Gündem 30 bin Suriyeli sandığa gidiyor

30 bin Suriyeli sandığa gidiyor

22.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaş sonrası Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin bir bölümü 7. yıldır Türkiye’de. Yaklışak 30 bin kadarı da artık Türk vatandaşlığına hak kazandı. Vatandaşlığa kabul edilenler daha çok meslek sahibi olanlar. Hem bu kişiler hem de eş ve 18 yaşından büyük çocukları pazar günü oy kullanabilecek. İlk kez sandığa gitme heyecanı yaşayacak sığınmacılar, en kısa zamanda kendi ülkelerinde de demokratik seçimlerin yapılmasını istiyor.

30 bin Suriyeli sandığa gidiyor

Göçmen Sağlığı Merkezi’nde doktorluk yapan İmat Muhammet, gerçek bir seçim heyecanı yaşayacağını söylüyor; “Suriye’deki seçimler göstermelikti. Seçimler bitmeden sonucunu biliyorduk. Bu nedenle kendi ülkemde hiçbir zaman sandığa gitmedim. Türkiye’de ise demokratik seçimler yapılıyor. Artık Türk vatandaşı olarak oy hakkımı kullanacağım.”

Haberin Devamı

Vatandaşlık alan Suriyeli Ahmet Abdullah (37) ise şunları söyledi: “Türk halkından ve hükümetten çok memnunuz. Çünkü Türkiye’nin Suriyelilere verdiği desteği dünyada başka hiç bir ülke vermedi. Sandığa gittiğimde hem kendi hem Türkiye adına oyumu atacağım.” dedi.

‘Çok duygulandım’

Türkiye’ye Suriye’nin Hama kentinden geldiğini söyleyen Abdullah, “Suriyeli herhangi bir kişiye kime oy vereceksin diye sorduğunuz da kime oy vereceğini tahmin edebilirsiniz. Şartlar düzelirse Suriyelilerin birçoğu dönecek, ama ben artık Türkiye vatandaşıyım. Suriye defterini kapadım” diye konuştu.

55 yaşındaki pratisyen hekim Zeyd Muhammed ise şunları söyledi: “Hayatımda ilk kez özgürce oy kullanacağım.
24 Haziran’da oyumu bize kucak açan partiye vereceğim. Evime gönderilen seçmen kâğıdını görünce duygulandım.”

Haberin Devamı

30 bin Suriyeli sandığa gidiyor

‘Suriye’de adil seçim olmadı’

Recep Mulla Hasan ise 2003 yılında üniversite için geldiği Türkiye’de vatandaşlığa hak kazanıp sandığa idecek sığınmacılardan. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden mezun olan Hasan ise şunları söyledi:

"2017 yılında Türk vatandaşlığına kabul edildim. Birçok insan bizleri savaştan kaçıp gelen, eğitimsiz insanlar zannediyor ama aslında birçoğumuz eğitimli ve meslek sahibi insanlarız. Suriye’de asla adil seçimler olmadı.”