Gündem 365 GÜN SONRA ÖZGÜR

365 GÜN SONRA ÖZGÜR

03.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Şike soruşturması kapsamında 3 Temmuz 2011’de gözaltına alınan Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, tam 364 gün sonra tahliye edildi. Mahkeme heyetinin 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdığı Yıldırım hakındaki karar Yargıtay’ca onanırsa, Fenerbahçe Başkanı yeniden cezaevine dönecek

365 GÜN SONRA ÖZGÜR

“Futbolda şike” soruşturması kapsamında tam 1 yıl önce, 3 Temmuz 2011’de gözaltına alınan ve 364 gündür tutuklu yargılanan Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’a hem tahliye hem ceza çıktı.
Aralarında Yıldırım’ın da bulunduğu 4 tutuklu sanığın “tutukluluk sürelerini” göz önünde bulundurarak tahliye kararı veren İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Yıldırım’ı “örgüt kurmak” suçundan 2 yıl 6 ay, “şike yapmak ve teşvik primi vermek“ suçlarından 3 yıl 9 ay olmak üzere toplam 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı. Heyet ayrıca Yıldırım’a 1 milyon 312 bin 500 lira adli para cezası verdi. Yıldırım, hakkındaki kararın Yargıtay tarafından onanması durumunda, 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’un 18. maddesi uyarınca, “seyirden men” cezası alacak ve aynı kanun kapsamında yasak süresince spor kulüplerinde, federasyonlarda ve taraftar derneklerinde yönetici olamayacak.
Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nce görülen 93 sanıklı “futbolda şike” davasının cuma günkü duruşmasında Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, heyetin kararını pazartesi günü açıklayacağını açıklamıştı.
Bu nedenle dünkü 23. duruşma oldukça heyecanlı başladı. Duruşmaya tutuklu sanıklar Aziz Yıldırım, Olgun Peker, İlhan Ekşioğlu ve Yusuf Turanlı ile Şekip Mosturoğlu, Hasan Çetinkaya, Mecnun Odyakmaz ve Tayfur Havutçu’nun da aralarında bulunduğu 16 tutuksuz sanık katıldı.

‘Darağacını duymadın mı?’
Duruşmada son sözü sorulan Aziz Yıldırım, “Bugün burada hem bizler yargılanıyoruz hem de siz vereceğiniz karar nedeniyle tarih önünde yargılanacaksınız. İnşallah bu karar hepimizin yüz akı olur. TFF’nin oynattığı bütün maçların pislikleri Fenerbahçe üzerinden temizlenmeye çalışılıyor. Baştan söylediğimi şimdi de söylüyorum. Darağacında olsak da son sözümüz Fenerbahçe” dedi.
“Mahkemenize güveniyoruz” diyen Yıldırım, beraatını ve tahliyesini istedi. Yıldırım’ın son sözlerini tutanağa yazdıran Başkan Ekinci, katibeyi uyardı. Ekinci, “Dar ağacını duymadın mı? Onu da yazalım” dedi.

‘Küfürler bizi ilgilendirmez’
Tutuklu sanıklardan eski Giresunspor Kulübü Başkanı Olgun Peker de mahkemenin vereceği karara güvendiğini belirtti. Başkan Ekinci de, “Biz gördüğümüzü çalarız, seyircinin tezahüratı veya küfürleri bizi ilgilendirmiyor. 2 Temmuz’da imza atmıştım operasyon kararına ama bu dosyada 30’a yakın hakimin dinleme ve el koyma gibi kararları var” diye konuştu.
Duruşmada hazır bulunan sanıklara ve sanık avukatları son sözleri soruluunca beraat talebinde bulundular. Anrdından karar için duruşmaya ara verildi.

Büyük coşku vardı
2 saatlik aranın ardından heyet salona döndü. Başkan Ekinci, kararı açıklamadan önce yaptığı konuşmada, yargılama sürecinde çok yoğun bir şekilde çalıştıklarını ve bu dosyadan başka dosyalarının da olduğunu belirterek, “Hakimler benden çok daha fazla emek sarf ettiler. Heyet olarak toplandık, tek tek bütün safhayla ilgili tartıştık, tek tek her sanığın her bir eylemini tartıştık ve bir karara vardık. Umuyorum bir hata yapmamışızdır. Yapmışsak da bunun Yargıtay yolu var” dedi.
Okuyacakları kararın çok uzun olduğunu ve gerekçesini sonra yazacaklarını anlatan Ekinci, “Gerekçemiz çok önemli. Umuyorum kısa zamanda yazarız. Karardan çok daha önemli şeyler olacak gerekçeli kararda. Gerçekten CMK’deki çoğu durumu bu kararda göreceksiniz. Bütün isteğimiz, dileğimiz, amacımız adil olmak. Adalet yerini bulsun, dünya yıkılsın, umurumuzda değil” ifadelerini kullandı. Kararı okumaya başlayan Ekinci’nin, ilk olarak davanın tutuklu sanıkları Aziz Yıldırım, Olgun Peker, İlhan Ekşioğlu ve Yusuf Turanlı’nın tahliye edildiklerini söyledi. Duruşma salonunda bulunan izleyiciler, bu kararı alkışlarla karşıladı. Daha sonra Başkan Ekinci ve üye hakimler Bülent Kınay ve Hikmet Şen sırasıyla yaklaşık 100 sayfalık kararı okudu.

