Gündem 19 ilde ‘paralel’ baskını: 43 gözaltı

19 ilde ‘paralel’ baskını: 43 gözaltı

23.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Konya merkezli yürütülen paralel yapı soruşturması kapsamında 66 kişi hakkında gözaltı kararı verildi

19 ilde ‘paralel’ baskını: 43 gözaltı

Eşzamanlı gerçekleştirilen operasyonlarda aralarında emniyet müdürleri ve işadamlarının bulunduğu 43 kişi gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü “paralel yapı” soruşturması kapsamında, Konya merkezli birçok ilde operasyon başlatıldı. Valiliğin yaptığı açıklamada, dönemin il emniyet müdürü, eski emniyet müdürleri, mütevelli heyeti üyesi ve işadamlarının da aralarında bulunduğu 66 kişinin mahkeme kararıyla gözaltına alınmaları amacıyla operasyonun 19 ilde başladığı bildirildi, operosyonlarda toplam 43 kişi gözaltına alındı.

Bir dönem Konya’da Asayiş Şube Müdürlüğü yapan Bingöl eski Emniyet Müdürü Ercan Taştekin Ankara’da gözaltına alındı. İfadesi alındıktan sonra serbest bırakılan Taştekin, “Yalan beyan ve iftiralardan elde edilen bilgiler doğrultusunda 17 sayfa delil saçması sorular soruldu. Soruların detayını anlatmak istemiyorum. Çünkü soruşturma hakkında gizlilik kararı bulunabilir. Konya Emniyet Müdürlüğü’nün Okyanus Şirketler Grubu’na yönelik yapılan operasyonla ilgili sorulardı” dedi.

Haberin Devamı

Anadolu Atayün de var

2008 yılında Okyanus Şirketler Grubu’na yönelik yapılan operasyonda Konya’da Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Müdürü olan Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Başmüfettişliğinden ihraç edilen 1’inci sınıf Emniyet Müdürü Anadolu Atayün, Ankara’da gözaltına alındıktan sonra Konya’ya getirildi.

Sağlık kontrolünden geçirilen Atayün, sorgulanmak üzere eskiden görev yaptığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’ne götürüldü. Gözaltı kararı çıkanlar arasında 2003-2009 yıllarında Konya Emniyet Müdürlüğü yapan Salih Tuzcu’nun da bulunduğu öğrenildi. Tuzcu’nun yapılan operasyonda İzmir’deki evinde bulunamadığı öne sürüldü.

Operasyonda YÖK eski Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban Çalış da gözaltına alındı. Halen Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslarararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi olan Çalış’ın, Ankara’da olduğu, polislerin kendisine ulaşması üzerine Konya’ya gelip teslim olduğu öğrenildi.

Yurtdışındalar

Operasyonun eşzamanlı olarak Ankara, İzmir, Antalya, Aksaray, Ağrı, Aydın, Bingöl, Bitlis, Düzce, Hatay, Muş, Mersin, Kilis, Şanlıurfa, Şırnak, Sivas, Tokat ve Van’da gerçekleştiği öğrenilirken, haklarında gözaltı kararı çıkan bazı işadamlarının da yurtdışında olduğu belirtildi.