Gündem 5.5 korkuttu

5.5 korkuttu

21.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Denizli, dün güne depremle başladı. Merkez üssü Acıpayam ilçesi Yeniköy Mahallesi olan 5.5’lik deprem, İzmir ve Antalya’da da hissedildi. Panik yaratan depremde 22 kişi yaralanırken 278 yapıda hasar oluştu

5.5 korkuttu

Denizli’de dün sabah saat 09.34’te merkez üssü Acıpayam ilçesi Yeniköy Mahallesi olan 5.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yerin 11.36 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem Denizli merkezin yanı sıra İzmir, Aydın, Muğla, Uşak, Isparta, Burdur ve Antalya’ya kadar geniş bir alanda hissedildi. Büyük korku ve paniğe neden olan depremde 22 kişi yaralanırken, 278 yapıda hasar oluştu.

Haberin Devamı

5.5 korkuttu
Kandilli ‘5.6’ dedi

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) 5.5, Kandilli Deprem Araştırma Enstitüsü’nün ise 5.6 olarak açıkladığı depremin ardından ilk saatlerde 1.4 ile 4.8 büyüklüklerinde 71 artçı sarsıntı yaşandı. Depremle birlikte panikleyen vatandaşlar kendini sokağa attı. Evden çıkan vatandaşlar birbirine sarılarak ağladı.

Deprem sırasında baygınlık geçiren vatandaşlar hastanelere sevk edildi. Depremin en fazla hasar verdiği mahallelerden Karahöyük’te camilerden evlere girilmemesi, elektrik kullanılmaması uyarısı yapıldı. Acıpayam ilçesi ile birlikte Aydın’ın Karacasu ve Denizli’nin Serinhisar ilçelerinde okullar tatil edildi.

Deprem nedeniyle binasında sıva çatlakları oluşan Acıpayam Devlet Hastanesi’nde tedavi gören hastalar da sabah tedbir amacıyla yataklarıyla bahçeye çıkarıldı. Yoğun bakım ünitesinde tedavi gören hastalar başka hastanelere sevk edildi. Yapılan incelemede taşıyıcı kolonlarda hasar olmadığı tespit edilince hastalar yeniden içeri taşındı.

Haberin Devamı

22 kişi yaralandı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, depreme ilişkin yaptığı açıklamada, “Denizli Acıpayam’da bir deprem meydana geldi, deprem gerçeğini bize bir daha hatırlattı. 5.5 şiddetindeki depremde ilk belirlemelere göre ağır hasarlı 139 binamız var, hafif hasarlı 132 binamız var, yıkık da 7 binamız olmak üzere toplamda 278 yapıya ilişkin tespitler yapıldı. Arkadaşlarımız 5 bölgede sahadalar, tespitlere devam ediyorlar. 22 yaralı vatandaşımız var. Bu vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum” dedi.

Denizli Valisi Hasan Karahan ise, yaptığı açıklamada depremin ardından ön hasar tespit çalışmalarının birkaç gün içinde bitirilmesinin planlandığını bildirdi.

5.5 korkuttu

Ege’nin yer altı karmakarışık

MERT İNAN/ İstanbul

Denizli’deki 5.5 büyüklüğündeki depremi değerlendiren uzmanlar, yer altı yapısı karmakarışık olan Ege’de bu tip depremlerin son derece olağan olduğunu belirtti. Uzmanlara göre, depremlerin nedeni Türkiye’nin batıya doğru süren tektonik hareketi.

Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, şu bilgileri paylaştı: “Denizli, Büyük Menderes grabeni fayları ile Gediz grabeni fay sisteminin kesiştiği bölgede yeralıyor. Hem Büyük Menderes, hem Gediz Grabeni’ne ait aktif faylar şehri kuşatıyor. Bu büyüklükte bir depremin meydana gelmesi beklenen, doğal bir durum. Ege, tektonik yönden çok aktif bir alan. Hatta dünyanın en aktif bölgesi denilebilir. Bölgede her zaman depremler oluyor ve olmaya devam edecek. Türkiye, her yıl batıya doğru hareket ettiği için kuzey, güney yönünde gerilim yaşanıyor. Bunun sonucu graben sistemleri ve onları sınırlayan faylar boyunca depremler oluyor. