Gündem 28 Şubat arifesinde iki tutuklama daha

28 Şubat arifesinde iki tutuklama daha

28.02.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘28 Şubat’ soruşturması kapsamında ifadeleri alınan emekli askerler Ceylanoğlu ve Özsır tutuklandı. Güner, Başpınar ve muvazzaf Kurmay Albay Yatıkkaya adli kontrol kararıyla serbest kaldı

28 Şubat arifesinde iki tutuklama daha

28 Şubat 1997 tarihli Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sonucu açıklanan kararlarla başlayan ve kamuoyunda “Postmodern Darbe” olarak adlandırılan sürecin 16. yıldönümüne bir gün kala, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü 28 Şubat soruşturmasında yeni gözaltılar yaşandı. Savcıların, “Refahyol Hükümeti’nin düşürülmesine zemin hazırladığı olaylar arasında gösterdiği”, Sincan’da tankların yürütüldüğü dönem Zırhlı Birlikler ve Eğitim Tümen Komutanı olan eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Erdal Ceylanoğlu ile 2007’de protokol sırasından ayrılarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül’ün elini sıkmayan eski Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Aslan Güner’in de aralarında bulunduğu 1’i muvazzaf subay, 5 kişi gözaltına alındı.
Yaklaşık 4 saat süren hakimlik sorgusunun ardından eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Erdal Ceylanoğlu ile emekli Tümgeneral Yücel Özsır tutuklanarak Sincan Cezaevi’ne götürüldü. Eski Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Aslan Güner, emekli Tümgeneral Mehmet Başpınar ve muvazzaf Kurmay Albay Mehmet Cumhur Yatıkkaya ise adli kontrol kararıyla Özgürlük Hakimliği tarafından serbest bırakıldı.
Ceylanoğlu, ifadesinde, Sincan’dan tankların geçtiği 4 Şubat 1997’de Uludağ’da tatilde olduğunu, saat 13.30’ta mesaiye başladığını, geçişin rutin bir işlem olduğunu ve olayın müdahale olmadığını savundu. Ceylanoğlu, “Tankların geçiş emrini siz mi verdiniz?” sorusu üzerine, tankların geçişi için Genelkurmay Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanı ve EDOK komutanın emrinin gerektiğini açıkladı.
28 Şubat soruşturmasını yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili, dün sabah saatlerinde eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, eski Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Aslan Güner, emekli Tümgeneral Yücel Özsır, emekli Tümgeneral Mehmet Başpınar ve muvazzaf Kurmay Albay Mehmet Cumhur Yatıkkaya’nın polis zoruyla adliyeye getirilmesini istedi.

‘Eyvah’ dedi
Savcılığın emri uyarınca Ceylanoğlu ve Güner, sabah saatlerinde polis yerine Genelkurmay’da görevli sivil askerler eşliğinde Ankara Adliyesi’ne getirildi. Ceylanoğlu ve Güner’in yanında avukatları Erol Yılmaz Aras da hazır bulundu. İki emekli orgeneral savcılık katına girerken sadece Milliyet tarafından görüntülendi. Milliyet muhabirini gören Aras, “eyvah” dedikten sonra emekli komutanlarla birlikte hızlı adımlarla savcılık koridoruna girdi. Diğer şüphelilerden Özsır, İstanbul’da gözaltına alınıp havayoluyla Ankara’ya getirilirken, Başpınar ile Yatıkkaya da daha sonra adliyeye getirildi.

