18.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
HABER MERKEZİ - Düzce dün yine depremle sarsıldı. Merkezde 15.40’ta meydana gelen 5 büyüklüğünde deprem, 12 Kasım 1999’da 7.1’lik depremde 710 kişinin öldüğü Düzce’de ve çevre illerde halk panikle kendini sokağa attı. Kısa süreli paniğin yaşandığı depremde can ve mal kaybının olmadığı bildirildi.
Köylerine gittiler
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), dün 15.40’ta merkez üssü Düzce olan 5 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi. Deprem, 18.02 km derinlikte gerçekleşti. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin büyüklüğünü 5.2 olarak duyurdu. Deprem sırasında bazı evlerde sarsıntı ile eşyalar devrilerek hasar gördü. Yaşanan panik anları iş yerlerinin güvenlik kameralarına da yansıdı. Bir markette sarsıntıyla raflarda bulunan ürünlerden bazıları devrilirken, içeride bulunanlar panikle dışarı çıktı. Bir mobilya mağazasında da deprem anında içeride bulunanlar korkuyla dışarı koştu.
Depremin ardından sokaklara dökülen vatandaşlar, açık alanlarda toplanarak depremin korkusunu aşmayı bekledi. Birçok vatandaş, köylerine ve az katlı evleri olan akrabalarına gitti. Kentin bazı işlek kavşaklarında yoğun araç trafiği oluştu. 12 Kasım 1999 depremini de yaşayan vatandaşlar, deprem gerçeğiyle yaşamaya alışmaları gerektiğini söyledi.
Düzce Valisi Cevdet Atay, Kent Meydanı’nda gazetecilere yaptığı açıklamada, can kaybının olmadığını belirterek, “Korku ve panik nedeniyle hastaneye başvuran 12-13 kişinin ayakta tedavileri gerçekleştirilmiştir” dedi. Daha sonra Çilimli ilçesine bağlı İslahiye ve Döngelli köylerini ziyaret eden Atay, ilk belirlemelere göre herhangi bir yıkılan binanın söz konusu olmadığını vurgulayarak, “Tabii ufak tefek sıva çatlağı tarzı resimler bize de iletiliyor. Tüm ihbarları titizlikle takip ediyoruz, titizlikle inceliyoruz ve değerlendiriyoruz” diye konuştu. Depremin ardından artçı sarsıntılar oldu. 15.53’te 1.6, 15.55’te 1.5 ve 15.57’de 4.3 büyüklüğünde depremler meydana geldi.
‘Yapı stoku yenilendi’
Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü deprem sonrası kötü haber olmadığını söyleyerek, “Düzce’deki yapı stoku yenilendi. Zemin artı 4 kata izin veriyoruz. Düzce deprem konusunda deneyimli. Hemşerilerimiz panik yapmasınlar” dedi.
Depremin merkez üssüne yakın Yayakbaşı Köy Muhtarı Hayrettin Koç da “Depremi çok şiddetli olarak hissettik. Köyümüzde herhangi bir hasar, yıkım söz konusu değil” dedi.
Birçok ilde hissedildi
Sarsıntı, İstanbul, Sakarya, Kocaeli, Bolu ve Bursa gibi kentlerde de hissedildi. Kocaeli’nin İzmit ve Gölcük ilçelerinde vatandaşlar depremin ardından kısa süreli panik yaşadı. Ankara Karayolu Caddesi’ndeki bankalarda çalışan personeller ve esnaf, hızla dışarı çıkarak bir süre dışarıda bekledi. Sakarya’da da deprem kentin büyük bölümünde vatandaşlar tarafından hissedildi.
Kentte yoğun kalabalığın bulunduğu Çark Caddesi’nde dükkânlarda bulunan vatandaşlar ve esnaf, bir süre dışarıda bekledi. Bazı vatandaşlar telefonla yakınlarına ulaşmaya çalıştı. Bolu’da ise depremi hisseden vatandaşlar, bir süre dışarıda bekleyerek telefonlarıyla yakınlarına ulaşmaya çalıştı.
‘Normal bir deprem İstanbul’u tetiklemez’
Kocaeli Üniversitesi’nden Prof. Şerif Barış, CNN Türk’e Düzce depremiyle ilgili “Orta büyüklükte bu depremlerin olması normal. Fayın daha büyük bir deprem üretecek potansiyeli yok. Küçük artçılar sürebilir, İstanbul’u tetiklemez” dedi. Deprem bilimci Prof. Dr. Şener Üşümezsoy da son depremin İstanbul ve Düzce’de bir depremi tetiklemesi riski görmediğini açıkladı.
Kandilli: Sığ odaklı bir deprem
Düzce’de meydana gelen depremle ilgili Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi’nde değerlendirme yayınlandı. “Depremin odak derinliği yaklaşık 8 km civarında olup sığ odaklı bir depremdir” denen açıklama şu bilgilere yer verildi: “Deprem Düzce ve ilçeleri ile çevre illerde hissedilmiştir. Düzce’nin güneydoğusunda ve batıda Kuzey Anadolu Fay Zonu üzerinde çok sayıda deprem meydana geldi. Bu ise bölgenin deprem tehlikesinin göreceli olarak çok yüksek olduğunu göstermektedir. İl sınırlarının güney ve güneybatısı genel olarak Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun etkisi içerisindedir. MTA 2011 Türkiye Diri Fay Haritası’nda da görüleceği gibi il sınırlarının güneyinden Kuzey Anadolu Fay Zonu geçmektedir. Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun Düzce, Karadere fay parçaları ve Çilimli, Yığılca fayları il sınırlarından geçmekte, kuzeydoğuda Devrek Fayı, güneyde Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun Doğu-Batı uzantılı Bolu, Taşkesti fay parçaları, batıda Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun Karadere, Dokurcun, Arifiye fay parçaları ve Hendek Fayı bölgedeki önemli tektonik yapılardır. Genelde ana yapıların doğrultuları Doğu- Batı ve Kuzey Doğu-Güney Batı gidişlidir.
Hızlı fay düzlemi çözümü depremin doğrultu atımlı bir faylanma ile meydana geldiği göstermektedir. Deprem, Kuzey Anadolu Fay Sistemi içerisindeki Kuzey Doğu-Güney Batı gidişli sağ yanal doğrultu atımlı tali bir fayın kırılması sonucunda meydana gelmiştir. Vatandaşlarımızın depreme dayanıklı binalarda oturmaları, satın alacakları konutların depreme dayanıklı olarak inşaa edilmiş olması depreme karşı alınacak en güvenli tedbir olacaktır.”