Gündem 4 bin dolarlık bahü

4 bin dolarlık bahü

26.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Üsküdar Meydanı’ndaki antika fuarında telefondan bibloya, Yeniçeri kazanından vazolara kadar tarihi değeri olan birçok eşya var. Fuarın en gözde parçalarından biri 1870’li yıllara ait, el işlemeli Fransız bahüsü...

4 bin dolarlık bahü

İstanbul Antikacılar Derneği tarafından düzenlenen ‘Üsküdar Antika Fuarı’ bu yıl ikinci kez antika meraklılarını buluşturuyor. Üsküdar Meydanı’ndaki fuarda para sayma makinelerinden, telefonlar, biblolar, mobilyalar, Yeniçeri kazanları, gümüş tuğla tivitleri, vazolara kadar çok sayıda tarihi değeri olan eşya var. Meydanın en gözde parçalarından biri 1870’li yıllara ait olan, tamamı el işlemeli Fransız bahüsü (konsol). Fransa’dan getirilen 147 yıllık bu eserin fiyatı 4 bin dolar (14 bin lira). Fuarın en eski eseri ise gümüş işlemeli bir tas. Sultan Abdülmecid’e, Bahreyn’e yolladığı yardımlardan dolayı Bahreyn Sultanı tarafından gönderilen, üzerinde ayet işlemelerinin bulunduğu gümüş işlemeli tas, fuarı gezenlerin ilgisini çekiyor.

Haberin Devamı

40 yıllık antikacı Sami Yavuz “Tezgâhımızda birçok Osmanlı ürünü bulunuyor. Hepsi de birbirinden değerli ve eşsiz. Osmanlı yemek kültürüne ait kaşıklar, pilavlıklar, aşurelikler ve birçok eser alıcılarını bekliyor” dedi. Aynı tezgahta yer alan başka bir Osmanlı dönemine ait eser de, yine Abdülmecid devrine ait Sanayi-i Nefise Mektebi’nden çıkma 10 bin TL değerindeki işlemeli tavla.

Tatilin etkisi

Fuarda standı bulunan Eser Antik’in sahibi Çetin Eser uzun yıllardır antikacılık yaptığını söylüyor. Eser’in tezgâhında ağırlıklı olarak Fransız eserleri bulunuyor. Standının en pahalı parçasının işlemeli Fransız bahüsü olduğunu kaydeden Eser, katılımın azlığından yakınıyor: “Fuar için doğru bir zaman değil. Bu gibi fuarlar için uygun tarih sonbahar sonu veya ilkbahar başı olmalı. Çünkü insanlar tatilden yeni geldiğinden alım güçleri düşük. Haliyle para olmayınca eserlere talep de az oluyor.”

Haberin Devamı

1 Ekim’e kadar açık kalacak fuarda satışlardan yakınan bir başka isim ise 30 yıllık antikacı Ali Karayılmaz. Karayılmaz’a göre, bunda Kuzey Irak’taki referandum da etkili: “Antika daha çok zenginlerin ilgilendiği bir alan. Ama her geçen gün ilgi azalıyor. Şu an ilginin bu kadar az olmasının nedenlerinden biri referandum. İnsanlar dolar ya da eurolarını ellerinden çıkarmak istemiyor. Çünkü referandum sonunda ne olacağı belli değil. Bu durum bizim işimizi de etkiliyor.”

4 bin dolarlık bahü

‘Turist ilgisi azaldı’

Antikacı Hamide Dirim de “Turistler çok ilgileniyordu. Ama bu yıl Arap turist dışında gelen yok. Çoğu insan bu gibi fuarlara kuru kalabalık yapmak için geliyor. Eskiden olsaydı, burası hafta sonu antika severlerle tıklım tıklım dolardı. Şimdilerde kimsenin bir şey aldığı yok, böyle olunca biz de kazanamıyoruz. 3 günde kazandığım para 7 bin TL” dedi.