Gündem 31 Mart Azerbaycanlıların soykırım açıklaması

31 Mart Azerbaycanlıların soykırım açıklaması

31.03.2016 - 12:23 | Son Güncellenme:

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanlı, Ermeni-Bolşevik birliklerinin Bakü'de 31 Mart ve 1-2 Nisan tarihlerinde yaptığı katliamlar toplu olarak gerçekleştirilmiş ve silahlı Ermeni çetelerinin halkı acımasızca katlettiğini belirtti.

31 Mart Azerbaycanlıların  soykırım açıklaması

31 Mart-Azerbaycanlıların Soykırımı Günü dolayısyla açıklamada bulunan Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanlı, “Son iki yüz yılda Ermeni milliyetçilerinin ve Onların hamilerinin Azerbaycanlılara karşı soykırım ve sürgünlük politikası Azerbaycan halkının kan hafızasına hiç zaman unutulmayacak, Ağrılı sayfalar gibi dahil olmuştur. 1918 yılının Mart katliamları halkımıza karşı zaman-zaman hayata geçirilen soykırımlardan biridir. Ermeni-Bolşevik birliklerinin Bakü'de 31 Mart ve 1-2 Nisan tarihlerinde yaptığı katliamlar toplu olarak gerçekleştirilmiş ve silahlı Ermeni çeteleri halkı acımasızca öldürmüşlerdir” dedi.

Haberin Devamı

Mart katliamında Şamahı’da 75, Zengezur’da 115 köyü yağma edilmiştir. Sadece Guba ilinde Ermeni askerleri 122 köyü yakmış, 60 erkek, kadın ve çocuğu katletmiş, 53 kişi ise yaralanmıştır diyen Sülaymanlı, “Ermeni çeteleri üç gün süresinde Bakü’de 12 bin Azerbaycanlı'nın hayatına son vermiş, yaşlıları, kadınları ve çocukları acımasızca katledilmiş, önemli tarihi abideleri mahvetmişler. 1918-1920 yıllarında Azerbaycanlı'nın yüzlerce şehir ve köyü, o cümleden Karabağ’ın dağlık hissesinde Azerbaycanlıların yaşadıkları 150’ye yakın köy harabeye çevrilmiş, 50 binden fazla soydaşımız öldürülmüştür. Genel olarak ise bu dönemde Azerbaycan topraklarında 700 bin kişi soykırıma maruz kalmıştır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanlı, Ermenilerin 20. Yüzyılda yaptıkları katliamlar ve işgalleri Dünya halkalarını şaşırtarak, unutturmaya çalıştıklarını söyledi.