Gündem 20 il hiç kadın vekil çıkaramadı

20 il hiç kadın vekil çıkaramadı

27.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER), Türkiye’nin 20 şehrinde hiç kadın milletvekili çıkarılmadığını ortaya koydu.

20 il hiç kadın vekil çıkaramadı

 

Türkiye’de kadınların seçme seçilme hakkını kazandığı 1934’ten bu yana 23 genel seçim yapıldı. Bu seçimlerde Meclis’e giren 11 bin 385 milletvekilinden sadece 598’i kadındı. Yani 85 yıldır kadınlara uygun gördüğü seçilme oranı yüzde 5,2’te kaldı. 1997 yılından bu yana eşit temsil için çalışan KA.DER ve tüm kadın hareketinin mücadelesine rağmen, Meclis’e giren kadın milletvekili oranı bugüne kadar en fazla yüzde 17.8 olabildi. Rakamların ortaya koyduğu gerçekler, bununla da sınırlı değil. Türkiye, Cumhuriyet tarihi boyunca bir tane bile kadın milletvekili çıkarmamış tam 20 şehre sahip. O şehirler; Adıyaman, Ardahan, Artvin, Bayburt, Burdur, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Karabük, Karaman, Kilis, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Rize, Sinop ve Yozgat. Bu kara tabloyu gözler önüne seren KA.DER’e göre, eşit temsil hakkı konusunda da sınıfta kaldık. TBMM’deki 589 milletvekilinden sadece 102’si kadın. Bin 389 belediye başkanlığı koltuğundan da sadece 43’üne kadınlar oturabildi.

Haberin Devamı

‘Takipçisiyiz’

KA.DER Genel Başkanı Nuray Karaoğlu, şunları söyledi: “Bir sonraki seçimlerde benzer bir manzarayla karşılaşmak istemiyoruz. Bu yüzden tüm partileri, daha fazla vakit kaybetmeden, şu andan itibaren kadınların seçimle ya da atamayla gelinen tüm karar alma mekanizmalarında eşit temsili için gerekli adımları atmaya davet ediyoruz. KA.DER olarak bunun takipçisi olacağımız gibi, gerekli desteği vermek için de hazırız.”