Gündem 19 saatte söndürüldü! "Mecbur kalmadıkça pencerelerinizi açmayın"

19 saatte söndürüldü! "Mecbur kalmadıkça pencerelerinizi açmayın"

23.06.2023 - 16:33 | Son Güncellenme:

Manisa'da geri dönüşüm tesisinde dün çıkan yangın ile ilgili vatandaşlara, "Yoğun dumanın hala etkili olduğu gözlemlenmiştir. Yakın yerlerde oturanların mecbur kalmadıkça pencerelerini açmamaları önerilmektedir" uyarı yapıldı.

Manisa'nın Yunusemre ilçesi Muradiye OSB'de faaliyette bulunan Tekeli Geri Dönüşüm Fabrikasında dün saat 16.30'da başlayan yangın, ekiplerin yoğun müdahalesi ile 19 saat sonra kontrol altına alındı.

Haberin Devamı

Bölgede soğutma çalışmaları devam ederken, yoğun dumanın hala etkili olduğu gözlendi. Yangınla ilgili Manisa İl Sağlık Müdürlüğü de yazılı bir açıklama yaparak, vatandaşlara uyarılarda bulundu.

1/28

2/28

3/28

4/28

5/28

6/28

7/28

8/28

9/28

10/28

11/28

12/28

13/28

14/28

15/28

16/28

17/28

18/28

19/28

20/28

21/28

22/28

23/28

24/28

25/28

26/28

27/28

28/28

Açıklamada, "22 Haziran günü saat 16.20’de SAKOM tarafından, organize sanayi bölgesinde bulunan Tekeli Geri Dönüşüm Demir Çelik Fabrikası'nda yangın olduğu ihbarı alındığı öğrenilmiş; olay, birimimize bildirilmiştir. Olaya İtfaiye, AFAD, Büyükşehir Belediyesi yanı sıra Orman Müdürlüğü’nün arozözleri, yangın söndürme helikopterlerinin de müdahale etmekte olduğu; Sağlık Müdürlüğü’nden 2 ambulans ve 1 UMKE timinin yönlendirildiği bildirilmiştir. 23 Haziran günü saat 09.30 itibarı ile SAKOMve UMKE görevlilerinden alınan bilgiye göre, alevler kontrol altına alınmış görünmekle birlikte yangının sürdüğü; yangın söndürüldükten sonra soğutma çalışmalarına geçileceğinin öğrenildiği aktarılmıştır" denildi. 

Haberin Devamı

İZMİR BÖLGESİ DAHA FAZLA ETKİLENMEKTE

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

Fazla duman olduğu; kötü koku bulunduğu; rüzgar yönünde dün İzmir bölgesinin daha fazla etkilenmekte olduğu söylenmiştir. Tekeli Geri Dönüşüm Demir Çelik Fabrikasında eski bulaşık ve çamaşır makinelerinin parçalanarak geri dönüşüm yapıldığı; elyaf, plastik, naylon, strafor gibi malzemenin bulunduğu öğrenilmiştir. Yangının nasıl çıktığının bilinmediği ancak çalışanların ara ara kendiliğinden küçük alev almaların fark edilebildiği; bu durum fark edildiğinde yangın tüpü alıp gelene kadar alevlerin bir apartman boyuna ulaştığının fark edildiğinin söylendiği iletilmiştir.Yaklaşık 100 kişinin çalıştığı işyerinde olaydan etkilenen olmadığı bildirilmiştir. Yangından başka işyerinin etkilenmediği; yakında yerleşim yeri olmadığı iletilmiştir. Yunusemre İlçe Sağlık Müdürlüğü Çevre Sağlığı birimi tarafından yerinde yapılan incelemede; bugün şu saat itibarı ile (13.00) söndürme çalışmaları ve yoğun duman devam etmektedir, Fabrika kendi sondaj suyunu aynı zamanda arıtma marifetiyle içme suyu olarak kullandığı bilgisine ulaşılmış olup, yoğun duman devam ettiğinden klor ölçümü yapılamamıştır. Yoğun dumanın hala etkili olduğu gözlemlenmiştir. Yakın yerlerde oturanların mecbur kalmadıkça pencerelerini açmamaları önerilmektedir. Yangın söndürmede kullanılan su akıntılarının herhangi bir sulama kanalına gitmediği görülmüştür. Yakınlarda farklı bir su sondajı kuyusu bulunmadığı tespit edilmiştir. Gelişmeler takip edilmektedir

