Gündem 14 Haftalık gebelikte neler oluyor?

14 Haftalık gebelikte neler oluyor?

12.04.2018 - 11:24 | Son Güncellenme:

Hamileliğinizin 2. tirimester dönemi olarak bilinen 14 hafta gebelikte bebek anne karnında gelişmeye başlar. Bu haftada bebeğin ağız yapısı oluşmaktadır. 14 hafta gebelikte bebeğin göz ve beyin gelişiminin olduğu bir döneme girilmiştir.

14 Haftalık gebelikte neler oluyor

Gebelikte 14 Hafta

Erkek bebek varsa prostat oluşumu kız bebek varsa yumurtalıklar pelvise doğru hareket etmeye başlamıştır. Bu haftada ilk dönem bitiminde eskisi gibi daha enerjik hissedebilirsiniz. Göğüslerinizde hassaslaşır ve büyüme görülmektedir. İlk zamanlar mide bulantınız olsa da bu durumumun azaldığını görebilirsiniz. Zaman zaman varis şikayetleri ve burun tıkanıklığı gibi durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

14 Hafta Gebelikte Bebeğin Durumu Nasıl Olur?

14. hafta gebelikte anne karnındaki bebeğin ağırlığı 42 gram civarındadır. Bu dönemde bebeğin ultrason da yüzünü görseniz de size tuhaf ve şekilsiz gelebilir. Bebeğin yüz kasları gelişme içindedir. Esnek yapı da olan kaslar zamanla işlev kazanacak duruma gelir. Bebeğiniz safra üretmeye bu zamanlarda başlamaktadır. Yağların sindiriminde safranın önemi büyüktür. İnsülin hormonunu ise pankreas başlatır. Şekerin enerjiye dönüşmesinde yardımcı olur. 14. hafta gebelikte bebeğin kol ve bacakları orantısız gelişim gösterse de ilerleyen zamanda bu düzelecek bebeğin kol ve bacakları biçimlenecektir. Bebek yavaş yavaş insan gibi görünmeye başlar Bu dönemde parmak izleri bile oluşmaya başlar saçları kaş tüyleri çıkmaya başlamıştır.

Bebeğiniz Hızla Büyüyor

Bu haftalarda bebeğiniz artık yüzünü buruşturup kaşlarını çatabilir. Başparmağını emer ve böbreklerin idrar ürettiği döneme girmiştir. İdrarını bebek amniyon sıvısının içine yapmaktadır. Kafası vücut yapısına göre büyüktür. 14 haftanın sonuna doğru orantısız olan kol ve bacaklar bu haftadan sonra şekillenmeye başlar. Bebeğin vücudunda ince tüy tabakası bulunur. Bu tüylere lanugo denilmektedir. Kaş ve saç rengi doğum zamanına kadar belirgin olmayabilir.

14 Haftada Vücudunuzdaki Farklılıklar

İkinci trimester dönemde bazı sıkıntılar hafiflemektedir. Gebelik de burun kanamasının olması ve horlama sorunları gibi durumlar kanınızın yeterli olarak pompalanmadığı için olumsuzluklara neden olabilir. Geçici bir durum olsa da mutlaka doktorunuza danışmanızda ve önlemler almanızda fayda vardır. Gebeliğiniz de olumsuz olan durumları doktorunuza bildirmeniz oldukça önemlidir.