Gündem 100 yıl sonra aynı ruhla...

100 yıl sonra aynı ruhla...

30.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin pek çok kentinden gelen 300 motosikletli, Büyük Taarruz’da, Yunan birliklerinin arkasına sızan Türk süvarilerinin gerçekleştirdiği harekâtı canlandırdı...

100 yıl sonra aynı ruhla...

Gökhan Karakaş - Büyük Taarruz ve 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100. Yılı büyük heyecanla kutlanırken, motosiklet sürücüleri de anlamlı bir etkinliğe imza attı. Yaklaşık 300 motosikletli, zaferin kazanılmasında büyük rolü olan süvari birliğinin harekatını Türkiye’de ilk kez geniş katılımla yaşattı. Motosiklet sevdalıları motosikletlerini ‘Demir At’ olarak nitelendirdiği için ‘Süvari Ruhuyla, Demir Atlarla, Büyük Zafere’ sloganıyla Afyonkarahisar’daki 26 Ağustos Tabiat Parkı’nda toplandı. 300’den fazla motosikletli önce yaz mevsimi olan 26 Ağustos 1922 gecesi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının yaşadığı gece gündüz ısı farkını hissetmek için çadır kurdu. Savaş alanı tarihçisi Selim Erdoğan gece boyu, 5. Süvari Kolordu Komutanı Fahrettin Altay ve süvari birliğiyle ilgili bilgileri grupla paylaştı. Süvari Kolordusu’nun geçtiği yerlerden geçmek için sabah erken saatlerde motosikletlerine binen iki teker tutkunları Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle harekete geçti. Milliyet Gazetesi muhabiri Gökhan Karakaş, dağ geçitlerini aşan grupla birlikteydi.

Haberin Devamı

100 yıl sonra aynı ruhla...

Suvarilerin izini sürmek için sabah erken saatlerde Kocatepe’de buluşarak ‘demir atlar’ına binen iki teker tutkunları, Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle motorlarını süsledi.

100 yıl sonra aynı ruhla...

Çiğiltepe’de anma

6 bin süvarinin geçtiği dar geçitlere ve yüksek tepelere yönelen motosikletliler önce Büyük Kalecik kasabasındaki Kocatepe Atatürk Anıtı ve Kitabesi’ne gitti. 100 metrekarelik Türk bayrağı açarak süvari birliğinin yaşadıklarını anlamaya çalışan motosikletlilerden 89 kişilik öncü grup 100 yıl önceki rotayı geçmek için hareket etti. 1874 metre yükseklikteki Kocatepe’den köy yollarına yönelen öncü grup geçit vermeyen tepelerden inişe başladı. Çiğiltepe’ye kadar orman arazisinden ilerleyen grup 100 yıl önce süvarilerin Yunan birliklerini nasıl çevirdiğini yaşayarak gördü. Sürücüler önce 26-27 Ağustos 1922 günlerinde taarruz eden 15. ve 23. Tümen’de şehit olan askerlerin mezarlarını ziyaret etti. Ardından dağ rotasını takip ederek Çiğiltepe’ye gitti. 27 Ağustos 1922 sabahı Mustafa Kemal’e kuşattıkları tepeyi yarım saat içinde alacakları sözünü tutamadağı için intihar eden Reşat Çiğiltepe’yi anan grup duygu dolu anlar yaşadı.

Haberin Devamı

‘Tarihe geçtiler’

Ardından çok daha zor bir dağ rotasını izleyerek Ahırdağı geçişi yapan motosikletliler Dumlu Yaylası’nda savaşın geçtiği köylerde dolaştı. Köylülerle Kurtuluş savaşı üzerine sohbet eden ekip, Tokuşlar Köyü’ne giderek şiddetli çarpışmaların yoğunlaştığı alanları gezdi. Motosikletlilerin Afyankarahisar Valiliği’nin izniyle Milli Mücadele’nin yaşandığı topraklarda savaşı ve süvari birliğinin manevrasını canlandırdığını belirten Yavuz Kuru “Bu kadar yoğun bir ilgi beklemiyorduk ama büyük zaferin 100. yılına yakışır bir büyük buluşma yaşadık. Gece ayazını süvariler gibi hisseden, yüksek tepelerden ve dar geçitlerden atlı birliklerini hassasiyetiyle geçen motosiklet tutkunları atalarımıza gösterdikleri değerle tarihe geçtiler” dedi.

100 yıl sonra aynı ruhla...

Geçit vermeyen tepelerden 100 yıl önceki gibi inen grup gece ayazını kurdukları kampta geçirdi. Grupta 2 kadın süvari de yer aldı.

Haberin Devamı

2 kadın süvari

Öte yandan 89 kişilik öncü grubun içinde sadece 2 kadın sürücünün olduğu görüldü. İstanbul’dan 500 km motosiklet kullanarak gelen ziraat yüksek mühendisi Funda Tekin, 8 yıldır motosiklet sürdüğünü ama en heyecanlı anları Kocatepe dağ sürüşünde yaşadığını belirtti. Böylesine zorlu bir dağ geçişini kadınların yapamayacağı yönündeki ön yargıyı da yıktığını belirten Tekin, “Erkeklerin yapabileceği her şeyi yapabileceğimizi biliyoruz çünkü biz Türk kadınıyız. Ülkemize daha çok sahip çıkmamız gerektiğini bir kez daha gördük. 100 yıl önce burada yaşananları aynı havada ve aynı duygularla yaşadık. Bir an önce Anadolu’yu kurtarmak için canlarını hiçe sayan süvarilerin ruhunu yaşamaya çalıştık” ifadelerini kullandı. Orman endüstri mühendisi Emel Göl ise, “Vatan sevgisinin zorluk tanımayacağını bir kez daha gördük. sahip olduğumuz değeri korumak için çaba sarf etmemiz gerektiğini şehitliklerde bir kez daha anladım. Mavi Gözlü Dev Atatürk’ün kazandığı bu zaferi yeni nesile aktarmak için daha çok yaşamalı ve farkında olmalıyız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yarın: Afyon’da Teğmen Yıldırım Kemal ve Kütahya’da Dumlupınar şehitliği