Gündem 2000 m’de yüzdü ‘3’lü Taç’ı kazandı

2000 m’de yüzdü ‘3’lü Taç’ı kazandı

04.08.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Dünyanın en zorlu yüzme parkurlarından olan Manhattan Adası, Manş Denizi ve Catalina Boğazı’nı yüzerek “Okyanus 3’lü Taç”ını kazanan ultra maraton yüzücüsü Vural Tandoğan bu kez ABD Nevada’daki Tahoe Gölü’nü 3 parkurda yüzerek “Göl 3’lü Taç”ını aldı. 12 yıldır ultra maraton yüzücüsü olan 57 yaşındaki Tandoğan, 2 yıllık hazırlık sürecinin ardından Tahoe Gölü’ne gitti.

2000 m’de yüzdü ‘3’lü Taç’ı kazandı

GÖKHAN KARAKAŞ- Tandoğan, ilk parkuru olan 19.3 km uzunluğundaki True Width’e 15 Temmuz günü sabaha karşı girdi. Soğuk suda ayak ve kollarına giren kramplara rağmen parkuru 7 saat 36 dakikada tamamlayan Tandoğan, Vikingsholm parkurunu da dalgalara rağmen teknelerin korumasıyla 8 saat 5 dakikada tamamladı. En zorlu parkur olan Lenght ise 34.3 km uzunluğundaydı. 11 gün içinde 2000 metre yükseklikte 2 ultra maraton yüzen Tandoğan, vücudunu yormamak için hafif antrenmanlar yaparak 28 Temmuz gecesi göle girdi.

Haberin Devamı

Gece karanlığında hızla soğuyan suya, takip ışığının arıza yapması eklenince en zorlu parkurda beklenmeyen aksilikler oluştu. Dokuz saat aralıksız kulaç atan Tandoğan, muz yiyerek enerji toplarken ısınmak için de sıcak su içti. Günün aydınlanmaya başlamasıyla dalgalar Tandoğan’ı zorlarken bitişe 100 metre kala takip eden teknenin ABD’li kaptanı Kelly suya atlayarak büyük destek verdi. ABD’li Kelly Gentry, Atatürk bayrağını Tandoğan’a verirken bitiş çizgisine ulaşmasını sağladı.

‘ÇOK ZORDU’

Gölün 3 parkurunda 5 kilo kaybeden Tandoğan, “Göl önce gözümü çok korkuttu. Tüm parkurlarda zorlandım ama pes etmedim. İrtifa nedeniyle vücut oksijen ihtiyacı için alyuvarları artırıyordu. Daha çok yorulurken tatlı suda oksijen azlığı nedeniyle dibe batıyordum. Yüksek rakımda ve gölde ultra maraton yüzmek çok zor. Denizdekinden iki kat yorgunluğa rağmen amacıma ulaşmaktan mutluyum. Ultra maraton yüzücülüğü ülkemizin tanıtımı için çok önemli. Sağlığım elverdiği sürece ve sponsor bulabilirsem yurt dışında ultra maraton yüzmek istiyorum” dedi.

Haberin Devamı

‘CUMHURİYETİMİZİN 99. YILINA ARMAĞAN’

İTÜ İşletme Mühendisliği’ni bitirdikten sonra iş dünyasına atılan Vural Tandoğan, 2008’de kilo vermek için başladığı yüzme sporunu 2011’de açık deniz yüzücülüğüne taşımıştı. 2016’da Cebelitarık Boğazı’nı ve Manş Denizi’ni, 2017’de Catalina Boğazı’nı, 2018’de ABD-Manhattan Köprü geçişini tamamlayan Tandoğan, Açık Su Yüzme 3’lü Taç Organizasyonu (WOWSA) tarafından verilen Okyanus 3’lü Taçı’nı kazandı. Tandoğan, “Mezun olduğum Kabataş Erkek Lisesi’nde edindiğim disiplin ve zorluklara karşı duruş attığım kulaçlara güç verdi. Cumhuriyetimizin 99’uncu yılına armağan ettiğim bu başarı gençlerin cumhuriyetimize olan inancını arttırsın isterim” dedi.