Gündem 138 milyon doz aşı uygulandı

138 milyon doz aşı uygulandı

15.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’de ilk koronavirüs aşısı tam 1 yıl önce uygulandı. İki yıldır dünyanın mücadele ettiği Kovid-19 salgınında atılan en önemli adımlardan biri aşı oldu.

138 milyon doz aşı uygulandı

Türkiye'de aşılama süreci Çin'in Kovid-19'a karşı geliştirdiği inaktif aşı Sinovac ile başladı. Aşının ilk doz uygulaması 13 Ocak 2021'de Ankara Şehir Hastanesinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya ve Bilim Kurulu üyelerine yapıldı. 14 Ocak 2021'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Ankara Şehir Hastanesi'nde aşısını yaptırdı.

Haberin Devamı

Önce sağlık çalışanları

Aşılama çalışmaları Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği program çerçevesinde aşamalar halinde ilerledi. Başta sağlık çalışanları olmak üzere riskli kategoride yer alanlar aşılanmaya başlandı. Ardından sırayı yüksek yaş grupları ve hizmetin sürdürülebilmesi için öncelikli sektör çalışanları aldı. Bir süre sonra bu sürece bilim insanı Özlem Türeci ve Uğur Şahin tarafından geliştirilen mRNA aşısı olan BioeNTech de eklendi. 85 yaş üstü kişilerde başlayan aşılama süreci beşer yaş arayla genişletilerek devam ederken, haziran ayında 18 yaş ve üzerindeki herkese aşı tanımlandı. İlk doz aşıların yapılmasından 28 gün sonra ikinci doz aşılar tanımlanmaya başlandı.

Yeni varyantlar

İlk etapta ağır aksak ilerleyen aşılanma süreci, yaşanan vaka pikleri, aşılananların yoğun bakıma kaldırılma ve vefat sayılarında belli bir gerileme yaşanmasıyla bir miktar hızlandı. Ancak özellikle BioeNTech konusunda sosyal medyada yürütülen kara propganda, çok sayıda vatandaşın yerli aşıyı beklemesi nedeniyle istenen hız bir türlü yakalanamadı. Kademeli ve kontrollü normalleşme süreciyle birlikte yaşanan rehavet de aşılanma oranının bir türlü istenilen seyre ulaşmasını engelledi. Virüsteki yeni varyantlar ise her iki tür aşı için hatırlatma dozunu zorunlu kıldı.

Haberin Devamı

Yerli aşı TURKOVAC

Pandemi süreci boyunca Türkiye'deki bilim insanları yerli aşı için çalışmalarını sürdürdü ve ilk yerli aşı TURKOVAC geliştirildi. Böylece Türkiye, Kovid-19 aşısını üreten 9 ülke arasına girdi. 22 Aralık'ta "Acil Kullanım Onayı" alan TURKOVAC, 30 Aralık'tan itibaren ise uygulanmaya başlandı. Yerli aşıda da öncülüğü Sağlık Bakanı Koca üstlendi. Koca'nın yanı sıra, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de hatırlatma dozu olarak Turkovac'ı tercih etti.

138 milyon dozu geçti

Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de ilk aşının yapıldığı günden bu yana, dün öğlen saatleri itibarıyla toplam 138 milyon 294 bin 47 doz aşı yapıldı. Birinci doz aşılarını yaptıranların sayısı 57 milyon 226 bin 955'e, ikinci doz aşı uygulanan kişi sayısı ise 52 milyon 85 bin 59'e ulaştı. Üçüncü doz ise 22 milyon 775 bin 170'de kaldı. Türkiye'de 18 yaş üstü nüfusta birinci doz aşı yapılma oranı yüzde 92.16, ikinci doz aşı yapılma oranı ise yüzde 83.86.