Gündem 12 yaşında alkollü sürücü

12 yaşında alkollü sürücü

01.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bağımlılık kongresinde sentetik uyuşturucu kullanımındaki artışa dikkat çekilirken, alkollü halde kaza yapan en küçük sürücünün 12 yaşında olduğu açıklandı

12 yaşında alkollü sürücü

AMATEM’in öncülüğünde Sağlık Bakanlığı, Türkiye Psikiyatri Derneği ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti’nin desteğiyle düzenlenen
‘11. Ulusal Alkol ve Madde Bağımlılığı Kongresi’nde sunulan araştırmalar, madde bağımlılığı konusunda çok çarpıcı verileri ortaya koydu. Bir araştırma bonzai ve çeşitleri olan sentetik uyuşturucu kullanımında artış olduğuna dikkat çekerken, bir başka araştırmada trafik kazaları alkol analizi sonuçlarına göre, alkol saptanan en küçük yaş 12 olarak açıklandı.

Haberin Devamı

12 yaşında alkollü sürücü

Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı Ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Nur Öztürk, Burcu Hamurişçi Yalçın ve Güliz Özgen’in “Psikiyatri kliniğinde yatarak tedavi gören erkek hastalarda psikoaktif madde kullanımı profilinin son beş yıldaki değişimi: Sentetik Kannabinoid etkisi” başlıklı araştırmasında, klinik özelliklerin değişimleri yansıtıldı. Araştırmada 975 erkek hasta arasından psikoaktif madde kullanım bozukluğu tanısı bulunan 146 hasta belirlenerek klinik özellikleri retrospektif olarak incelendi. 2017 yılı aynı altı aylık döneminde izlenen 444 hastanın 105’inde madde kullanımı ile ilişkili bozukluk tanısı ve eşlik eden bozukluklar saptandı. Araştırma kapsamında 2017 yılında hastaların yüzde 42’sinde bonzai ve çeşitleri olan sentetik kannabinoid ve/veya kannabinoid, yüzde 1’inde ise bir morfin çeşidi olan opiad ile uçucu madde kullanımı tespit edildi. Araştırmada akut psikiyatri kliniğinde yatarak tedavi gören erkek hastalarda son beş yılda madde kullanımının belirgin düzeyde arttığı, en sık sentetik kannabinoidlerin kullanıldığı saptandı.

Haberin Devamı

Kıbrıs’ta patlama yaşanıyor

KKTC’de erişkin bireylerde psikoaktif madde kullanımının yaygınlığı, risk faktörleri ve madde kullanımına yönelik tutumlarının incelendiği araştırmaya göre, madde kullanımında 2003’den bugüne dört kat artış olduğu tespit edildi. Yakın Doğu Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden Mehmet Çakıcı, Ebru Çakıcı, Asra Babayiğit, Meryem Karaaziz ve Ayhan Eş tarafından bin kişi üzerinde yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, KKTC’de madde kullanma oranı önceki yıllara kıyasla artarak yüzde 14.9 seviyesine ulaştı. Araştırmada KKTC sınırları içerisinde esrar ve sentetik kanabinoid “bonzai” en çok kullanılan uyuşturucu madde olarak tespit edildi.

Yüzde 8’i 18 yaşın altında

Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü’nden Nihan Tongay, Rukiye Döğer, Melike Aydoğdu, Serap Annette Akgür tarafından gerçekleştirilen “Trafik kazası nedeniyle başvuran olgularda etil alkol analizi sonuçlarının değerlendirilmesi” başlıklı çalışmanın sonuçlarına göre, alkollü olarak kazaya karışan en küçük kişinin 12 yaşında olduğu tespit edildi. Ege Üniversitesi Bağımlılık Toksikolojisi Laboratuvarı’na trafik kazası nedeniyle gönderilen 2 bin 284 farklı kan örneğinin incelendiği araştırmanın sonuçları şöyle sıralandı:

Haberin Devamı

Trafik kazalarının yüzde 51’ine kamyonet, kamyon ve otomobiller neden oldu.

Kazaların yüzde 26.8’i motosikletlerden, yüzde 20.7’si yayaların karıştığı kazalardan, yüzde 1.5’i ise motorsuz araçlardan kaynaklandı.

Trafik kazasına karışanların yüzde 39.5’i ile alkol saptananların yüzde 37.9’u 18-29 yaş arasındaki kişilerden oluşuyor.

Alkol saptanan yüzde 3.6’lık dilimdekilerin alkol düzeyi 100-199mg/dl, yüzde 1.5’lik dilimdekilerde 50-99mg/dl ve diğer yüzde 1.5’lik dilimdekilerde ise 200-299mg/dl olarak yasal sınırın (0.5 promil) üzerinde bulundu.

Alkol saptanan olguların yüzde 45.9’unu genç popülasyon oluşturdu.

Alkollü kazaya karışanlar arasında yüzde 8’lik dilimdekiler 18 yaşın altında.

Haberin Devamı