Gündem 22 milyon liralık kaçak sigara!

22 milyon liralık kaçak sigara!

06.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gürcistan’dan Türkiye’ye kaçak sigara sokan şebekeye yapılan cumhuriyet tarihinin en büyük operasyonunda 5 TIR’da 3 milyon 500 bin adet kaçak sigara ele geçirildi

22 milyon liralık  kaçak sigara

Gürcistan sınırındaki Sarp Gümrük Sahası’ndaki operasyonda piyasa değeri 22 milyon lira olan 3 milyon 500 bin paket kaçak sigara ele geçirildi. Operasyona ilişkin açıklama yapan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, ele geçirilen sigaranın bugüne kadar yakalanan en büyük miktar olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

3 ay süren gizli takip

3 ay boyunca gizlice Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri tarafından izlenen suç şebekesinin Ramazan Bayramı sonrasında yüklü miktarda kaçak sigara sevkiyatı yapılacağı öğrenildi. Şebekenin 2 Ağustos’ta Türkiye’ye yapacağı ilk parti kaçak sigarayı Gürcü plakalı bir araçla göndermesi üzerine operasyon başlattı. Beş TIR’lık kaçak sigaranın sevkıyatının ilk partisi olarak geldiği anlaşılan ilk tırın ülkeye girişine izin verildi.

Kaçak sigara yüklü aracın sahadan çıkışını kolaylaştırmak amacıyla yasal olarak sorunu bulunmayan sahadaki bir başka TIR ile plakalarının değiştirildiği belirlendi. Bu tıra ilişkin bilgiler güzergah üzerindeki emniyet birimlerine de aktarıldı ve TIR Samsun-Ankara Karayolu üzerinde Gümrük Muhafaza ve Emniyet ekipleri tarafından önceki gün düzenlenen operasyonla yakalandı. Bu sırada ilk TIR’ın gümrük sahasından sorunsuz bir şekilde çıktığı bilgisini alan şüpheliler, diğer kaçak sigaraları da Türkiye’ye sokmak üzere harekete geçti. Toplamda Türkiye’ye 5 TIR girerken, son aracında gümrük sahasına girişinde sonra operasyon yapıldı.

Haberin Devamı

5 memur açığa alındı

Operasyon sonrası yapılan incelemelerde TIR’ların tamamen kaçak sigarayla dolu olduğu tespit edildi. Kaçak sigaraların 3 milyon 500 bin adet ve piyasa değerinin de yaklaşık 22 milyon lira olduğu belirlenirken, söz konusu miktar ülke tarihinin en fazla ele geçirilen kaçak sigara miktarı olarak kayıtlara geçti. Operasyon sonucu konuyla ilgili olarak şebekeyle bağlantılı oldukları düşünülen 5 gümrük muhafaza personeli ile organizatörler, aracılar ve araç sürücülerinin de dahil olduğu toplam 15 kişi gözaltına alındı.