Gündem 2010’dan önce 400 FETÖ’cü ihraç edildi

2010’dan önce 400 FETÖ’cü ihraç edildi

08.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

2010’dan önce TSK’daki FETÖ ihraçlarına dair ilk kez rakam veren eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, FETÖ’nün üç dönemde incelenmesi gerektiğine dikkat çekti

2010’dan önce 400 FETÖ’cü ihraç edildi

TBMM 15 Temmuz FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nun davet ettiği, ancak, “varsa sorunuz yazılı gönderin” karşılığını veren eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Necdet Özel’in merakla beklenen yanıtları Meclis’e ulaştı. Özel’in komisyona gönderdiği yanıtlar özetle şöyle:

Haberin Devamı

FETÖ’NÜN ÜÇ DÖNEMİ: FETÖ/PDY üç ayrı döneme göre incelenmeli. Ekim 2010 öncesi, ‘dini değerleri istismar eden’ gruplar dönemi. Ekim 2010-2013 sonu cemaat faaliyetlerinin milli güvenliğe tehdit oluşturmadığı görüşünün hakim olduğu dönem. Ve 2014-18 Ağustos 2015 illegal paralel devlet yapılanması dönemi. FETÖ’nün dini değerleri istismar eden gruplar arasında sayıldığı 2010 öncesi dönemde 1166 personel TSK ile ilişkisi kesilmiştir. İlişiği kesinlen bu personelden 400 kişi Fethullah Gülen Grubu ile iltisaklıdır.

GEREĞİNİ YAPTIM: 2014 başında itibaren isim bazında bazı TSK mensuplarının paralel yapıyla irtibatlı oldukları yönündeki iddialar üzerine harekete geçilmiş ve iddialar incelenmiştir. Adli soruşturma emri verilmiş, idari soruşturma açılmıştır. MGT ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nden bilgi talep edilmiştir. Yapılan incelemeler neticesinde, mevcut bilgiler ışığında ilgili personel hakkında yasal bir işlem yapılmasına gerek duyulmadığı değerlendirilmiştir.

Haberin Devamı

İSTİHBARAT GELMEDİ: TSK personelinin FETÖ ile irtibat ve ilişkileri çoğunlukla askeri okullara giriş öncesine dayandığı için tespit edilemedi. İstihbarattan işlem yapılmasını gerektirecek bilgiler alınamadı. Örgütsel bir yapının TSK içinde oluşmayacağı, oluşma gayreti içinde olsa bile barınamayacağı, hainlik yapamayacağı ve herhangi bir ihanet içinde olamayacağı düşüncesi vardı.

FİŞLEME ALGISI: Mevcut istihbarat teşkilatı yapısı gözden geçirilmeli. İstihbaratın kıymetlendirilmesi ihtiyacı için tecrubeli deneyimli analizcilere ihtiya duyulmaktadır. Akademilerde istihbarat çarkı işlenmeli. Üst düzey yöneticiler ve istihbarat birimlerinde çalışanlara seminerler verilmeli. MİT Müsteşarlığı koordinatörlüğünde müşterek istihbarat koordinasyon merkezi güçlendirilmeli. İnsan istihbaratı önemsenmeli ve ‘fişleme’ algısına yer verilmemeli. Medya istihbaratla koordineli çalışmalı. İllerdeki aylık emniyet ve asayış topantıları raporları sadece İçişleri Bakanlığı’na değil, Genelkurmay ve MİT’e de gönderilmeli.

MİT Müsteşarı’na asker yardımcı

MİT’te askeri muvazzaf ve emekli personel görevlendirilmesine devam edilmesinin, MİT Müsteşar yardımcılarından birinin Genelkurmay Başkanı’nın oluru alınarak, tecrübeli, deneyimli üst düzey emekli veya muvazzaf personel olması yararlı olabilir.

ALLAH İLE ARAMA KİMSEYİ SOKMADIM: Hiçbir cemaat ve tarikatle ilişkisi olmayan, Allah ile arasına hiçbir kimseyi sokmayan bir kişi olarak, FETÖ ve benzeri illegal yapılar hakkında açık kaynaklarda belirtilen hususlar dışında bilgi sahibi olmadığını samimiyetle ifade etmek isterim.

2010 SONRASI: 2010 yılı sonrasında devletimizin resmi belgelerinde, tehdit değerlendirmesinin değiştiği cemaat ve tarikatların faaliyetlerinin güvenliğimize tehdit oluşturmadığı görülmüştür. Hatırladığıma göre bu dönemde hakkında işlem yapılan personel olmamıştır. Üçüncü dönemde bilhassa Balyoz ve Ergenekon davlarında kumpas yapıldığının ortaya çıkması üzerine konu gündeme gelmiş, MGK toplantılarında görüşülmüş ve toplantı sonunda yapılan basın açıklamaları ile kamuoyunun bilgisine sunulmuştur.

En küçük emmare yoktu

Özel, yanıt metnine özel not uyarısı ekledi. Özel, “Görev sürem içinde, TSK içinden silahlı bir kalkışma olacağına dair en küçük bir emare tespit edilememiş ve herhangi bir kaynaktan da bilgi alınmamıştır” dedi. Özel, darbe girişimi sonrasında oluşan tabloya bakarak geçmişe dönük değerlendirme yapılamayacağını, her dönemin kendi koşulları içinde ele alınması
gerektiğini uyarısını yaptı.