Haberin Devamı

1 milyon lira para cezası
Cezanın sanığın geleceği üzerindeki olası etkileri gözetilerek TCK’nın 62. maddesi kapsamında 3 yıl 9 aya indirilmesine karar veren heyet, Yıldırım’ı, 1 milyon 312 bin 500 lira adli para cezasına çarptırdı. Heyet, TCK’nın 52. maddesinin 4. fıkrası gereğince sanığa hükmolunan adli para cezasının, sanığın ekonomik ve şahsi hali göz önünde bulundurularak, takdiren 1’er ay ara ile 20 eşit taksitte ödenmesini, taksitlerden birinin süresinde ödenmemesi halinde geri kalan kısmın tamamının tahsili ile ödenmeyen adli para cezasının hapis cezasına çevrilmesini de hükme bağladı.

Yargıtay onarsa başkan olamayacak
Mahkeme, Yıldırım hakkında, güvenlik tedbiri olarak 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’un “seyirden yasaklanma” başlıklı 18. maddesinin uygulanmasını da öngördü. Ayrıca Yıldırım’ın, aynı kanun ile eklenen 11. maddesinin 1. fıkrası uyarınca spor kulüplerinin, federasyonların, bünyesinde sportif faaliyet icra edilen tüzel kişilerin yönetim ve denetim organlarında görev yapmaktan yasaklanmasını da hükme bağladı. Yıldırım, kararın Yargıtay tarafından onanması durumunda “seyirden men” cezası alacak ve yasak süresince spor kulüplerinde, federasyonlarda ve taraftar derneklerinde yönetici olamayacak.

Haberin Devamı

‘4 maçta şike, 3 maçta teşvik suçu işledi’
Mahkeme, Yıldırım hakkındaki hükmü, ceza maddelerinin alt sınırından uzaklaşarak kurdu. Kararda Yıldırım’ın, “spor müsabakalarının sonucunu etkilemek amacıyla Türkiye Profesyonel Süper Ligi’nde şike ve teşvik primi suçlarını işlemek suretiyle suç örgütü kurup yönettiği”nin belirlendiği kaydedildi. Yıldırım’ı suçun işleniş biçimi ile suç konusunun önem ve değeri gözetilerek, eylemine uyan TCK’nın 220. maddesinin 1. fıkrası gereğince takdiren alt sınırdan uzaklaşılarak, 3 yıl hapis cezasına çarptıran heyet, sanığın geleceği üzerindeki olası etkilerini gözeterek cezayı, TCK’nın 62. maddesi gereğince 2 yıl 6 ay hapse indirdi.
Yıldırım’ın Türkiye Profesyonel Süper Ligi’nde 1 Mayıs 2011’de oynanan Fenerbahçe-İBB Spor, 8 Mayıs’ta oynanan Karabük-Fenerbahçe, 15 Mayıs 2011’de oynanan Fenerbahçe-Ankaragücü, 22 Mayıs 2011’de oynanan Sivasspor-Fenerbahçe müsabakalarının sonucunu etkilemek amacıyla “şike”, 17 Nisan 2011’de oynanan Trabzonspor-Bursaspor, 22 Nisan 2011’de oynanan Eskişehirspor-Trabzonspor ve 15 Mayıs 2011’de oynanan Trabzonspor-İBB spor müsabakalarının sonucunu etkilemek amacıyla “teşvik primi” suçlarını işlediğini belirten heyet, suçun işleniş biçimi, suç konusunun önem ve değeri, kastına dayalı kusurunun ağırlığını gözeterek takdiren cezanın alt sınırından uzaklaşılarak hüküm kurulduğunu kaydetti.
Heyet, bu suçlara ilişkin Yıldırım’ı 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’un 6259 sayılı kanun ile değiştirilen 11. maddesinin 1. fıkrası uyarınca 2 yıl hapis cezasına çaptırdı. Bu cezayı, suçun spor kulübü yönetim kurulu başkanı olan sanık tarafından ve ayrıca suç işlemek amacıyla kurulmuş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlendiğini göz önüne alarak 3 yıla çıkaran mahkeme heyeti, suçun, bir suç işleme kararının icrası kapsamında değişik zamanlarda birden fazla işlenmesi nedeniyle de cezayı 4 yıl 6 aya yükseltti.

