20.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
AA
Antalya Saklıkent’te 2 bin 500 metre yükseklikteki Ulusal Gözlemevi, gökyüzündeki cisimleri detaylı bir şekilde inceliyor. Bakırlıtepe’de 1997’de faaliyete geçen TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nde Türkiye’nin en büyük teleskobu da bulunuyor.
18 yıldır çalışmalarını gece gündüz yürüten uzmanlar, gözlemevinde 150, 100, 60 ve 40 santimetre çaplarındaki 4 teleskop aracılığıyla gök cisimlerini ve foton ışınlarını inceliyor, daha sonra elde ettikleri verilerle ulusal ve uluslararası çalışmalara imza atıyor.
Bilgisayar kontrollü
TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Başuzman Araştırmacı Dr. Tuncay Özışık, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nin çalışmalarının 1970’li yıllarda başladığını söyledi. 1980’lerde yer seçiminin gerçekleştirildiğini belirten Özışık, şunları söyledi: “İkisi kendi kendine çalışan biri 60, diğeri 40 santimetre çaplı robotik teleskop var. Yani herhangi bir operatöre ihtiyaç duymadan bilgisayar kontrollü çalışıyorlar. Bunun dışında 1 metre çaplı, dünyaya yaklaşan astroitler üzerine çalışmalar yapılan bir teleskop yer alıyor. Bu teleskobu, gerek Antalya şehir merkezindeki TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi idari bürosu gerekse proje sahiplerinin kendi üniversitelerinden uzaktan bağlanarak kullanmaları mümkün. 1.5 metre çaplı 4’üncü teleskop da tam otomatik ve gözlemevi yerleşkesindeki merkez binadan kontrol ediliyor.”
‘İlgi memnun edici’
Antalya şehir merkezindeki idari büro çalışanlarıyla gözlemevinde 67 kişinin görev yaptığını bildiren Özışık, Bakırlıtepe’deki yerleşkeye gelerek teleskoplarla gökyüzüne bakmak isteyen çok sayıda vatandaş bulunduğunu söylüyor. Kendilerine zaman zaman ilginç sorular sorulduğunu belirten Özışık, “Bize UFO hakkında soru sorulsa bile insanların astronomiye ilgisi memnun edici” diyor.