Gündem 1390 km uzaklıkta tepesine bindiler

1390 km uzaklıkta tepesine bindiler

16.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

İzmir’den çıkan balıkçı teknesi üç ülkeden uyuşturucu alıp dönüşe geçti. 231 personel ile tekneye 1390 kilometre uzakta uluslararası sularda baskın yapıldı. 5 ton toz esrar ele geçirildi. Teknede 6, Türkiye’de de 7 üyesi yakalanan şebeke çökertildi

1390 km uzaklıkta tepesine bindiler

Türk güvenlik birimleri uluslararası sularda Cumhuriyet tarihinin en büyük operasyonlarından birine imza attı. Güvenlik birimlerince Türk bayraklı “Pervin Oğulları” adlı büyük balıkçı teknesine dün sabaha karşı Libya açıklarında düzenlenen ortak operasyonda piyasa değeri 100 milyon lira olan 5 ton toz esrar ele geçirildi.

Haberin Devamı

Alınan bilgilere göre Menemen Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı birimlerine 5 Şubat 2019’da Türk bayraklı “Pervin Oğulları” adlı balıkçı gemisiyle İzmir merkezli uyuşturucu madde ticareti yapılacağı bilgisi ulaştı.

İstihbarat üzerine güvenlik birimleri ortak çalışma başlatarak geminin rotasını takibe alırken, geminin irtibatlı olduğu diğer gemiler de farklı birimler tarafından izlemeye alındı. Uyuşturucu ticareti yaptığı değerlendirilen örgüt mensuplarının İzmir’den uluslararası denize açıldıkları saptandı. Moritanya, Fas ve Cezayir’in kıyılarına gittiği belirlenen Pervin Oğulları adlı gemiye yurt dışı bağlantılarıyla yüklü miktarda uyuşturucu maddesi yüklendiği tespit edildi. Tonlarca uyuşturucu yüklenen teknenin rotasının Türkiye olduğu saptandı. Yüklenen uyuşturucunun Türkiye’ye karasularına girmeden başka teknelere aktarılacağı istihbaratı güvenlik birimlerini harekete geçirdi.

Haberin Devamı

1390 km uzaklıkta tepesine bindiler

Birlik Operasyonu

Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı KOM Daire Başkanlığı, Antalya İl Jandarma Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı birimleri hazırlıklarını tamamladıktan sonra sabaha karşı uyuşturucu yüklü gemiye ortak operasyon düzenledi.“Birlik” adı verilen operasyona Jandarma Genel Komutanlığı’ndan 15, Emniyet Genel Müdürlüğünden 10, Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan 206 olmak üzere toplam 231 personel ve TCSG UMUT, TCSG YAŞAM isimli Sahil Güvenlik Korveti, 2 Sahil Güvenlik Helikopteri ve 2 narkotik dedektör köpeği katıldı.

1390 km uzaklıkta tepesine bindiler

Şüpheliler İzmir’e getirildi

Baskın yapılan teknede gözaltına alınan uyuşturucu ‘baron’u ve aynı zamanda armatörlük yapan İ.Y., sevgilisi ve üç adamı İçişleri Bakanlığı’na ait uçakla İzmir’e getirildi. Emniyet araçlarına bindirilen 5 şüpheli, İzmir Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Haberin Devamı

Lucky S’ten sonra en büyük operasyon

Türk güvenlik birimlerinin “Birlik Operasyonu”, uluslararası karasularda Türkiye’nin uyuşturucuya karşı yaptığı en büyük ikinci operasyon oldu. Türk güvenlik birimleri uluslararası karasularda daha önce ticaret gemisi Lucky S’e operasyon düzenlemişti. 7 Ocak 1993 tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü ve Sualtı Taarruz Grup Komutanlığı komandolarının desteği ile Akdeniz’in uluslararası sularında Türk ticaret gemisi MV Lucky-S’e operasyon gerçekleştirilmişti. Batırılmak istenen geminin başaltı bölümünde uyuşturucunun zulası bulunmuştu. Operasyon kapsamında 11 ton uyuşturucu madde ele geçirilmişti.-

İçişleri Bakanı Soylu duyurdu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Birlik adı verilen operasyonunu sosyal medya hesabından “Uluslararası sularda muhteşem bir uyuşturucu operasyonu daha. Emniyet, jandarma, sahil güvenlik, narkotik dairesi ve İzmir emniyetini tebrik ediyorum. 4 aylık takibin ayrıntılarını ve sonucunu bakanlığımız açıklayacak. Tekrar tebrikler” mesajıyla duyurdu. İçişleri Bakanlığı da operasyonun ayrıntılarına ilişkin açıklama yaptı.

Haberin Devamı

Uluslararası çete

Uyuşturucu yüklü gemiye operasyon Libya’nın Trablus limanına 78 deniz mili, Tunus’un Sfaks limanına 150 deniz mili ve Türkiye’ye yaklaşık 750 deniz mili (1390 km) mesafe olan uluslararası sularda gerçekleştirildi. Gemide yapılan aramalarda yaklaşık 5 ton toz esrar ele geçirildi. Operasyonda gemide bulunan biri kadın olmak üzere altı mürettebat gözaltına alındı. Uyuşturucu yüklü gemi de Sahil Güvenlik Komutanlığı gözetiminde Türkiye’ye getirildi.

Uluslararası sularda yapılan operasyonla bağlantılı olarak İstanbul, İzmir ve Tekirdağ illerinde eş zamanlı baskınlar düzenlendi. Operasyonlarda İstanbul’da 3, İzmir’de 3, Tekirdağ 1 ve Pervin Oğulları gemisindeki 6 şüpheli olmak üzere 13 kişi gözaltına alındı. Operasyonla uluslararası uyuşturucu çetesi de çökertildi.