Gündem 100 milyon lirayı aşan vurgun! İşte Bahar ve Nihal Candan kardeşlerin soruştuma detayları

100 milyon lirayı aşan vurgun! İşte Bahar ve Nihal Candan kardeşlerin soruştuma detayları

15.11.2023 - 18:39 | Son Güncellenme:

Dilan ve Engin Polat çiftinin tutuklanmasından ardından gözler diğer fenomenlere çevrildi. Onlardan biri de lüks dolu hayatlarıyla dikkat çeken Candan kardeşler. Bahar Candan ve Nihal Candan, nitelikli dolandırıcılık ve suç gelirlerini aklama suçundan gözlatında alındı. Soruşturmaya ait detayları CNN TÜRK İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ ve CNN TÜRK muhabiri Merve Tokaz anlattı. İşte detaylar..

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen soruştuma kapsamında Nihal ve Bahar Candan kardeşler gözaltına alındı. 83 kişi ucuz araç satışı vaadiyle kandırıldığını ifade ederek 50 gün önce suç duyurusunda bulundu. Vurgunun boyutu ise 100 milyon lirayı aşıyor. Polis şafak operasyonu yaptı. Candan kardeşlerin evleri arandı. Delil sanılacak her şeye el konuldu. Nihal ve Bahar Candan kardeşler asayiş şube müdürlüğüne getirildi. Dolandırıcılık büro amirliği Candan kardeşler ile birlikte bir şüpheliyi gözaltına aldı. Sağlık kontrolünden geçirilen şüphelilerin emniyetteki işlemleri devam ediyor. Haklarında bir çok iddia ortaya atıldı. En çarpıcısı ise Sazan sarmalı yöntemiyle dolandırıcılık yapan çetenin gizli kasası olmasıydı. Öyle ki Nihal Candan, çetenin yöneticilerinden Onur Apaydın'ın da sevgilisiydi.

Haberin Devamı

'MUHTEMELEN SORUŞTURMAYI BİRAZ DAHA GENİŞLETECEKLER'

CNN TÜRK İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ, soruşturmayla ilgili" İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü Dolandıcılık Bürosu tarafından yürütülen soruştuma kapsamında Bahar ve Nihal Candan kardeşler gözaltında ve sorgulanıyorlar. Sabah itibariyle adliyeye çıkmaları bekleniyordu ancak anladığımız kadarıyla ek gözaltı süresi talep etmiş polis. Muhtemelen soruşturmayı biraz daha genişletecekler." ifadelerine yer verdi.

'3 SUÇTAN GÖZALTINDA BULUNMAKTALAR'

CNN TÜRK muhabiri Merve Tokaz, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü'nden yaptığı açıklamada "Nihal ve Bahar Candan kardeşler dün sabah saatlerinde gözaltına alınmışlardı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü'nde gözaltındalar, ifade işlemleri başlandı. Türkiye Nihal ve Bahar Candan kardeşleri katıldıkları bir moda programıyla tanıdı. Sonrasında Dilan Polat da olduğu gibi sosyal medya hesaplarından lüks, şatafatlı bir yaşam ile gündemdelerdi. Aslında gözaltına alınmalarını sağlayan şey 2020 yılında başlatılan bir soruşturmaya dayanıyor. Bu dosya halihazırda 24 tutuklusu bulunan, Küçükçekmeye Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen devam eden bir soruşturma. Soruştuma kapsamında Nitelikli dolandırıcılık, suç gelirlerinin aklanması ve suç gelirlerinin aklanması gibi 3 suçtan gözaltında bulunmaktalar. 'Sazan sarmaları' olarak nitelendirilen bir yöntem. İlk olarak gümrükten yarı fiyatına hacizli otomobiller. Vaadedilen şey kişilere bu. Sonrasında bu şüpheliler devletten ihale yoluyla ucuz araç alımı yapıyorlar ve sonrasında kişilere bunları düşük fiyatla satma vaadinde bulunuyorlar. Pek çok kişide bu tuzağa düşüyordu. Son olarak kişiler paralarını yatırdıktan sonra da ortada ne satılan bir araba ne de iade edilen bir ücret söz konusuydu. Çetenin yapılanması bu şekilde. Bu yöntem ile ilk etapta ifade edilen meblağ 90 milyon gibi bir tutar. Bu yalnızca tespit edilen tutar." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

