Gündem 15 Temmuz’u kana bulayacaklardı

15 Temmuz’u kana bulayacaklardı

14.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Vezneciler ve Vodafon Arena saldırılarının keşif ve planlayıcıları oldukları öne sürülen 3 kişiyle birlikte 41 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin adreslerinde ele geçirilen özel şifreli yazışmalardan 15 Temmuz için 5 ayrı eylem planı çıktı

15 Temmuz’u kana bulayacaklardı

İstanbul’da 7 Haziran ve 10 Aralık 2016 tarihlerinde bombalı araçlarla düzenlenen ve Fatih Vezneciler’de 13, Beşiktaş Vodafone Arena önünde ise 44 kişinin ölümüne neden olan saldırılar sonrası yürütülen çalışmalarda keşif ve planlayıcı olarak üç ay önce belirlediği bir hücrenin peşine düşen MİT Bölge Başkanlığı ekipleri, kimliğini belirlediği üç hücre üyesinin adres ve kimlik bilgilerini geçtiğimiz Haziran ayında İstanbul polisine iletti.

Haberin Devamı

Gelen istihbaratla harekete geçen İstanbul Emniyet Müdürlüğü TEM Şube ekipleri, 30 Haziran günü akşam saatlerinde düzenlediği seri operasyonlarla Avcılar’da Mehmet Emin Töre ile Gülşen Bahadır isimli şüphelileri gözaltına aldı.

‘Metropol hücresi’

Örgütün sözde “Özel Kuvvetler İstanbul Metropol Hücresi”nde 1 ve 2 numaralı isimler oldukları ileri sürülen Töre ve Bahadır’dan alınan bilgilerden de Zozan Kutum isimli ikinci bir kadın Bahçelievler’de gözaltına aldı.

İstanbul TEM Şube’de incelemeye alınan üç terör şüphelisinin üst ve adres aramalarından elde edilen bilgilerle, Vodafone Arena saldırısının keşifci ve planlayıcısı olduğu ve saldırıdan bir saat önce bombalı araçtan indiği tespit edilen Zozan Kutum ve Vezneciler saldırılarının keşif ve planlayıcıları oldukları öne sürülen Mehmet Emin Töre ve Gülşen Bahadır’la irtibatlı oldukları belirlenen şahıslara yönelik olarak İstanbul, Hakkari, Kocaeli ve Ankara’da düzenlenen operasyonlarda 41 şahıs gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Şifreli notlardan çıktı

Gözaltına alınan şahısların adreslerinde yapılan aramalarda ise çok sayıda silah, patlayıcı ve üç canlı bomba yeleği ele geçirildi. Kutum, Bahadır ve Töre’nin üzerinden ve adreslerinden çıkan şifreli örgütsel yazışmalarda, sık sık adres değiştirilen mühimmat ve patlayıcıların kullanılacağı saldırıların hedefi olarak 15 Temmuz anma kutlamalarının izine rastlandığı öğrenildi.

25 DAEŞ’li gözaltında

Gaziantep’te 15 Temmuz’un yıl dönümü etkinliklerine yönelik, DAEŞ’in bombalı eylemler yapacağı ve bu eylemler için uzun zamandır hazırlık içerisinde oldukları bilgisine ulaşan ekipler, dün sahte kimliklerle kentteki şahısların adreslerine İHA destekli operasyon düzenledi. 8’i Suriye, 1’i Irak vatandaşı olmak üzere 18 kişi gözaltına alındı. Aydın’da ise DAEŞ’e yönelik düzenlenen operasyonda 7 kişi gözaltına alındı.

Sabıka kayıtları yok

Ele geçen ve 15-20 sayfayı bulduğu öğrenilen parça parça şifreli yazışmaların incelenmesinden ortaya çıkarılan başka bir tespit ise, hücrenin bir numaralı ismi olan Mehmet Emin Töre’nin koordinatör olduğu ve Zozan Kutum ile Gülşen Bahadır aracılığıyla kırsaldan saldırı için gelen teröristleri yönlendirdiği, söz konusu üç kişinin emniyet ve sabıka kaydının olmadığı da öğrenildi.

Haberin Devamı