Gündem 3’te 2’si belirtisiz

3’te 2’si belirtisiz

03.04.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Kovid-19 pandemisinin ilk döneminde en çok tartışılan konulardan yurt dışı ve umreden gelenlerin karantina sürecinde yaşanan gecikmeydi. Uzmanlar, umre dönüşünde birçok kişinin karantinaya alınmaması nedeniyle virüsün hızla yayıldığını belirtti.

3’te 2’si belirtisiz

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’nda ekiplerin o dönemde yaptığı araştırmaya göre, karantinaya alınan 99 kişiden 59-70 yaş arasında olanların neredeyse tamamının PCR test sonucunun pozitif çıktığını ortaya koydu. Araştırmada, karantina sonrası takip edilen Kovid-19 olgularının durumları incelenerek, hastalığın neden olduğu kalıcı hasarlar ortaya serildi.

Haberin Devamı

Araştırmada, umre ve yurt dışından virüs kaparak dönen hastaların yüzde 38.4’ünün altta yatan hastalığı olduğu, virüs bulaşanların yüzde 25.3’ünde öksürük, yüzde 8.1’inde ateş, yüzde 7.1’inde nefes darlığının görüldüğü tespit edildi. Umre ve seyahatten dönenlerin 3’te 2’sinde ise Kovid-19’un asemptomatik seyrettiği vurgulandı. Çalışmanın içeriği ve elde edilen sonuçlar hakkında şu bilgilere yer verildi:

“99 hasta karantina nedeniyle Kovid-19 açısından izolasyon uygulanan hastalardı. Kliniğimizde yatarak takip edilen 99 hastanın öksürükten sonraki en sık görülen semptomu yüzde 12.1 ile ishaldi. Ayrıca tat bozukluğu saptananlarda LDH, D-Dimer anlamlı yüksek saptandı. Hastaların yüzde 18.2’sinin akciğer tomografisi normal bulunurken, yüzde 81.8’nin tomografisinde akciğer tutulumu tespit edildi. Hastaların yüzde 61.6’sının altta yatan hiçbir hastalığı yoktu. Baş ve boğaz ağrısı yüzde 11.1, tat bozukluğu yüzde 7.1, myalji yüzde 4 tespit edildi. Olgularımızın yüzde 89.4’nün 5. gün PCR testinin negatifleştiği görüldü.”