Gündem 18 Mart Türk’ün neyi göze aldığının kanıtı

18 Mart Türk’ün neyi göze aldığının kanıtı

18.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin yıldönümü nedeniyle mesaj yayınlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Zafer vatanı, dini, istikbali ve hürriyeti söz konusu olduğunda Türk milletinin neleri göze alıp başarabileceğini dünyaya gösterdiğinin kanıtıdır” diye konuştu

18 Mart Türk’ün neyi göze aldığının kanıtı

18 Mart Türk’ün neyi göze aldığının kanıtı


ANKARA Milliyet
Bu yıl, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 102. yılı dolayısıyla yayınlanan mesajlarda 15 Temmuz vurgusu öne çıktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mesajında şunları kaydetti:
“Hepsinden önemlisi Çanakkale Zaferi, vatanı, dini, hürriyeti ve istikbali söz konusu olduğunda Türk milletinin neleri göze alabileceğini, neleri başarabileceğini tüm dünyaya göstermiştir. Bu yönüyle Çanakkale, dün olduğu gibi bugün de milletimiz, ülkemiz ve geleceğimiz üzerine plan kuranlar için hiçbir zaman unutmamaları gereken bir derstir.
15 Temmuz darbe teşebbüsü sırasında yaşananların, bir asır önce Çanakkale’yi yedi düvele mezar eden mücadeleci ruhun ne kadar taze, ne kadar diri olduğunu hepimize gösterdiğine inanıyorum. Tıpkı 102 yıl önce Çanakkale’de olduğu gibi, 15 Temmuz gecesi de en modern silahlar, milletimizin azim, inanç ve kararlılığı karşısında çaresiz kalmıştır.
En zayıf anında bile ‘Çanakkale geçilmez’ dedirten bir inancın mirasçısı olan bu millet, kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla, 15 Temmuz’da vatanını koruma, demokrasiye ve bağımsızlığına sahip çıkma konusundaki kararlılığını tüm dünyaya ilan etmiştir. Bu düşüncelerle, Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümünü kutluyor, 18 Mart Şehitler Günü’nde bu toprakları bize mukaddes bir vatan emanet eden tüm şehitlerimizi, başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere, tüm kahramanlarımızı rahmetle, şükranla anıyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun.”
Mesajlar
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık da, yayınladığı 18 Mart mesajında şunları dile getirdi:
“Tarihten aldığımız güç ve sorumlulukla dün olduğu gibi bugün de Çanakkale ruhunu yaşatacak, şehit kanlarıyla yoğrulmuş vatan toprağımızın asaletine, izzetine ve şehitlerimizin hatırasına uygun davranacağız.
Ülkemizi, devletimizi, vatanımızı bayrağımızı namusumuz ve şerefimiz bilerek koruyacağız. Zaferin 102. yılında şehitlerimizi rahmetle anarken, onlara olan şükran borcumuzu vatanımıza, bayrağımıza, birlik ve beraberliğimize daha kararlı şekilde sahip çıkarak ödeyebileceğimizi unutmamalıyız.”
TBMM Başkanı İsmail Kahraman, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 102’nci yılı dolayısıyla mesaj yayımladı. Kahraman mesajında, “Tarihin tekerrür etmemesi için Çanakkale Zaferi’nden bugün de çıkarmamız gereken dersler vardır. Dünyanın en sıkıntılı bölgelerine komşu olan Anadolu’nun tapusunu elimizde tutabilmemiz için Çanakkale’de sergilenen manevi ve milli dayanışma ruhunu bugün de muhafaza etmeliyiz” değerlendirmesinde bulundu.

‘2023’e yetiştireceğiz’

Çanakkale türkülerini derleyen sanatçı Erol Parlak’ın “Bitmeyen Ağıt Çanakkale” konseri dün Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Konsere Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan da katıldı.
Erdoğan, “Öncelikle 18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi’nin yarın yeni bir yıl dönümünde inşallah bir arada olacağız. Bu vesileyle hazırlanan bu ağıtlar dizisini adeta geleceğe sunmak üzere hazırlayan Erol Parlak hocama huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum. Bir başka bu akşam özellikle anmam gereken yarın farklı bir adım atıyoruz. Bu adımla Asya’yı Avrupa’ya, Avrupa’yı da Asya’ya bağlıyoruz ve bu köprü dünyanın bir numarası oluyor.
Bu köprüyle beraber Türkün Çanakkale’de 18 Mart 1915’te yazdığı o zaferi şimdi de inşallah Türk ve Kore işbirliğiyle inşa edilecek bu köprüyle nakşedeceğiz. Cumhuriyetimizin 100. yıldönümüne bu köprüyü yetiştirmek hedefimizdir. Erken olabilir geç olmayacak” dedi. l BURAK DURSUN İstanbul

‘En kutlu destandır’

Başbakan Binali Yıldırım da yayınladığı mesajında, “18 Mart 1915, Avrupa’nın teknolojisi, sanayisi, stratejisi ve kibrine karşı, Türk’ün imanı, samimiyeti, istiklal aşkı ve tevazuyla kazandığı muhteşem zaferin tarihidir. Çanakkale Zaferi, tarih sayfalarına yazılan en kutlu destanlardandır” ifadelerine yer verdi. İstanbul’dan, Selanik’ten, Diyarbakır’dan, Bağdat’tan, Kudüs’ten, Kastamonu’dan, Üsküp’ten, Trablusgarp’tan, Saraybosna’dan, Şam’dan ve sair memleketlerden gelerek Çanakkale destanını yazan aziz kahramanların insanlık tarihinin unutulmaz zaferlerinden birini Türk milletine armağan ettiğini aktaran Başbakan Binali Yıldırım, mesajında şunları kaydetti: “Çanakkale destanımızın 102. yıl dönümünü kutladığımız bu anlamlı günde, bu cennet vatanı bizlere miras bırakan şehitlerimizi rahmetle ve minnetle Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, gazilerimizi şükranla yad ediyorum. Tüm vatandaşlarıma selam ve sevgilerimi iletiyorum.”

Asla unutulmayacak

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, 18 Mart mesajında şu ifadeleri kullandı: “Çanakkale’den terörle mücadele ve Fırat Kalkanı Harekâtı’na kadar can verip kan dökerek var olunduğunu kadirşinas Türk milleti, asla unutmayacaktır. Özellikle son dönemde teröre karşı verdiğimiz zorlu mücadelede yitirilen kahraman silah ve çalışma arkadaşlarımızı, jandarmalarımızı, polislerimizi, güvenlik korucularımızı, 15 Temmuz şehitlerimizi rahmet, şükran ve saygıyla anıyorum.”