Gündem 38 ilde 152 yangın kontrol altına alındı

38 ilde 152 yangın kontrol altına alındı

04.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, orman yangınlarıyla ilgili Muğla Marmaris’te açıklama yaptı.

38 ilde 152 yangın kontrol altına alındı

28 Temmuz - 3 Ağustos arasında 38 ilde 163 yangın çıktığını ve yangınların 152’sinin söndürüldüğünü açıklayan Pakdemirli, 6 ilde 11 yangının ise sürdüğünü belirtti. Çeşitli ülkelerden bu akut durumun üstesinden gelebilmek için bazı yardım taleplerinde bulunduklarını aktaran Pakdemirli, “Toplamda 3 amfibik uçağa 3 amfibik uçak daha eklendi, 6 amfibik uçak oldu. 9 tanker uçağımız var. Helikopter 45’iken 12 daha eklendi, 57’ye vardı ve toplam 72 hava aracına çıkmış oldu” bilgisini paylaştı.

Haberin Devamı

Bakan Soylu da “Muğla’da 28 kırsal mahallede toplam 3 bin 219 haneden 16 bin 603 kişiyi tahliye ettik” dedi.

Antalya Manavgat’ta açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da “Antalya’da 48 mahallemiz doğrudan etkilenmiş durumda. Tamamen boşalttığımız mahalle sayımız 31 ve kısmen zarar gören mahallelerimiz de 17 oldu. Akseki, Alanya ve Manavgat’ta 1071’i konut olmak üzere toplam 1960 bağımsız birimde hasar tespit edildi” ifadelerini kullandı.

Isparta yangını ikinci gününde

Isparta’nın Sütçüler ilçesine bağlı Yazılı Kanyon mevkiinde, önceki gün öğle saatlerinde başlayan yangın ikinci gününde de devam etti. Kanyon boyunca ilerleyen ve vadiyi çevreleyen yamaçlarda bulunan yeşil örtü tamamen yanarken, yüzlerce itfaiye aracı ve arazöz söndürme çalışmalarına devam etti. 

Haberin Devamı

Artvin’de 33 ev yandı 

Artvin’de 33 ev yandıArtvin’in Yusufeli ilçesine bağlı Yüncüler köyündeki bir evde çıkan ve çevredeki evlere de sıçrayan yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü. Alevlerin sardığı 33 ahşap ev kullanılamaz hale geldi.

Manavgat yangınında 1 kişi tutuklandı

Antalya’nın Manavgat ilçesinde çıkan orman yangınıyla ilgili yakalanan C.Y. (16) tutuklandı.
Merkez Kavaklı Mahallesi Side Kavşağı’nda 28 Temmuz’da çıkan yangınla ilgili C.Y. (16), 30 Temmuz’da gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen zanlı, çıkarıldığı sulh ceza hakimliğince “kasten orman yakmak” suçlamasıyla tutuklandı. Çıktığı gün kontrol altına alınan yangında 2 bina, 1 depo ile ormanlık alanda hasar oluşmuştu.

38 ilde 152 yangın kontrol altına alındı

Villanın havuzuna girip yanmaktan kurtuldular

Antalya’nın Aksu ilçesinde yaşayan ve tarımla uğraşan Harun Yılmaz, geçen hafta iş yerinden yıllık izne ayrıldı. Ailesiyle Manavgat’a giden Yılmaz, burada bir anda alevlerin evlerine doğru geldiğini gördü. Üç çocuğunu, eşini ve Alzheimer hastası anneannesini yanına alan Yılmaz, otomobille uzaklaşmaya çalıştı.
Girdiği yolda alevlerin arasından geçen Yılmaz, bir süre sonra döndüğü yolun da çıkmaz sokak olduğunu gördü. Arkasından gelen alevleri çaresizce izleyen Yılmaz, kapısı kapalı olan villayı fark etti. Ailesini duvardan atlayarak villanın bahçesine sokan Yılmaz yüzme havuzuna girdi. Alevlerin iyice yaklaşmasıyla sıcaklık artınca çocuklarını suya sokup çıkaran Yılmaz, panik içinde ağlayan çocuklarını sakinleştirmeye çalıştı. Saatler süren bekleyişin ardından alevler, villanın etrafındaki ormanları yaktı ve son olarak villaya sıçradı ancak havuza ulaşamadı.Harun Yılmaz, “Bu havuz olmasaydı hepimiz ölüyorduk. Köyümüzde sağlam beş ev kalmış sadece” dedi.

Haberin Devamı

38 ilde 152 yangın kontrol altına alındı

Evinin yandığını bilmiyor

Manavgat’taki yangında küle dönen evinin önündeki yatakta uyurken çekilen fotoğrafı, sosyal medyada binlerce kullanıcı tarafından paylaşılan kadının Fatma Öksüzoğlu (87) olduğu öğrenildi. Kızıyla birlikte yaşayan Öksüzoğlu’nun, Alzheimer hastası olduğu ve evinin yandığını hatırlamadığı öğrenildi.

Başkan Özeren’in sözlerine tepki

Antalya Gündoğmuş Belediye Başkanı Mehmet Özeren’in, TOKİ’nin yangında evleri kullanılamaz hale gelen vatandaşlar için ev yapacağını söyleyerek, “Evi eski olan vatandaşlar, ‘Keşke bizim de evimiz yansaydı’ diyecekler” şeklindeki sözleri, sosyal medyada büyük tepki topladı.

Haberin Devamı

Özeren, sözlerinin yanlış anlaşıldığını savunarak, “Muhalif kesimin vurmak istediği, incitmek istediği, bahaneyi bulup da saldırması gibi değerlendiriyorum. Vatandaş burada benim neyi kastettiğimi biliyor. Yine de ifadelerim birilerini incittiyse özür dilerim” dedi.

38 ilde 152 yangın kontrol altına alındı

Balayını bıraktı yangına koştu

Manavgat’taki yangınlarla mücadele için 40 ilden itfaiye ekipleri geldi. Isparta Belediyesi İtfaiye Müdürü Erkan Er, ekiplerin 7/24 yangınla mücadele ettiğini, tüm insani ihtiyaçların ikinci planda olduğunu söyledi. Er, “1 hafta önce evlenen ve izinde olan Ahmet Davşan arkadaşımız afeti duyunca çıkıp geldi” ifadelerini kullandı. Düğün öncesi izne ayrıldığını ve eşiyle gideceği balayı için rezervasyon yaptırdığını anlatan Ahmet Davşan, yangın haberini alınca tatili iptal ettirdiğini belirterek “Arkadaşlarım çalışırken ben de burada olmalıydım” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Doğa yıkımla karşı karşıya’

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF), Türkiye’nin birçok noktası ile Tunceli’de çıkan orman yangınlarıyla ilgili Kadıköy rıhtımda basın açıklaması yaptı. Kocaeli Dersimliler Derneği Başkanı Ruhi Çelik, “28 Temmuz itibarı ile çıkan orman yangınları, doğamızı acı bir yıkımla karşı karşıya bırakmaktadır. Türkiye’nin dört bir yanındaki yangınların bir an önce söndürülmesini istiyoruz. Doğusuyla batısıyla bu memleket bizim, hep birlikte sahip çıkalım” dedi. l