SORUŞTURMA KAPSAMINDA DİKKAT ÇEKEN İKİ İSİM VAR

Candan kardeşlerinin soruştumasının Dilan ve Engin Polat çiftinin soruştumasına benzerlik taşıdğını dile getiren Merve Tokaz, "Soruşturma kapsamında iki isim var dikkat çeken onlardan birisi Eren Koç halihazırda tutuklu olarak yargınmasına devam ediliyor. İkinci isim de Onur Apaydın. Onur Apaydın da 6 ay evvel yine bu soruşturma kapsamında gözaltına alınan isimlerden bir tanesi. İşte Nihal- Bahar Candan kardeşlerin ismi de tamda bu noktada geçiyor. Onur Apaydın'ın bu mağdurlarla lüks restoranlarda bu vaatleri verdiği, yakınlaşmaları sağladığı. Tüm bunları yaparken Candan kardeşlerinde o toplantılara eşlik ettikleri, Onur Apaydın ile ilişkili bir biçimde hareket ettikleri yani bu örgütün bir parçası oldukları yönünde iddilar var. Bu sebeple aslında gözaltına alındılar. Candan kardeşler ile birlikte gözaltına alınan bir kişi daha var o da İsrafil Sağlam, onunda bulunduğu bölgede kişilere ucuz araç satışını vaat ettiği, kişileri ikna etmeye yönelik faaliyetlerde, çalışmalarda bulunduğu yönünde iddialar söz konusu. Tabi sadece gözaltı işlemi gerçekleşmedi. Şüpheliler gözaltına alındığı esnada evlerinde de aramalar yapıldı. O noktada özellikle telefonlarındaki whatsapp mesajları, bulgular, delillerde incelenmek üzere Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi. Küçükçekmeye Başsavcılığı'nca yürütülüyor bu soruşturma. Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan da bir açıklama geldi. Bu üç isime atıfta bulunarak '2020, 2021 ve 2022 yıllarında 79 mağdurun dolandırıldığı tespit edilmiştir. Şüpheliler suç örgütüne üye olma ve suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama suçlarından gözaltına alınmışlardır' şeklinde açıklama yapıldı. Bu Candan kardeşlerin neden gözaltına alındığını net bir şekilde ortaya çıkarmış oluyor. Mütalaasını açıkladı savcılık. Özellikle o mütalaada şu ifadeler dikkat çekiyor, 'Müştekilere whatsapp üzerinden araç ve fiyat listesi gönderilip teklifte bulunulduğu, kişilerin gönderilen listeden beğenilen araçları almak isteyen müştekilerle de anlaşma sağlandığı.'ifade ediliyor. Dilan Polat davasında olduğu gibi burada da paravan şirketlerin varlığı ve para hareketlerininde bu şirketler üzerinden gerçekleştiği yönünde bir mütalaa da vermiş savcılık." dedi.

Haberin Devamı

'BU 3.DALGA OPERASYONUN'

Haberin Devamı

Örgüt içinde Bahar ve Nihal Candan kardeşlerin rollerine değinen Nihat Uludağ, "Onur Apaydın, Candan kardeşleri yanında güven oluşturmak için kullanıyor gibi.  Dolandıcılığın temel unsurlarından birisi karşındaki kişiye bir güven sağlayabilmektir. Onları ana amaç, güven sağlayabilmek içinde yanında götürüp toplantılara sunmuşlar. Anladığımız kadarıyla örgüt hayali bir araç kataloğu yapmış, mağdurlarada o katalogları gösterip oradan araç beğenmeleri, seçmelerini isteyip, dolandırmışlar. Bu 3.dalga operasyonun. Yani 2020 yılında başlıyor, 24 tutuklu var. Daha sonra 2023'üm Mayıs ayında bu Onur Apaydın'ın da aralarında bulunduğu 6 kişi alınıyor, onlardan birisi serbest kalıyor, 5'i tutuklanıyor. Son dalgada da Bahar ve Nihal Candan'ın da aralarında bulunduğu kişiler alınıyor." ifadelerini kullandı.