Gündem 188 ‘esir’ çocuk daha kurtuldu

188 ‘esir’ çocuk daha kurtuldu

30.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Anne ve babaları DAEŞ’e katılan ve şimdi Irak’ta esir tutulan Türk çocuklardan 188’i daha Türkiye’ye iade edildi. Aileleri “Bu bize bayram hediyesi oldu” dedi

188 ‘esir’ çocuk daha kurtuldu

188 ‘esir’ çocuk daha kurtuldu
Irak’ta anne ve babalarının terör örgütü DAEŞ’e götürdüğü Türk çocuklarından sevindirici haber geldi. Irak’taki çocuklardan 188’i daha Türk makamlarına iade edildi. Milliyet’e konuşan aileler, “İşte şimdi bayramı bayram gibi yaşacağız” dedi.

Haberin Devamı

Müjdeli haberi alanlardan biri Küpeli ailesi. Cemal Küpeli 2014 yılında eşi Sevinç Küpeli ve çocukları M., A., Y. S. ve F.’yi alarak DAEŞ’e katıldı. Savaşta hayatını kaybeden Cemal Küpeli’nin eşi Sevinç ve çocukları esir düştü. Türkiye’ye getirilen 188 çocuğun arasında yer alan 4 çocuğun amcaları Yasin Küpeli, “Bu bize bayram hediyesi oldu. Şubat ayından beri sürekli bekliyorduk. Seçimler çıkınca biraz yoğunluk oldu. Çok mutluyuz. Gelinimizin orada kalması biraz mutluluğumuza gölge düşürse de anneleri ‘Yeter ki çocuklarım Türkiye’ye evlerine gitsin buradaki kötü şartlardan kurtulsunlar’ diyordu. Gelinimiz orada hapis cezası aldı. Çocuklarımız ise öncelikle Ankara’ya getirilecek. Sonra bize teslim edilecekler” dedi.

Haberin Devamı

Oğlu, gelini esir

Dört torunu için aranan Halide Çardaklı’nın oğlu Uğur ile gelini Aysun Çardaklı 2014 yılında Suriye’ye gitmiş. Çardaklı çifti yanlarında çocukları T., E., A., ve M. ile DAEŞ’e katıldı. İki yıldır torunları için mücadele verdiğini belirten Halide Çardaklı, “Bayramımız tam bayram oldu. Çok mutluyum. Hayatları orada çok kötüydü. Her tarafları yara bere içindeydi. Onlara burada gözüm gibi bakacağız. Savaşın bitmesine doğru oğlum Uğur, PKK’ya esir düştü. Haber alamıyorum. Gelinim Aysun, Rusafa Cezaevi’nde müebbet hapis cezası aldı. Şimdi de onlar için mücadele edeceğim” ifadelerini kullandı.

Psikolog desteği

Aile Bakanlığı’ndan bir yetkili ise Türkiye’ye getirilen çocukların rehabilitasyon sürecini Milliyet’e anlattı:
“Öncelikle çocuklar, ailelerinin veya yakınlarının bulunduğu şehirlerdeki Aile Bakanlığı’na ait kurumlara götürülüyor. Çocukların da psikolog ve pedagog eşliğinde rehabilitasyon süreçleri izlenerek ya ailelere teslim ediliyor ya da bakanlık bünyesindeki sosyal merkezlerde rehabilitesi devam ediyor. Teslim edilen çocuklar, ayda bir kere belli bir süre daha psikolog ve pedagog desteği alıyor.”