Gündem 202 akademisyenden savaş karşıtı çağrı

202 akademisyenden savaş karşıtı çağrı

07.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye genelindeki 43 üniversiteden 202 akademisyen de dün çatışmaların son bulması, karşılıklı ateşkes ilan edilmesi ve barışın yeniden tesisi için çağrı yaptı.

202 akademisyenden  savaş karşıtı çağrı

Aralarında Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Prof. Dr. Ferhat Kentel ve Doç. Dr. Koray Çalışkan’ın da bulunduğu çeşitli üniversitelerden 202 akademisyen, çözüm sürecinin sona ermesi üzerine yoğunlaşan çatışmaların son bulması, karşılıklı ateşkes ilan edilmesi ve barışın tesisi için bir çağrı metni yayınladı. Herkesi barışa, demokrasiye ve hakikate taraf olmaya çağıran metne, Boğaziçi, İstanbul, Dicle, Mersin ve Ankara üniversitelerinin de aralarında bulunduğu 43 üniversiteden akademisyen imza attı. Metinde, “Tarafları derhal ateşkese davet ediyoruz. Hükümeti bir an evvel ayrımcılık, düşmanlık ve çatışma çıkartan dilden vazgeçmeye, Meclis’i bir an evvel süreci garantiye alacak yasalar çıkartmaya çağırıyoruz” denildi.

Haberin Devamı

Çağrı metninde, “Türkiye’nin artık gerçeklerle yüzleşebileceği, demokratikleşebileceği ve yaralarını sarabileceği bir fırsatı yakalamış olduğu kanısındaydık. Ancak dünyada yaşanan diğer barış süreçleri ile ilgili yaptığımız karşılaştırmalı çalışmalar, bize bunların yeterli olmadığını, sürecin kalıcı olabilmesi için çeşitli heyetlerle desteklenmesi ve sürecin baş aktörlerinden olan Öcalan’ın tecridinin tıpkı Mandela örneğinde görüldüğü gibi, kalkması gerektiğini gösteriyordu” ifadeleri dikkat çekti.

Kobani’de ve Suruç’ta öğrencilerini kaybettiklerini belirten 202 akademisyen, “Biz evlatlarımızı, öğrencilerimizi ve hiçbir gencimizi savaşa kurban vermeyeceğiz. Bizim için hiç bir anlaşmazlık onların hayatından ve inşa edecekleri gelecekten önemli değildir” dedi.

Haberin Devamı

Ateşkes daveti

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Tarafları derhal ateşkese davet ediyoruz. Hükümeti bir an evvel ayrımcılık, düşmanlık ve çatışma çıkartan dilden vazgeçmeye, sorumlu gazetecileri savaşa özenen meslektaşlarını ifşa etmeye, Meclis’i bir an evvel süreci garantiye alacak yasalar çıkartmaya çağırıyoruz. Bizler imzası bulunan 202 akademisyen olarak, tüm akademisyenleri, öğretmenleri, bilgi üreten ve tüketenleri, tüm kadınları ve erkekleri sus denince susmamaya, barışa, demokrasiye ve hakikate taraf olmaya çağırıyoruz.”

İmzacılar

Metni imzalayanlar arasında şu isimler dikkati çekti:

“Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Prof. Dr. Ferhat Kentel, Prof. Dr. Feride Aksu Tanık, Prof. Dr. Kuvvet Lordoğlu, Prof. Tahsin Yeşildere, Prof. Zeki Kılıçaslan, Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Doç. Dr. Koray Çalışkan, Doç. Dr. Zeynep Gambetti, Doç. Dr. Sevilay Çelenk, Yrd. Doç. Dr. Güven Gürkan Öztan, Yrd. Doç. Dr. Murat Paker, Yrd. Doç. Dr. Vangelis Kechriotis, Yrd. Doç. Dr. Nazan Üstündağ, Yrd. Doç. Dr. Selim Temo, Araştırma Görevlisi Ozan Değer.”