Gündem ‘2 Casa uçağı için yardımcı olun’

‘2 Casa uçağı için yardımcı olun’

05.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Akıncı 4. Ana Jet Üssü’yle ilgili iddianamede, şüphelilerden eski Hava Kuvvetleri Komutanlığı Proje Yönetim Daire Başkanı Tuğgeneral Osman Nuri Gür’le ilgili kritik bilgiler yer aldı Osman Nuri Gür’ün, Özel Kuvvetler’i ele geçirmek isteyen Semih Terzi ve ekibinin Ankara’ya gelebilmesi için Diyarbakır kuleyi arayarak yardımcı olunmasını istediği ortaya çıktı

‘2 Casa uçağı için yardımcı olun’

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, 15 Temmuz darbe girişiminin merkezi Akıncı üssünde yaşananlara ilişkin hazırladığı iddianamenin ayrıntıları ortaya çıkmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

İddialara göre Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda (ÖKK) görevli General Semih Terzi, 15 Temmuz gecesi Diyarbakır’dan ÖKK’yı ele geçirmek için Ankara’ya geldi. Astsubay Ömer Halisdemir, Terzi’yi öldürerek darbe girişiminin engellenmesinde önemli rol oynadı, Halisdemir de ÖKK’cı Tabur Komutanı Binbaşı Fatih Şahin ve ekibi tarafından şehit edildi. Akıncı iddianamesinin şüphelilerinden eski Hava Kuvvetleri Komutanlığı Proje Yönetim Daire Başkanı Tuğgeneral Osman Nuri Gür’ün Terzi ve ekibinin Diyarbakır’dan Ankara’ya gelmesinde aracı olduğu ortaya çıktı.

‘Nakliye uçağı’

İddianamede ifadesine yer verilen tanık İsmail Üner, şunları söyledi: “Hava Harekat Özel Defteri’nin 61. sırası incelendiğinde, Diyarbakır kuledeki Albay Akgülay harekât merkezimize Terzi’nin Ankara’ya gitmek üzere iki adet Casa nakliye uçağı istediğini bildiriyor. Diyarbakır’a, harekat merkezimizden, onay vermemesi gerektiği bildiriliyor. Bu sırada Gür’ün Diyarbakır kuleyi arayarak Terzi ve ekibinin gelebilmesi için iki adet Casa uçağnın tespiti konusuda yardımcı olunması hususunda talepte bulunduğu anlaşılıyor. Diyarbakır kule iki adet uçak tahsis etmeyince Terzi bir adet nakliye uçağıyla kalkış yapıyor.” Gür ise ifadesinde, 15 Temmuz’da izinliyken HKK Genel Sekreteri Albay Veysel Kavak’ın çağırması üzerine karargâha gittiğini söyledi.
Kurmay Başkan Vekili Tümgeneral Cevat Yazgılı’nın emirlerinin dışına çıkmadığını savunan Gür, 1999-2002 arasında ABD Teksas’ta kaldığını, 2014’te bir, 2015’te iki kez kez ABD’ye gittiğini, Gülen ile görüşmediğini, atama listesinde neden tümgeneralliğe terfi ettirilerek, Plan ve Prensipler Başkanı olarak atandığını bilmediğini söyledi.

Haberin Devamı

‘Yazgılı’ya engel oldu’

Savcılık, Gür’ü, harekât merkezindeki darbecileri önlemeye çalışan Yazgılı’ya müdahale etmekle suçladı. İddianamede, “Darbeciler tarafından hazırlanan atama listesinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı Plan ve Prensipler Başkanı olarak atanmanın yapılarak terfi ettirildiği, şüphelinin darbeye teşebbüs faaliyeti sırasında görevli ve nöbetçi olmamasına rağmen karargaha geldiği, darbe faaliyetini yönetip organize eden şüphelilerden Veysel Kavak’ın makam odasına girdiği, harekât merkezindeki faaliyetleri durdurup önlemeye çalışan Tümgeneral Cevat Yazgılı’ya diğer şüphelilerle birlikte engel olduğu, darbeciler tarafından verilen görevleri yerine getirdiği ve darbe faaliyetine iştirak ettiği anlaşılmıştır” denildi.