Gündem 11 kurban 78 yıl sonra kefene kavuştu

11 kurban 78 yıl sonra kefene kavuştu

05.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dersim’de 1938 yılında öldürülen ve geçen yıl toplu mezardan çıkarılan 11 kişiye ait kemikler, 78 yıl sonra kefene sarılarak ağıtlar eşliğinde toprağa verildi.

11 kurban 78 yıl sonra kefene kavuştu

Tunceli’nin Hozat ilçesine bağlı Karabakır Köyü’nde 1938 yılında, öldürülerek toplu bir mezara gömülen, 15 Nisan 2015 tarihinde yapılan kazıda Baran ve Canan ailelerine mensup 11 kişiye ait olduğu ortaya çıkan kemikler dün düzenlenen törenle toprağa verildi.

Kurşuna dizilenlerden 7’si çocuk

4 Mayıs 1938 olaylarında hayatlarını kaybeden Tuncelileri anmak için düzenlenen program kapsamında, Karabakır Köyü’nde düzenlenen törene Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü ve sanatçılardan oluşan kalabalık bir grup katıldı.

Anma töreninde öldürülenlerin yakınları, 24 kişinin nasıl kurşuna dizildiğini anlattıktan sonra Baran ve Canan ailelerinin avukatı Cihan Söylemez, kemikleri çıkarılan 11 kişiden 7’sinin çocuk olduğunu belirterek şöyle konuştu: “İkinci bir toplu mezarın daha olduğunu anladık. Bunların da ortaya çıkarılması için gerekli hukuki süreç başlatılacaktır.” 11 kişiye ait kemikler, 78 yıl sonra kefene sarılarak, tek bir tabuta konuldu. Tabut, mezarın içine yerleştirildikten sonra Kürtçe ağıtlar eşliğinde mezara toprak atıldı. Daha sonra katılımcılar mezar başında mum yakarak, karanfil bıraktı.