Gündem 24 bin can alan gizemli hastalık

24 bin can alan gizemli hastalık

13.02.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

El Salvador, Nikaragua, Meksika ve Panama’da 12 yılda 24 bin kişinin ölümüne neden olan böbrek rahatsızlığına bir açıklama getirilemiyor

24 bin can alan  gizemli hastalık

Orta Amerika ülkeleri El Salvador, Nikaragua ile Meksika’nın kuzey kesimleri ve Panama’nın güneyinde 2000 yılından bu yana 24 bin kişiyi öldüren bir böbrek rahatsızlığının sebepleri açıklanamıyor. Genellikle Pasifik sahiline yakın şeker plantasyonlarında çalışan işçilerde görülen kronik böbrek yetersizliğine her 4 erkekten birinde rastlanıyor. Kurbanların çoğu gibi, uzun yıllar boyunca mısır, susam ve pirinç hasatlarında çalışan 38 yaşındaki Wilfredo Ordenoz, “Bu hastalık hiçbir uyarıda bulunmadan geliyor ve anlaşıldığı zaman çok geç oluyor” diyerek çaresizliğini anlatıyor. Ordenoz, 10 yıldır günde 4 kez diyaliz makinesine bağlanarak hayatta kalabiliyor. Durumun ciddiyeti, geçen yıl El Salvador Sağlık Bakanı Maria Isabel Rodriguez’in ‘ulusal sağlık sistemlerinin hastalıkla mücadelede yetersiz kaldığını’ belirtip uluslararası topluma acil sağlık yardımı çağrısı yapmasına kadar vardı.

Nedeni belirlenemiyor
Yerel doktorlar, sağlık gönüllüleri ve hastalar, örneklerden yola çıkarak hastalığın nedeni olarak tarım ürünlerindeki kimyasal maddelere işaret ediyor.
Doktorlara göre Avrupa’daki gibi güvenlik önlemleri olmadan çalışan tarım işçileri uzun bir süre vücuda işleyerek böbreği yavaşça ve sinsice çökerten kimyasallara maruz kalıyorlar. Fakat bilim adamları, salgının farklı sebepleri olabileceğini öne sürüyorlar.
Orta Amerika’da pek rastlanmayan diyabet ve tansiyon hastalıklarının başlıca göstergesi olan böbrek yetmezliğinin bölgede artmasının nedeni ağır ve zor çalışma koşulları olabilir.
Uzmanların araştırmalarına göre, insan vücudunun kaldıramayacağı kadar zor koşullara maruz kalan tarım işçileri, yakıcı güneşin altında yeteri kadar sıvı almadan çalıştıkları için aşırı dehidratasyon ve vücut ısısında tehlikeli değişimler yaşıyorlar.

Yazarlar