Gündem 12 Eylül’ün son mahkûmu da serbest kaldı

12 Eylül’ün son mahkûmu da serbest kaldı

13.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Kamuoyunda “12 Eylül’ün son mahkûmu” olarak bilenen Hasan Gülbahar için Anayasa Mahkemesi’nin verdiği ihlal kararının ardından Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi “cezaların mahsup edilmesi” kararı verdi. İnfaz savcılığının yaptığı hesap sonrası Gülbahar, dün gece tahliye edildi.

12 Eylül’ün son mahkûmu da serbest kaldı

Adana’da 1981 yılında TİKKO üyeliği suçlamasıyla tutuklanan Gülbahar, müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Gülbahar, 1991’de koşullu salıverilme yasasından faydalandı. 1995’te işlediği ikinci suç nedeniyle 12 yıl 6 ay hapis cezası aldı. 2013’te çıkarılan dördüncü yargı paketiyle, İnfaz Yasası’na “7 Kasım 1982 tarihinden önce işlemiş olduğu bir suç dolayısıyla hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkum olan kişi hakkında, mahkum olduğu cezanın infazı sürecinde koşullu salıverildikten sonra deneme süresi içinde işlediği yeni bir suç sebebiyle koşullu salıverilme kararı geri alınamaz” hükmü getirildi. Bunun üzerine Gülbahar’ın tahliyesi için mahkemeye başvuruldu. Gülbahar, 11 Mayıs 2013’te tahliye edildi. Yargıtay 5 Haziran 2014’te bu düzenlemenin Gülbahar için uygulanamayacağı yönünde bir karara imza attı ve aldığı 12.5 yıllık hapis cezasının yattığı süreden mahsup edilmesine izin vermedi.

Haberin Devamı

Bu kararının ardından Gülbahar cezaevine döndü. Gülbahar, 2014’te AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. AYM, dört yıl sonra Gülbahar’ın “Kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı”nın ihlal edildiğine hükmetti. Kararın ardından Gülbahar’ın avukatı tahliye için Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme de başvuruyu karara bağlayarak, Gülbahar’ın aldığı cezaların mahsup edilmesine hükmetti. Süre hesaplamasının ardından Gülbahar’ın tahliyesi için Tekirdağ Cezaevine yazı yazıldı ve gece tahliye edildi.