Gündem 2016 Parsel ve pafta sorgulama işlemleri!

2016 Parsel ve pafta sorgulama işlemleri!

06.07.2016 - 09:38 | Son Güncellenme:

Parsel ve pafta sorgulama işlemleri en güncel bilgiler aracılığıyla hızlı şekilde yapılmaktadır. Son dönemde aktif olarak internet ortamında kullanılan parsel pafta sorgulama işlemleriile vatandaşlar arazilerine ait bir çok bilgiye erişim sağlayabiliyor. Parsel pafta sorgulama işlemleri E-devlet üzerinden yapılıyor.

2016 Parsel ve pafta sorgulama işlemleri

Arazilerin teknik usullere göre ölçülüp belli oranda küçültülerek bir altlığa çizilmiş haritasıdır. Pafta asılları Genel Müdürlüğün izni olmadıkça daire dışına çıkarılamaz. Ancak gerektiğinde yeniden çizilebilir.

Haberin Devamı

Parsel Ne Demek?
Sınırları haritalarla belli edilmiş arazi parçasıdır. Bu harita kadastro haritası ise kadastro parseli, imar haritası ise imar parseli adı verilmektedir.

Parsel ve pafta sorgulama işlemini internet üzerinden iki resmi site yöntemi ile yapabilirsiniz. Birinci yöntem olan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün oluşturmuş olduğu Parsel Sorgulama Uygulaması yani internet adresi ile parselsorgu.tkgm.gov.tr üzerinden parsel ve pafta sorgulama işleminizi yapabilmeniz mümkündür. Diğeri ise çok küçük bir toprak kısmının bulunduğu E-Devlet sistemi üzerinden yapılan parsel ve pafta sorgulama işlemidir. Yazımızın devamında bu işlemi her iki şekilde de gerçekleştirebileceğiniz gerekli bilgileri sizler için detaylı olarak vermiş bulunmaktayız.
İlk olarak sizler için anlatacağımız yöntem Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü üzerinden yapılan Parsel Sorgulama Uygulaması’dır.

Haberin Devamı

PARSEL SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!
PAFTA SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Parsel ve pafta sorgulama işleminizi bu site üzerinden yapabilmeniz oldukça kolaydır. Dakikalar içerisinde yapabileceğiniz kısa işlemler içermektedir. İlk olarak yapmanız gereken şey Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne ait parsel sorgulama uygulama sayfasına ulaşmanızdır. Daha sonrasında karşınıza çıkacak olan sayfada ilk olarak bilgisayarınızın konumundan, bulunduğunuz yere ulaşmak isteyecek olan platformdan “İzin Ver” seçeneğine tıklayınız. Sayfa üzerinde bulunan ve sizden istenen bilgileri doldurmanız gerekmektedir. Sorgulama yapmak istediğiniz arazinin bildiğiniz kadarı ile oluşturulan sorgulama seçeneklerinden sorgulamanızı yapabilirsiniz. (İdari, Coğrafi, Adres ve Katman seçenekleri) Bu yöntem ile yapacağınız sorgulama daha kapsamlı bir sonuç verecektir. Bu nedenle bu resmi site üzerinden sorgulama yapmanız sizin için yeterlidir.
İdari seçeneği üzerinden sorgulama yapmak isterseniz sizden istenecek bilgiler şunlardır; arazinin bulunduğu il, ilçe, mahalle, ada ve parsel bilgileridir. Coğrafi seçeneği üzerinden sorgulama yapmak isterseniz sizden istenecek bilgiler şunlardır; enlem ve boylam bilgileridir. Adres seçeneği üzerinden sorgulama yapmak isterseniz sizden istenecek bilgiler şunlardır; arazinin bulunduğu adres bilgisi istenmektedir. Katman seçeneği üzerinden sorgulama yapmak isterseniz sizden konum bildiren bir harita seçmeniz istenecektir.

Haberin Devamı


E-Devlet sistemi üzerinde belirli belediyeler kendilerine ait sorgulama platformu oluşturmuşlardır. Birinci yöntem sizin için daha kapsamlı bir sonuç gösterecektir. Birinci yöntem ile yapmanız daha doğru olur. E-Devlet üzerinden de yapabilmeniz için sizlere gereken bilgileri vermiş bulunmaktayız. E-Devlet sistemi üzerinden parsel ve pafta sorgulama işlemini yapabilmek için sisteme giriş yapmış olmanız gerekmektedir. Sistem girişi için ise bir E-Devlet şifrenizin olması gerekmektedir. Eğer bir E-Devlet şifresine sahip değilseniz sisteme giriş yapabilmeniz mümkün değildir. E-Devlet şifrenizi postanelerden nüfus cüzdanınız ile birlikte yaptığınız E-Devlet şifresi alma başvurusundan sonra teslim alabilirsiniz. Şifre alma işlemi ücretli olup, işlem ücreti 2 TL’dir. İşlem ücretini ödediğinizde size özel E-Devlet şifrenizi kapalı bir zarf içerisinde teslim alabilirsiniz.

Haberin Devamı

Parsel ve pafta sorgulaması işlemini E-Devlet sistemi üzerinden yapabilmek için sistem üzerinde bulunan parsel ve pafta sorgulama işlemi ile ilgili uygulama sayfasını açmanız gerekmektedir. Sayfaya ulaştığınızda karşınıza çıkacak olan “Kimliğimi Şimdi Doğrula” seçeneğine tıklayınız. Açılacak olan ekran üzerinde T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi yazarak kimlik doğrulama işleminizi yapınız. Daha sonra açılacak ekran üzerinde öğrenmek istediğiniz arazinin bilgilerini giriniz ve “Sorgula” seçeneğine tıklayınız. Böylece parsel ve pafta sorgulama işleminizi yapmış olacaksınız.