Gündem 15 aylık bir bebek neler yapabilir? Ebeveyn neler yapmalı?

15 aylık bir bebek neler yapabilir? Ebeveyn neler yapmalı?

26.04.2018 - 13:43 | Son Güncellenme:

15 aylık bebeklerin kelime dağarcığı hızla gelişir. Kullandığı kelimeler bir yana, anlayıp uygulamaya koyduğu komutlar da buna dâhildir. Kelime dağarcığının gelişmesi aynı zamanda merak duygusunu da beraberinde getirir. Bebekler için yeni şeyleri görüp incelemek büyük bir eğlencedir. Dikkatlerini tek noktada toparlamak ise çok zordur çünkü çevredeki her şey onlar için keşfe açıktır. Üstelik kendi kendilerine konuşmaları olabilir ki bu durum onların hayal gücündeki gelişmeleri gösterir.

15 aylık bir bebek neler yapabilir Ebeveyn neler yapmalı

15 aylık çocukların çoğunluğu (yaklaşık %75’i) anne ve baba kelimelerinden başka en az üç kelime daha söyleme becerisine sahiptir. Bu üç kelime genellikle mama, al, top, ver gibi ya tek heceden oluşan kelimeler ya da birbirinin tekrarı hecelerden oluşan basit sözcüklerdir. Bununla beraber bebeğin hareket kabiliyetinin artması neticesinde ebeveynlerin belki de en çok kullandığı kelime "hayır!" olacaktır. 15 aylık bir çocuk, "bana ayakkabılarını getir" veya "kitabı getir" gibi basit komutları yerine getirebilme becerisine sahiptir. Ayrıca "hayır", "buraya gel", "göster" ve "bak" gibi ifadelerin ne anlama geldiğini de kolayca kavrayabilmektedir.

Haberin Devamı

Ebeveynler ne yapmalı?

Bebeğin konuşma becerisini geliştirmeye devam edebilmesinin en iyi yollarından birisi onu dinlemektir. Öyle ki ebeveynler bebeklerinin söylediği veya sorduğu her şeyi anlayamasalar bile, ebeveynlerin onunla iletişim kurmaya çalışırken göz teması kurmaları, mümkün olduğunca söylediği şeylere yorum yapmaları ve sorduğu sorulara cevap vermeleri oldukça önemlidir.

Bebeğiniz konuşmak için zaman ayırıyorsa sizin de diyalogları sohbet hâline getirmeniz için onunla daha çok vakit geçirmeniz gerekmektedir. Bu süreçte beraber resimli kitaplara bakmak ve bilindik nesneler hakkında konuşmak bile bebeğinizin kelime dağarcığının gelişmesi açısından faydalı olacaktır.

Diğer gelişmeler: Araçlar ve hayali oyun kullanımı

Haberin Devamı

15 aylık bir bebek sadece objelerin isimleriyle ilgilenmez, onların ne işe yaradıkları ile de ilgilenir. Öyle ki önceki aylarda yemeğini karıştırdığınız kaşığa ilgi duyup almak isteyecektir ancak bu aydan itibaren onun karıştırma işlevini gördüğünü ve ağza götürmekte sakıncası olmayan bir obje olduğunu fark edecektir. Bu yüzden kaşığı bebeğin eline verdiğinizde o da sizin gibi karıştırıp ağzına götürme eylemini tekrarlamaya çalışabilir. Bebeğinize bir saç fırçası verdiğinizde ise kendi saçlarını ya da oyuncağının tüylerini taramaya çalışır. Nesnelerin nasıl kullanıldığını anlamak, bir çocuğun hem sözcükleri kullanma hem de fikirlerini ifade etme yeteneği ile ilişkilidir. Bebeğiniz 15. aydan itibaren işlerin nasıl yürüdüğünü ve eylemlerinin sonucunun ne olacağını önceden düşünmeye başlar.