Adresi gösterdi
Savcıların, 4 Şubat 1997’de Sincan’da tankların geçişi konusunda Ceylanoğlu’na 10 soru sorduğu öğrenildi. Ceylanoğlu’nun, ifadesinde, tankların geçtiği gün Uludağ’da tatilde olduğunu, olayı duyduktan sonra saat 13.30’ta mesaisine başladığını, tankların bakım ve onarıma götürüldüğünü, geçişin rutin olduğunu söylediği öğrenildi. Ceylanoğlu, tankların askeri müdahale belirtisi olarak manşetlere taşınması konusunda da bilgisinin olmadığını söylerken, tankların geçişinin hükümete karşı bir müdahale amacı taşıdığı suçlamasını kabul etmediği bildirildi. Savcılar, tankların geçişi için “rutin” diyen Ceylanoğlu’na, “Siz hiç normal bir zamanda tankları şehir merkezinde yürüttünüz mü? Tarihte böyle bir olaya rastladınız mı? Tankların geçiş emrini siz mi verdiniz?” diye sordu. Ceylanoğlu, bunun üzerine tankların geçişi için Genelkurmay Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanı ve EDOK komutanın emrinin gerektiğini açıkladı. Güner’e de, Genelkurmay’dan gönderilen emekli Orgeneral Çevik Bir’in başkanlığında 7 Nisan 1997’de karargâhta yapılan general ve amirallerin de katıldığı toplantı soruldu. Güner, ifadesinde toplantıya katılıp katılmadığını hatırlamadığını söyledi. Güner’e, söz konusu toplantıya Genelkurmay bünyesinde görevli olanların da katıldığı hatırlatılınca, toplantıya katılmış olabileceğini ancak hükümet aleyhine bir konuşma yapmadığını söylediği bildirildi.

Bir’in takdir belgesi
Şüphelilere savcılık sorguları sırasında Genelkurmay Başkanlığı’nın gönderdiği Batı Çalışma Grubu belgelerinin de sorulduğu bildirildi. Savcıların, gözaltındaki şüphelilerden emekli Tümgeneral Başpınar’a, Bir’in Haziran 1997’de verdiği takdir belgesini de göstererek, belgenin hangi başarısından dolayı verildiğini de sorduğu öğrenildi.
28 Şubat soruşturmasında tutuklanmaları istenen 5 şüphelinin sorgusu TMK’nın 10. maddesiyle görevli 2 No’lu özgürlük hakimi Nihal Uslu tarafından yapıldı. Yaklaşık 4 saat süren hakimlik sorgusunun ardından Ceylanoğlu ile Özsır tutuklandı. Güner, Başpınar ve muvazzaf Kurmay Albay Yatıkkaya ise adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

Koşaner’le emekli oldu
28 Şubat sürecinde Sincan’da tankları yürüten komutan olarak bilinen dönemin Zırhlı Birlikler ve Eğitim Tümen Komutanı Ceylanoğlu, 2007’de orgeneralliğe terfi ederek EDOK Komutanı oldu. 3 yıl bu görevde kalan Ceylanoğlu, 2010’daki kritik YAŞ toplantısında orgeneraller Hasan Iğsız ve Atilla Işık’ın emekliye ayrılmaları nedeniyle Kara Kuvvetleri Komutanı oldu. 1 yıla yakın bu görevini sürdüren Ceylanoğlu, dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile birlikte 29 Temmuz 2011’de Balyoz davası kapsamında yaşanan hak ihlallerini gerekçe göstererek, normal koşullarda 1 Eylül 2011’de emekli olacakken, 34 gün öncesinden emekliliğini istedi.

Özal’ın Başyaveriydi
28 Şubat soruşturmasında şüpheli sıfatıyla ifadesi alınan Güner, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın görevi boyunca Kurmay Albay rütbesiyle Cumhurbaşkanlığı Başyaveri olarak görev yaptı. Güner, 2007’de Ankara Garnizon Komutanı olduğu dönemde, havaalanında karşıladığı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül ile tokalaşmamak için protokol sırasındaki yerini değiştirdi. Güner’in bu hamlesi, kariyerini olumsuz etkiledi. 2008’deki YAŞ’ta orgeneralliğe terfi eden Güner, İlker Başbuğ’un Genelkurmay Başkanlığı döneminde ikinci başkan oldu. Başbuğ, 2010 yılı YAŞ toplantısında Güner’i Jandarma Genel Komutanı olarak önerdi. Ancak Güner, Gül’ün vetosuna uğradı ve göreve atanamadı. Güner, 2012’de emekliye ayrıldı.