YANGINLA İLGİLİ CUMHURİYET SAVCILIĞI'NCA ADLİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, Yunusemre ilçesinde bulunan Muradiye Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir geri dönüşüm tesisinde meydana gelen ve 17 saat sonra kontrol altına alınan yangına ilişkin açıklamalarda bulundu. Havadan ve karadan müdahale edilen yangında söndürme çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğuna dikkati çeken Vali Karadeniz, "Yangın, kontrol altında ve artık söndürülme çalışmaları tamamlanmak üzere, fakat soğutma çalışmaları bir miktar daha devam edecek. Yangının neden çıktığı soruşturma sonucunda ortaya çıkacak. Farklı kurumlardan, 144 personel, çoğunluğu itfaiye ve arazöz olmak üzere 75 araç, 3 adet yangın söndürme helikopteri çalışmalarda görev aldı. Ayrıca yangınla ilgili Cumhuriyet Savcılığı'nca adli soruşturma başlatıldı. Yangınla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce idari süreç başlatıldı. Muhtemelen firmaya para cezası uygulaması, faaliyet izninin iptali uygulanacak ve yine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nce ilgili yasa hükümleri çerçevesinde Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu. Yangının nedenini ortaya çıkarmadan, ayrıntılara girmek şu süreçte yanlış olur. Bu tamamen adli soruşturmanın sonucunda ortaya çıkacak ama burada böyle bir yangın varsa muhakkak bir şeylerin eksik bırakıldığını da söylemek gerekir. Eğer herhangi bir ihmal söz konusuysa onunla ilgili hukuki işlem yapılacaktır" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

AYNI FİRMAYA AİT İKİ İŞLETMEYE TOPLAM 7 MİLYON 330 BİN 578 TL CEZA UYGULANDI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada "Çevre Bakanlığımızca çevre izin lisans belgesi bulunan tehlikeli atık geri kazanım, tehlikesiz atık geri kazanım, ambalaj atığı toplama ayırma ve geri kazanım, tanker temizleme, atık elektrikli ve elektronik eşya işleme' konusunda ve münferit aynı adreste yer alan 'İşleme, atık elektrikli ve elektronik eşya işleme, toplama ayırma tesisi' olarak faaliyet gösteren Geçici Faaliyet Belgesi bulunan işletmelerde başlayan yangının, Manisa, İzmir ve çevre ilçelerden gelen İtfaiye ekiplerinin gün boyu müdahalesiyle büyük oranda söndürüldüğü, tesiste itfaiye ekipleri tarafından yer yer soğutma çalışmalarının devam ettiği, tesisin belirli bölümlerinden yoğun duman çıkışının devam ettiği tespit edilmiştir. Yangının tamamen söndürülmemesi ve soğutma çalışmalarının devam etmesi nedeniyle tesis alanının tamamında inceleme yapılamamış olup, soğutma çalışmalarının tamamlanması ve yoğun dumanın ortadan kalkması ile birlikte tesis alanında daha sağlıklı inceleme yapılacaktır. Her iki tesiste bulunan söz konusu atıkların çoğunluğunun yangında hasar gördüğü ve yandığı değerlendirilmektedir. İşletmelerin fiziksel koşullarının uygun olmadığının tespiti ve çevre kirliliğine neden olmasından dolayı çevre izin ve lisanslarının iptal edilmek üzere Bakanlığımıza bildirilmiştir. Münferit her iki firmaya da ayrı ayrı çevre kirliliği oluşturması sebebiyle 3.665.289,00 TL toplam 7.330.578,00 TL idari para cezası uygulanmış olup, çevre izin ve lisansının iptaline müteakip kapatma planı kapsamında yangın sonrası atıkların Bakanlığımızdan lisanslı tesislere gönderilmesi sağlanacaktır. Aynı zamanda, işletmelerin münferit adreste çevre kirliliğine sebebiyet vermesinden dolayı Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurularında bulunulmuştur" denildi.