Gündem 38 saat sonra hayata tutundular

38 saat sonra hayata tutundular

08.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gaziantep’te enkazlardan bazen cansız bedenler bazen de mucizeler çıkıyor. Altı katlı bir binanın enkazından 13 kişi kurtarıldı. 38. saatte enkazdan çıkarılan 4 yaşlarındaki çocuk, yakınlarının kurtarılmasını bekleyenler için de moral ve umut oldu...

38 saat sonra hayata tutundular

Gaziantep İHA,DHA - Yüzyılın felaketini yaşayan kentlerden Gaziantep’te depremden kurtulanlar yıkılan binaların altında kalan yakınları için gece boyunca nöbet tuttu. Enkazların altından bazen acı, bazen yardım dileyen bir ses, bazen de bir mucize çıktı. Gece de süren kurtarma çalışmaları sırasında merkezde bulunan 6 katlı Gölgeler Apartmanı’nın enkazından üçü yaralı sekiz kişi sağ olarak kurtuldu. Gölgeler Apartmanı’nın enkazından anne Gülten Yılmaz ile kızları Aysun (16) ve Rabia (14) 29 saat sonra sağ çıkarıldı. Depremin 34’üncü saatinde aynı enkazda yeni bir mucize daha gerçekleşti. AFAD ekiplerinin titiz çalışması sonucu enkazdan 34 saat sonra çıkarılan 2 kız kardeş vatandaşların alkışlarıyla karşılandı. Böylece 6 katlı apartmanın enkazında iki gündür sürdürülen çalışmalarda toplam 13 kişi sağ kurtarıldı. 

Haberin Devamı

Nurdağı ilçesinde Gündüz Kaya Apartmanı enkazından 7 yaşındaki Umut Efe Kalfa, İkranur ve Betül Bacak sağ kurtarıldı. İslahiye ilçesindeki 6 katlı Tekin Apartmanı’nın enkazında bulunan 4 yaşlarında bir çocuk da 38 saat sonra sağ kurtarılırken, bir anne ve kızının ise cansız bedenlerine ulaşıldı.

İslahiye’de ve Nurdağı’nda barınma alanları kurulacak

Arama ve kurtarma çalışmalarını incelemek için kente gelen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum İslahiye ve Nurdağı’nda geçici barınma alanları kurulacağını, vatandaşlara hasarlı binalara girmemeleri gerekmedikçe trafiğe çıkmamaları uyarısında bulundu.

Can kaybının 504, yaralı sayısının 4 bin 809’a yükseldiği kentteki AFAD Koordinasyon Merkezi’ndeki toplantıya katılan Bakan Kurum’a, İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Orgeneral Ali Çardakçı, Gaziantep Valisi Davut Gül, İl Emniyet Müdürü Mustafa Emre Başbuğ, askeri erkan ve kurum müdürleri de eşlik etti.

Haberin Devamı

581 bina yıkıldı

Kurum, Gaziantep’te 581 yıkık binanın olduğunu söyledi.

Depremin Gaziantep merkez Şehitkamil, Şahinbey ilçeleri Nizip, Nurdağı ve İslahiye’de etkili olduğunu belirten Kurum, Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) otoyolunun kontollü bir şekilde ulaşıma açıldığını, D- 400 karayolunun da sadece yardım hizmetlerine kullanılacağını ifade etti.

38 saat sonra hayata tutundular

Araçları yutan yol

Gaziantep-Adana yolundaki çöken noktalarda araçlar böyle mahsur kaldı.

Enkazlarda acı bekleyiş sürüyor

Merkezde yıkılan 11 katlı, 22 daireli Emre Apartımanı’nın başında ise Fatoş Tezeaoğlu, enkazın altında kalan eski eşi Can Fırat Kaya ile çocukları Yelda Nisa (12) ve Ömer Yuşa’dan (15) gelecek iyi haberi bekliyor. Kaya, “Çocuklarım enkaz altında, kurtarılmalarını bekliyorum, ne olur yardım edin” diyerek gözyaşı dökerken, diz çöküp dua eden dayı İbrahim Sessizoğlu da yakınları tarafından güçlükle teselli edildi.

Dakikalarla kurtuldular

Gaziantep’te ilk depremde ağır hasar gördüğü için boşaltılan bir başka binanın altına aracını park eden Mehmet Mehdi (71) ve eşi Rahime Kirişçi, ikinci sarsıntıyla yerle bir olan apartmanın enkazından dakikalarla kurtuldu. Kirişçi, “Biraz geç gelsek ikimiz de hayatta olmayacaktık, Allah korudu” dedi.

Haberin Devamı

Minik Ada’dan ablasına teselli

Gaziantep’teki depreme uykuda yakalanan ve son anda kurtulan 4 yaşındaki Ada Şimşek, ailesiyle birlikte arabada kalıyor. Büyük korku yaşayan ablası İremsu’nun gözyaşlarına dayanamayan minik Ada’nın, “Bak annem, babam, kardeşim buradayız. Korkacak bir şey yok ki. Depremin altında kalsaydık ne olacaktı? Ölecektik. Hem yorganımız var, arabamız var” diyerek moral vermeye çalıştığı anlar izleyenleri duygulandırdı.

38 saat sonra hayata tutundular

Enkaz ve demir yığınları arasındaki çocuk oyuncakları görenlerin yüreklerini yaktı. İHA

38 saat sonra hayata tutundular

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, Gaziantep’te kurtarma çalışmalarını inceledi.

Çadır ve konteyner sevkiyatı sürüyor

Bakan Kurum, Gaziantep’te yaklaşık 13 bin 500 battaniye, 5692 yatak, 4 bin çadır ulaştırıldığını belirterek şu bilgileri paylaştı:
“Bölgede çadır kurulumları başladı. Sosyal tesis ve spor salonlarında vatandaşlarımızın geçici barınma ihtiyaçları karşılanıyor. İlave olarak 10 bin çadır sevkiyatı sürmektedir. 1000 konteyner sevkiyatı da başladı. 1500’e yakın alanda kurtarma çalışmamız var. Bu notaların hepsinde çalışmalar devam ediyor. İş makine sevkiyatı bölgeye yoğun bir şekilde yapılmaya devam ediyor.”

Haberin Devamı

Milli Savunma Bakanlığı koordinasyonu ile İHA’ların gökyüzünde olduğunu belirten Kurum, artçıların devam ettiğine dikkat çekerek vatandaşların hasarlı evlere kesinlikle girmemesi gerektiğini söyledi. Kurum, çalışmaların rahat yürütülmesi için trafiğe zorunlu olmadıkça çıkılmamasını da istedi.