Gündem 108. yıl dönümünde şehitler anıldı

108. yıl dönümünde şehitler anıldı

09.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sarıkamış’ta 108. yıl önce Enver Paşa komutasında harekat sırasında donarak şehit düşen binlerce Mehmetçik, törenlerle anıldı.

108. yıl dönümünde şehitler anıldı

Kars DHA - Sarıkamış Harekatı’nın 108’inci yıl dönümü dolayısıyla dün sabah saatlerinde “Türkiye Şehitleriyle Yürüyor” etkinliği yapıldı. Hava sıcaklığının sıfırın altında 10 derece ölçüldüğü sabah saatlerinde ateş başında ısınanlara Sarıkamış Belediyesi ve Kızılay ekipleri sıcak çorba ikramında bulundu. Etkinliğe vatandaşların yanı sıra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ve Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay ve askerler de katıldı. Kars Müftüsü Hamza Bayram’ın duasının ardından Türkiye’nin dört bir yanından Sarıkamış’a gelen binlerce kişi, ellerinde Türk bayrakları ile Kızılçubuk zirvesinden yürüyüşe geçti. Protokol ve katılımcılar, yaklaşık 5 km yürüyüşün ardından Ayyıldız tören alanına geldi. Törende Sarıkamış Harekatı’na katılan askerlerin kıyafetleriyle yer alan Sarıkamış 9’uncu Komando Tugay Komutanlığı’na bağlı askerler, alandaki dev Türk bayrağının altında nöbet tuttu. Şehitler için saygı atışı yapıldı ve saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından da Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık ile Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay anıta çelenk sundu. Yanık törende yaptığı konuşmada Türkiye tarihinde unutulmaz bir yeri olan, önemli bir hadiseyi anmak için bir arada olduklarını söyledi. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu da şühedanın aziz emanetine selam durmak için Sarıkamış’ta olduklarını söyledi. Konuşmaların ardından tören “çelik kanatlar” gösterisiyle sona erdi.

Haberin Devamı

108. yıl dönümünde şehitler anıldı

İzmir Soğuk Heykel Atölyesi, soğuk heykel performansı gerçekleştirildi. Şehitlerin yaşadığı zorlukları canlandıran 15 kişiden oluşan ekibin 40 dakika süren performansı katılımcılara duygulu anlar yaşattı.

‘Onlar ki vatan uğruna ‘Ben de varım’ diyenlerdir’

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ve Bakan Hulisi Akar Sarıkamış Harekatı’nın yıl dönümü nedeniyle açıklama yaptı.  MSB sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Onlar ki vatan uğruna ‘Ben de varım’ diyenlerdir. Onlar ki keskin soğuğa karşı mücadeleden geri durmayanlardır. Onlar ki kahramanlıklarıyla her zaman gurur duyduğumuz şanlı ecdadımızdır! Sarıkamış şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Milli Savunma Bakanı Hulisi Akar da yayımladığı mesajında, Sarıkamış şehitleri başta olmak üzere tüm şehitlere ve vefat eden gazilere Allah’tan rahmet diledi, hayattaki gaziler ile şehit yakınlarına saygı ve şükranlarını sundu. Akar mesajında şöyle dedi:

Haberin Devamı

“Yüreği vatan ve millet sevgisiyle çarpan Mehmetçiklerimizin ağır kış şartları altında Sarıkamış’ta şehadet mertebesine ulaşmaları, hafızalarımızda derin izler bırakmıştır. Kahraman ecdadımızın Sarıkamış Harekatı’nda ortaya koyduğu üstün cesaret ve fedakarlıklar, nesiller boyu saygı ve minnet duygularıyla hatırlanacak, aziz hatıraları ebediyen yaşatılacaktır. Sarıkamış şehitlerini yad ettiğimiz bu anlamlı günde, Nargin Adası’nda zorunlu ikamete tabi tutulan Mehmetçiklerimize yaptığı yardımlarla ‘tek millet, iki devlet’ ifadesinin güzide bir örneğini sergileyen kardeş Azerbaycan halkını da minnet ve şükranla anıyoruz.”