Gündem11 Ayın sultanı Ramazan ayı ne zaman başlıyor?

11 Ayın sultanı Ramazan ayı ne zaman başlıyor?

13.03.2019 - 11:49 | Son Güncellenme:

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi internet sitesi üzerinde, 2019 Ramazan ayı başlangıç tarihi yerini aldı. Vatandaşlar arasında merak konusu olan Ramazan ayı bu yıl ne zaman başlayacak? İşte Diyanet İşleri Başkanlığı resmi internet sayfasında yayımlanan o tarih...

11 Ayın sultanı Ramazan ayı ne zaman başlıyor

Ramazan, Hicrî takvime göre 9. ay ve İslam dininin inancına göre Hz. Muhammed' e Kuran-ı Kerim ayetlerinin inmeye başladığı, aynı zamanda Müslümanlarca oruç tutulmaya başlanılan aydır. Bu ayda oruç tutmak İslam'ın beş şartı'ndan birisidir.

Haberin Devamı

RAMAZAN AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

İslam alemi için büyük önem taşıyan ve 11 ayın sultanı olarak bilinen Ramazan ayı bu yıl, 6 Mayıs 2019 Pazartesi günü başlayacak. 3 Haziran 2019 Pazartesi günü sona erecek.

ORUÇ TUTMANIN MAHİYETİ VE ÖNEMİ

Oruç, kelimesinin aslı Farsça’dan gelmektedir. Kelimenin orijinali “rûze” olup günlük manasına gelmektedir. Arapça’sı savm ve siyamdır. Bir şeyden uzak durmak, bir şeye karşı kendini tutmak, engellemek anlamlarına gelir. İslam Hukuku’nda ise, imsak vaktinden iftar vaktine kadar, bilinci olarak bir gaye uğruna yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak anlamına gelmektedir. Ne var ki bu aç ve susuz kalma bir amaca matuf olmalıdır. Bu amaç da hiç şüphesiz Allah’ın rızasıdır ki bu da ancak niyet ile gerçekleşir. Aksi takdirde sağlık ve benzeri mazeretlerden dolayı yukarıda anlatılan hareketlerden uzak durmak suretiyle kişi oruç tutmuş olamaz.

Haberin Devamı

Oruç, yoksulların durumunu daha iyi anlamaya ve bu sayede onların sıkıntılarını gidermek için çaba sarf etmeye de vesile olur. Bu şekilde sosyal dayanışmaya zemin hazırlamaktadır. “Tok açın halinden anlamaz” atasözümüzün bildirdiği gibi açlık yaşamayan bir kişi aç insanı empati yapamaz ve o açlığı hissedemez. Oruç sayesinde yılda bir defa otuz gün boyunca aç kalan kişi sayır zamanlarda ekmek bulamayan insanları çok iyi anlar. Aynı şekilde dinimizde önemli bir yere tutan sabır konusunda da orucun çok önemli yeri bulunmaktadır. Nitekim peygamber efendimizin hadisinde; “Sabır imanın yarısıdır. Oruç da sabrın yarısıdır” buyrulmuştur. Böylece orucun imanın dörtte biri mesabesinde olduğu anlaşılmaktadır. Bunun dışında orucun sağlık açısından da çok faydalı olduğu uzmanlarca ifade edilmektedir. Zira on iki ay sürekli çalışan sindirim sistemimizin dinlenmeye ihtiyacı olsa gerek. İşte oruç sayesinde dinlenme imkânına kavuşur. Sohbetimizi Peygamber efendimizin konu ile ilgili bir hadisiyle bitirelim; “Kim iman ederek ve sevabını Allah’tan umarak Ramazan orucunu tutarsa geçmiş küçük günahları affolunur”