Gündem 40 km'lik yolu 8.5 saatte aştı

40 km'lik yolu 8.5 saatte aştı

26.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Muhabirimiz Elif Altın, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'ndan her gün ortalama 40 kilometre yol katederek araçla 1.5 saatte gittiği Beylikdüzü'ndeki evine, önceki gün tam 8.5 saat süren çileli bir yolculuk sonunda ulaşabildi.

40 kmlik yolu 8.5 saatte aştı

Elif Altın - Yoğun kar yağışı ve tipi yüzünden İstanbul'da önceki gün hayat felç oldu. İş çıkış saatlerinde kar yağışı nedeniyle toplu ulaşım araçlarında aşırı yoğunluk yaşanırken aynı zamanda trafik durma noktasına geldi. Bazı bölgelerde ise araçlar kontak kapattı. Bazı vatandaşlar araçlarını yol kenarlarına park ederek evlerine yürüyerek gitmeye çalıştı. Görev yaptığım Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'ndan saat 15.50'de araçla çıktım ve 6 saat 30 dakika sonra 22.20'de biz ancak Sefaköy metrobüs durağına gelebilmiştik. Trafiğin durduğu noktada artık araçla ilerleyebileceğimi düşünmediğimden yoluma metrobüsle devam etmeye karar verdim. Sefaköy'den bindiğim metrobüs, Hadımköy durağına gelince bu defa da metrobüs kontak kapattı. Yaklaşık bir saat Hadımköy durağında metrobüsün içerisinde bekledik. Önümüzdeki metrobüslerin yokuşu çıkamaması ve kayması nedeniyle uzun metrobüs kuyrukları oluştu. Bu süre zarfında sık sık kar küreme araçları metrobüs yollarını temizledi. Beklemek istemeyen bazı vatandaşlar metrobüslerden inerek evlerine yürüyerek gitmeyi tercih etti. Ben evime geldiğimde ise saat 00:20'yi gösteriyordu. Normalde her gün ortalama 40 kilometre yol katederek araçla ancak 1.5 saatte ulaşabildiğim Beylikdüzü'ndeki evime, önceki gün yoğun kar yağışı nedeniyle tam 8.5 saatte varabildim.

Haberin Devamı

VATANDAŞ İSYAN ETTİ

Trafiğin durduğu noktalarda vatandaşlar ihtiyaçlarını karşılamak için benzin istasyonlarına giriyordu. Burada tuvalet ihtiyaçlarını gideren vatandaş bol bol yiyecek alışverişi yaptı. Saatlerdir yolda kalan vatandaşlar isyan etti. Kimileri yolların yeterince tuzlanmadığı ve kürenmediği için trafiğin bu kadar kitlendiğini söylerken, kimileri trafiğe kar lastiği ve zinciri olmadan çıkan sürücülere isyan ediyordu. Beylikdüzü-Hadımköy bölgesinde ise bazı vatandaşlar yolun kapanması nedeniyle araçlarını yol kenarlarına bırakıp evlerine yürüyerek gitti. Toplu taşımada da isyan vardı. Vatandaşlar yoğun yağışa rağmen metrobüslerin dolu ve az gelmesine sinirlendi. Metrobüs duraklarındaki Akbil dolum noktaları da soğuk nedeniyle hata verip devre dışı kaldı. İstanbulkartlarını doldurmak isteyenler ortada kaldı. Bunun üzerine kartlarına para yükleyemeyen vatandaş metrobüse bedava bindirildi.

Haberin Devamı

40 kmlik yolu 8.5 saatte aştı

‘SAATLERDİR TEK LOKMA YEMEDİK’

İstanbul yollarında mahsur kalan birçok kişi geceyi araçlarında geçirdi. Arnavutköy Haraççı Mahallesi’nde geceyi aracında geçirenlerden biri de Hüseyin Bekmezci’ydi. Önceki gün öğlen saat 14.30’da bulundukları nokta mahsur kaldığını belirten Bekmezci,“Onlarca araç ve onlarca kişi, öğleden beri araçlarında bekliyor. Bulunduğumuz lokasyonda yiyecek, içecek temin edebileceğim bir yer dahi yok. Aracımda mazot kalmadı. Neredeyse 48 saattir bulunduğumuz noktaya tek bir yardım gelmedi. Araçlarımızda beklesek donarız. Saatlerdir tek lokma bir şey de yemedik.”

OTOBANDA 16 SAAT

Türkiye'nin dört bir yanında hayatı olumsuz etkileyen kar yağışı pazartesi gecesi, İstanbul'u da vurdu. Kente özel araçla girişler kapatılırken, TEM otoyolunda kilometrelerce araç kuyrukları oluştu. Kar fırtınasına yolda yakalanan ve -10'da kontak kapatan vatandaşlar araçlarının içinde geceyi geçirdi. Mahsur kalanların en büyük isyanı ise uyarılara rağmen arabalarında zincir olmayan ve kar lastiği bulunmayan sürücülere oldu. İşe gitmek için Beylikdüzü'nden 15.30'da yola çıkan Milliyet Gazetesi sayfa operatörü Nilay Coşkun, şunları söyledi:

Haberin Devamı

TEDBİRSİZ SÜRÜCÜ ZULMÜ

"Beş dakikalık Haramidere yolunu kar fırtınası nedeniyle üç saatte gidebildim. Basın Ekspres'ten Bağcılar'a ulaşmam ise 13 saat sürdü. AFAD ve kar küreme araçları diğer yolda kalan arabalar yüzünden ilerleyemedi. Mağduriyetimizin en büyük nedeni zincir takmayan, kar lastiği olmayan ve toplu taşıma araçlarını tercih etmeyen vatandaşlar oldu. TIR'ların arasında kalan aracımızla, zik zak çizerek tehlikeden kurtulmaya çalıştık. Aç ve susuz kaldığımız 16 saat boyunca ise hiçbir yardım alamadık."

40 kmlik yolu 8.5 saatte aştı

Üniversitelere kar molası

EĞİTİM SERVİSİ - Kar, Türkiye genelinde üniversitelerde eğitimi aksattı. Final ve bütünleme sınavı dönemlerinde olan üniversiteler, eğitime ara verdi, sınavları erteledi.

İstanbul Valiliği de dün yaptığı açıklamayla 60 üniversitenin bulunduğu İstanbulda eğitime 31 Ocak Pazartesi gününe kadar ara verildiğini duyurdu. Ayrıca Valilik, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri’nde de 28 Ocak’a kadar eğitim yapılamayacağını açıkladı. Bunun üzerine üniversiteler sınav programlarını 31 Ocak’tan itibaren yapılmak üzere güncelledi. Yeni programa göre Boğaziçi Üniversitesi sınavları 1 Şubat’a, İstanbul Teknik ve İstanbul üniversiteleri 4 Şubat’a, Marmara Üniversitesi 13 Şubat’a, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi 11 Şubat’a kadar yapılacağını duyurdu.

Haberin Devamı

İstanbul’un yanı sıra Ankara, Şanlıurfa, Karabük, Yozgat, Kocaeli, Konya, Çorum, Niğde, Sivas başta olmak üzere birçok ildeki üniversitelerde de sınavlar ertelendi. Bazı üniversiteler ise sınavların online yapılacağını açıkladı.