Haberin Devamı

HANGİ TARİHTE NE YAŞANDI?
- 3 Temmuz: Operasyon başladı Aziz Yıldırım gözaltına alındı.
- 4 Temmuz: Emniyette sorgusu sürerken rahatsızlanan Aziz Yıldırım, kalp sorunları nedeniyle hastaneye kaldırıldı.
- 6 Temmuz: Hastanede tedavisi süren Yıldırım hakkındaki gözaltı kararı süresi dolduğu için kaldırılırken, mahkemece savcılığın talebi değerlendirilerek, yakalama kararı çıkarıldı.
- 7 Temmuz: Yıldırım tedavi gördüğü hastaneden taburcu edilmesi üzerine 7 Temmuz’da İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.
- 8 Temmuz: Yıldırım, şeker rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Aynı gün Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi. Soruşturmayı yürüten dönemin özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk, Yıldırım’ın yaklaşık 9 saat ifadesini aldı. Savcı Berk, daha sonra Yıldırım’ı tutuklanması istemiyle nöbetçi İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevk etti.
İfadesinin alınması sırasında eşlik eden sağlık ekibinin, nöbetçi hakim Hadi Çağdır’a, Yıldırım’ın sağlık durumunun ifadeye uygun olmadığını bildirmesi üzerine yeniden hastaneye götürüldü.
- 10 Temmuz: 10 Temmuz’da İstanbul Adliyesine getirilen Yıldırım, tutuklanarak Metris Cezaevi’ne konuldu.
- 9 Aralık: Savcı Berk’in, 2 Aralık 2011’de Aziz Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 31’i tutuklu 93 kişi hakkında hazırladığı
iddianame, İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.
- 10 Aralık: Sanıklar hakkında uygulanması istenen 6222 sayılı yasada değişiklik yapan 6259 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun, 10 Aralık 2011 tarihinde TBMM tarafından kabul edildi.
- 15 Aralık: Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylanan kanun, Resmi Gazete’de yayımlandı.
- 14 Şubat: Dava Silivri’de görülmeye başlandı.
- 20 Şubat: 4 duruşmanın ardından dava Çağlayan Adliyesi’ne alındı.
- 2 Temmuz: Aziz Yıldırım tahliye edildi.

Haberin Devamı

Trabzonsporlular’a beraat
Futbolda şike davasında 48 kişiye ceza verildi. Futbolcu Emenike’nin dosyasının ayrılmasına karar veren mahkeme, 44 sanığın da beraatine hükmetti. Davadan beraat eden 44 sanık şöyle:
Abdullah Cila, Adil Şahin, Beşir Acar, Can Demir Saru, Cengiz Demirel, Erdem Konyar, Erkan Korkmaz, Faruk Taşseten, Faruk Yaşar, Fatih Sandal, Göksel Gümüşdağ, Halil Köntek, Hasan Çetinkaya, Hikmet Karaman, Kenan Yaralı, Levent Eriş, Mahmut Boz, Mahmut Güneş, Mehmet Şen, Metin Korkmaz, Mithat Halis, Muhammet Şenyüz, Murat Öztürk, Murat Yakarışık, Murat Şahin, Mustafa Sani Şener, Mustafa Ulaş Ortakaya, Nevzat Şakar, Özcan Üstüntaş, Sadri Şener, Sercan Yıldırım, Serdar Berkin, Serdar Kulbilge, Serkan Acar, Seyit İbrahim Kalender, Sezer Öztürk, Tarık Özaslan, Tuğrul Çağrı Üzer, Volkan Bahçekapılı, Yadigar Boğa, Zafer Önder İpek, Zafer Tüzün, Zeki Mazlum, Ahmet Ateş.


Haberin Devamı

Mahkeme Başkanı: “Hakkınızı helal edin”
- Duruşma nedeniyle adliye çevresinde de yoğun güvenlik önlemleri alındı. Spor polisi, çevik kuvvet ve sivil polisler adliyeyi sıkı bir güvenlik çemberine aldı. Polis köpekleri de adliye çevresine yerleştirildi. Adliye içinde de duruşmanın yapılacağı salonun katında barikatı oluşturuldu.
- Kararın açıklandığı sırada Aziz Yıldırım’ın kardeşi Alaaddin Yıldırı, heyecanlanarak salon dışına çıktı. Tahliye kararını duyan Aziz Yıldırım ise bir süre oturarak tepki vermedi.
- Duruşma sonunda Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, “Hakkınızı helal edin” diyerek duruşmayı kapadı.
- Çağlayan Adliyesi durağı yakınına bırakılan bir poşet, polisi alarma geçirdi. E-5 Karayolu yan yol trafiğe kapatıldı. Olay yerine gelen bomba uzmanları fünye yerleştirdikleri paketi patlattı. Büyük bir gürültüyle patlatılan paketten seramik çıktı.

‘Kararı temyiz edeceğiz’
Duruşma sonrası soruları cevaplandıran Aziz Yıldırım’ın avukatı Prof. Dr. Köksal Bayraktar, davayla ilgili gerekçeli kararın yazılacağını, bu gerekçeli kararın ardından Yargıtay’a müracaat edeceklerini belirtti. Bayraktar, “Temyiz başvurusundan sonra, gerekçeli kararı gördükten sonra biz de gerekçeli temyiz dosyamızı hazırlayacağız. Ondan sonra Yargıtay’a gideceğiz” şeklinde konuştu. Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanvekili Abdullah Kiğılı da, önemli olanın Aziz Yıldırım’ın tahliye olması olduğunu belirterek,
“Tüm Fenerbahçeliler’e hayırlı olsun” dedi.