Gündem 2018 Belediye çalışma saatleri! Belediyeler kaçta kapanıyor/açılıyor?

2018 Belediye çalışma saatleri! Belediyeler kaçta kapanıyor/açılıyor?

13.09.2018 - 15:01 | Son Güncellenme:

Belediye çalışma saatleri vatandaşlar tarafından araştırılmaya devam ediyor. Belediye'lerde işleri olan vatandaşlar Belediye'nin çalışma saatlerini merak ediyor. İl, ilçe, bucak gibi yerleşim yerlerinde temizlik aydınlatma ve bölgenin sorumluluğunu üstlenen belediyelerde zaman zaman işlemleri olan vatandaşlar Belediyelerin saat kaça kadar çalıştığını sorguluyor!

2018 Belediye çalışma saatleri Belediyeler kaçta kapanıyor/açılıyor

İl, ilçe, kasaba, belde vb. yerleşim merkezlerinde temizlik, aydınlatma, su, toplu taşıma ve esnafın denetimi gibi kamu hizmetlerine bakan, başkanı ve üyeleri halk tarafından seçilen, tüzel kişiliği olan örgüt, şehremaneti.

Haberin Devamı

Belediye kelimesi, şehir, memleket manalarına gelen Arapça "beled" veya belde kelimelerinden gelir. Bu günkü anlamıyla kullanılışı Osmanlı İmparatorluğunda Tanzimat Döneminde başlamıştır. Şehrin idare Teşkilatını belirtmek için XIX. YY dan itibaren kullanılan bir tabirdir.

Belediye kelimesi bu konuda en temel eserlerden biri olan Osman Nuri Ergin'in Mecelle-i Umur-u Belediyye kitabında "menafi'i müştereke ve ihtiyacatı mütekabile ilcasıyla bir beldede temekkün eden ahalinin, beldelerine ve dolayısıyla kendilerine aid hususatı hukümetin kanunla tayin ve irae etmiş olduğu hudud ve selahiyet dairesinde bil ictima intihab ettikleri vekilleri vasıtasıyla ru'yet ifa etmelerine "belediyye" denilir." şeklinde tanımlanmıştır.

Haberin Devamı

BELEDİYELERİN GÖREVLERİ

Kentin altyapısı ile ilgilenmektedir. Bunun içerisine su dağıtımı, şebeke dağıtımı, kanalizasyon, şehiriçi yollar, doğalgaz dağıtımı vs. gibi işler belediyeye aittir.

Çöp toplama, yolların temizlenmes, itfaiye hizmetler, zabıta hizmetleri, cadde ve sokak temizliği ve halk sağlığını koruma gibi görevler.

Şehir içerisinde imar ile ilgili izin ve belgeler belediyenin görevleri arasındadır.

Şehrin ekonomik işleri belediyenin kontrolü altındadır. Fiyat ve ücret tespit etme, haller açma, pazar yerleri kurma, sanayi bölgeleri kurma vs. gibi görevler belediyeye aittir.

Şehir içerisinde eğitim ile ilgili görevleri vardır. Okul öncesi eğitim verme, mesleki eğitim kursları düzenleme ve kütüphane açma vs. gibi görevleri vardır.

Sağlık hizmetleri, dini görevler, nikah işleri, yurt açma ve ucuz konut yapma gibi görevleri vardır.

Şehir içerisindeki ulaştırma alanındaki işler belediyeye aittir.

Eski tarihi eserleri koruma, kültür merkezi açma, spor alanları yaratma, tiyatro müze ve sinema salonları açma gibi görevleri vardır.

BELEDİYE ÇALIŞMA SAATLERİ

Belediye çalışma saatleri bütün kamu kurum ve kuruluşlarında olduğu gibi 09:00 17:00 saat aralığında gerçekleşmektedir. 12:00 13:00 saatleri arasında Belediyelerde öğle arası olduğu için bu saatler arasında hizmet verilmemektedir.

Yazarlar