Gündem 34 yıl sonra bayram

34 yıl sonra bayram

02.05.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

1977 yılında Taksim Meydanı’nı dolduran yüzbinlerin bayramı, 34 kişinin can verdiği kanlı saldırıyla kâbusa dönüşmüştü. Dev işçi posteriyle de hafızalarda yer eden o günün üzerinden 34 yıl geçti Bu yıldan sonra Taksim ve çevresi her 1 Mayıs’ta şiddete sahne oldu. İlk kez dün o poster, o günkü yerine asıldı ve yine yüzbinler 1 Mayıs’ı tam bir bayram havasında kutladı

34 yıl sonra bayram

Herkesin 1 Mayıs’ı
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlamak için Taksim Meydanı’nı dolduran yaklaşık 100 bin kişi, bayram havasında bir gün geçirdi. Alanı dolduranlar arasında nükleer santral ve HES’leri protesto edenlerden eşcinsellere, oyunculardan Ergenekon zanlısı emekli askerlerin eşlerine kadar farklı kesimlerden pekçok kişi 1 Mayıs coşkusuna ortak olarak seslerini duyurmaya çalıştı. Uzun yıllar sonra olay çıkmadı ve polis gözaltına kimseyi almadı.
Yasağın başladığı 1978 yılından sonra ikinci kez Taksim Meydanı’nda kutlanan 1 Mayıs renkli görüntülere sahne oldu.
Meydanda hareketlilik sabahın erken saatlerinden itibaren başladı. TÜRK-İŞ, DİSK, KESK ve HAK-İŞ konfederasyonları, partiler ve dernekler ile çeşitli sivil toplum örgütleri üç ayrı noktada kortej oluşturarak meydana girdi. Harbiye’den alana giren bazı katılımcılar polis tarafından aranmayı kabul etmeyince kısa süreli gerginlik yaşandı.

Gazeteciler de yürüdü
Dolmabahçe’den yürüyüşe geçen TÜRK-İŞ kortejinde Türkiye Gazeteciler Sendikası da vardı. Cezaevinde tutuklu bulunan gazeteci Nedim Şener ve Ahmet Şık’ın da aralarında bulunduğu meslektaşlarına destek olmak amacıyla meydana gelen grup, “Ahmet, Nedim onurumuzdur” diye slogan attı.
CHP ve HAS Parti’nin de aralarında bulunduğu siyasi partiler de Dolmabahçe’den meydana yürüdü. Tepebaşı’nda oluşturulan KESK kortejinde ise BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel ile milletvekili adayı Sırrı Süreyya Önder de yer aldı.
Yol boyunca “Yaşasın 1 Mayıs” sloganı atan KESK kortejindeki Gebze Belediyesi mehteran takımı, marşlar da seslendirdi. İşçi ve memur konfederasyonları başkanları, 1 Mayıs 1977’de çıkan olaylarda hayatlarını kaybedenler anısına Kazancı Yokuşu’na karanfil bırakarak, saygı duruşunda bulundu.
Cumhuriyet Anıtı’nda düzenlenen törene de AK Parti İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık, CHP İstanbul milletvekilleri Mehmet Sevigen, Bayram Meral, CHP İstanbul Milletvekili adayı Süleyman Çelebi ile Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de katıldı.
KESK kortejinde yer alan “Yeşiller Grubu” da “Doğanın ve insanın sömürüsüne son” yazılı pankartın arkasında şarkılar söyledi. 1 Mayıs kutlamalarına katılan eşcinsel ve transseksüeller ise kendilerine yapılan ayrımcılığı karşı seslerini duyurmaya çalıştılar. “Kartal Lisesi öğrencileri” imzalı pankart taşıyan bir grup, “Parasız, sınavsız üniversite istiyoruz” şeklinde slogan attı. “Çılgın Alibeyköylüler” adlı bir grup ise “Kanal değil, tapu istiyoruz” pankartı açtı. Oyuncular Sendikası da “Şimdi Başrol Dayanışmanın!” dövizleriyle meydandaydı.

Nilgün Doğan da alanda
Beşiktaş’ın Çarşı Grubu’nun yanı sıra “Sporun Kardeşliği” pankartı altında kortejde yer alan GS ve FB taraftarları da peş peşe yürüdü. “Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Platformu” üyeleri de ilk kez katıldıkları yürüyüşte “Darbelere karşı omuz omuza” sloganı attı.
DİSK’in öldürülen genel başkanlarından Kemal Türkler’in eşi Sebahat ve kızı Nilgün Türkler, sanatçı Rutkay Aziz ve Orhan Alkaya ile “Balyoz” davası kapsamında tutuklu bulunan eski 1. Ordu Komutanı emekli Org. Çetin Doğan’ın eşi Nilgün Doğan da katılımcılar arasındaydı.
The Marmara Oteli önünde kurulan sahnede tören boyunca Timur Selçuk’un “1 Mayıs”ı çalındı. 1 Mayıs Tertip Komitesi’nin ortak açıklamasını okuyan DİSK Genel Başkan Yardımcısı İsmail Yurtsever, “İnanıyoruz ki bu ses, işsizliğe, açlığa, yoksulluğa karşı söylenmiş en güçlü cevap olacaktır” dedi. Kutlama programı sırasında gazetecilerin talebi üzerine Nedim Şener ve Ahmet Şık’ın da aralarında bulunduğu tutuklu gazeteciler selamlandı.
Bu arada 1 Mayıs etkinliklerinde grupların olaysız dağıldığını belirten Vali Hüseyin Avni Mutlu, kutlamalara katılımla ilgili bir rakam vermedi.

Haberin Devamı

34 yıl sonra bayram

34 yıl sonra bayram

34 yıl sonra bayram

Ev kadınlarından eşcinsellere ve sanatçılara herkes sorununu dile getirdi. Düşman kardeşler Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş taraftarları peş peşe yürüdü.