 FİFA Dünya Kupasında herhangi bir maçı izlemeyeceğini söyleyenlerin oranı ise %40.

%55 2022 FİFA DÜNYA KUPASI’NI İZLEYECEĞİNİ SÖYLÜYOR

SORU: 2022 FİFA Dünya Kupasını seyredecek misiniz?

10 kişiden 3’ü Dünya Kupası’nı bilmiyor..

Birleşik Arap Emirlikleri, Endonezya, Arjantin, Peru, Brezilya ve Hindistan’da Dünya Kupası’nı takip edeceğini, izleyeceğini söyleyenlerin oranı %75’in üzerinde. Türkiye’de ise bireylerin sadece yarısı Dünya Kupası’nı izleyeceğini söylüyor.

1/3’ÜN KUPA HAKKINDA BİLGİSİ YOK

SORU: Bu Kasım / Aralık ayında Katar’da düzenlenecek 2022 FİFA Dünya Kupası’nı duydunuz mu, bu konuda bilginiz var mı?

 

10 kişiden 3’ü Dünya Kupası’nı bilmiyor..

34 ülke ortalamasında her 10 kişiden 3’ü 2022 FİFA Dünya Kupası ile ilgili bir fikri olmadığını, duymadığını söylüyor. Türkiye’de ise 2022 FİFA Dünya Kupası ile ilgili hiç bir bilgisi olmayanların oranı %35. Oldukça bilgili ve biraz bilgili olanların oranı da %31.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’NİN KUPADA FAVORİSİ ALMANYA

SORU: 2022 FİFA Dünya Kupası’nda hangi 2 takım finale kalacak.

10 kişiden 3’ü Dünya Kupası’nı bilmiyor..

Tüm ülkelerin ortalamasında bireylerin %21’i Brezilya’nın finale kalacağını düşünüyor.
Bireylerin %13’ü de Almanya’nın final oynayacağı görüşünde.

ÇOĞUNLUK AİLE YA DA ARKADAŞLARLA İZLİYOR

SORU: 2022 FIFA Dünya Kupası’nda aşağıdakilerden hangisini yapacaksınız?

10 kişiden 3’ü Dünya Kupası’nı bilmiyor..

Dünya kupası bir sosyal etkinlik olarak görülüyor. Dünyada bireylerin %85’i, maçları arkadaşları ya da aileleri ile birlikte seyredeceğini söylüyor. 

Yazarlar