Gündem 28 Şubat’ta 9 tahliye çıktı

28 Şubat’ta 9 tahliye çıktı

06.09.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

28 Şubat davasında Hikmet Köksal, Ahmet Çörekçi, Hakkı Kılınç, Çetin Saner, İzzettin İyigün, Kamuran Orhon, Abdullah Kılıçarslan, İlhan Kılıç ve Halil Kemal Gürüz’ün tahliyelerine karar verildi. 9 sanığa adli kontrol hükümleri uygulanacak

28 Şubat’ta 9 tahliye çıktı

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 103 sanıklı 28 Şubat davasında 37 tutuklu sanık hakkındaki aylık tutukluluk incelemesini yaptı. Mahkeme, aralarında dönemin YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, Sincan’da tankların yürümesi emrini veren eski EDOK Komutanı İzzettin İyigün ile dönemin İçişleri Bakanı olan TBMM Başkanvekili Meral Akşener’i, “Söyleyin o kadına ayağını denk alsın, yoksa İçişleri Bakanı önünde yağlı kazığa oturturuz” diye tehdit ettiği öne sürülen Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı Çetin Saner’in de bulunduğu 9 sanığın tahliyesine karar verdi.
Sanıkların duruşmalarda gözlemlenen sağlık durumları tahliye gerekçesi yapılırken, 9 sanığın yurtdışına çıkışı yasaklandı. Mahkeme, aralarında Çevik Bir ve Çetin Doğan’ın da bulunduğu 28 sanığın, tahliyelerini gerektirecek yeni bir delil çıkmadığı için tutuklu kalmasına hükmetti.
28 Şubat davasında dün, 37 sanığın aylık tutukluluk incelemesi yapıldı. Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya katılan tutuklu sanıklardan bazıları şunları söyledi:

Haberin Devamı


28 Şubat’ta 9 tahliye çıktı


Amirim Başbakan’dı
* İlhan Kılıç: Bakanlar Kurulu kararıyla göreve getirildim. Amirim Başbakan’dı. Sayın Erbakan, Sayın Çiller, koalisyon olmasına rağmen çok başarılı işler yaptılar. Sayın Erbakan’ın askerle çok iyiydi. Askerle hiçbir sorunu yoktu. Gözaltına alındığım gün bir buçuk saat evde polisi bekledim. Kaçsaydım o zaman kaçardım. Ben Kanada’da pilot oldum. İki arkadaşımız orada kaldı. Ben kalmadım, Türkiye’ye geldim.
* Muhittin Erdal Şenel: Batı Eylem Planı diye bana, daha doğrusu adli müşavirliğe 8 görev verilmiş, fakat bunların hiçbiri yerine getirilmemiş. Ama, emre karşı gelmek için değil. Adli müşavirliğin görev ve sorumlulukları yasayla düzenlenir. Askeri hâkim olduğuma göre, 353 sayılı kanunun maddeleri gereğince bu emirleri yerine getirmem mümkün değil. İstesem de yerine getiremem. İddianamede ve dosyada emirler yerine getirilmişcesine suç isnat ediliyor, bunu hakikaten anlamış değilim. Yerine getirsem dahi suç işlemiş olmazdım. BÇG ile ilgili emirleri görmedim ve yerine getirmedim.

2009’a kadar sürdü
* Çetin Doğan: BÇG yasal bir oluşumdur. İrtica ile mücadele için dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan’ın da katıldığı toplantılar yapılmıştır. 406 sayılı MGK kararından sonra 13 Mart’ta bir toplantı yapılmıştır, bu toplantı maalesef belgelerde yok. Burada irticayla ilgili alınan kararların uygulanmasına yönelik hararetli tartışmalar yapılmıştır. Tansu Çiller’den sonra söz alan Erbakan, ‘sayın Çiller benim sözlerime tercüman oldu irtica bir hastalıktır’ demiştir. Bunlar daha sonra basın organlarında da çıkmıştır. TSK, Türk ulusunun birlik ve beraberliğini teminatıdır. AKP hükümetleri 2004 ve 2006 yıllarında irtica ile mücadele kapsamında genelge yayınlanmıştır. AKP hükümeti görevdeyken de Başbakanlıkta toplantılar yapılmıştır. Ve bu toplantılar 2009 yılına kadar sürmüştür.”

Genelkurmay’dan istenenler
Mahkeme ara kararlarını akşam saatlerinde açıkladı. Mahkeme, Genelkurmay Başkanlığı’ndan, “gizli” ibareli “İrtica Konusunda Alınacak Tedbirler” konulu toplantıya ilişkin belgede konuşmaları bulunan ancak isimleri belirtilmeyen J-1, J-2, J-3, J-4, J-5, J-6 başlıkları altında tespit edilen konuşmaların kimler tarafından yapıldığı,
öJ başkanlıkları adına toplantıya kimlerin katıldığı ve bu kişilerin kimlik bilgilerinin gönderilmesini istedi. Yine Genelkurmay Başkanlığı’ndan 8 Nisan 1997 tarihinde sanık Kamuran Orhon’un yurtdışına çıkıp çıkmadığı, çıkmış ise yurtdışından dönüş tarihi, bu tarihlerde izinli ya da raporlu olup olmadığı ile varsa izin veya rapor tarihlerinin gönderilmesinin istenmesine karar verildi.

Çevik Bir’e tahliye yok
Mahkeme, aralarında Çevik Bir, Çetin Doğan, Erol Özkasnak, Muhittin Erdal Şenel, Kenan Deniz, Fevzi Türkeri, Çetin Dizdar, Orhan Yöney, Köksal Karabay, Hüsnü Dağ, Tevfik Özkılıç’ın da bulunduğu 28 kişinin tahliyesini gerektirecek derecede delil ortaya çıkmadığından tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Tahliyelerin gerekçesi
Mahkeme, sanıklardan Hikmet Köksal, Ahmet Çörekçi, Hakkı Kılınç, Çetin Saner, İzzettin İyigün, Kamuran Orhon, Abdullah Kılıçarslan, İlhan Kılıç ve Halil Kemal Gürüz’ün yaşları, dosyaya sunulan rapor ve belgeler ile gözlemlenen sağlık durumları, tutuklu kaldıkları süre nazara alınarak tahliyelerine karar verdi. Mahkeme, tahliye edilen sanıklar hakkında, yurtdışına çıkmamak kaydıyla adli kontrol hükümlerinin uygulanmasına hükmetti.

İzin talebine ret
Mahkeme, sanıklardan dönemin MGK Genel Sekreteri İlhan Kılıç’ın dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan tarafından atanan görevli olduğu, 2937 sayılı MİT Kanunu’na tabi olduğu, bu nedenle Başbakan’dan soruşturma izni alınmasına yönelik talebi de reddetti. Duruşmaya bugün devam edilecek.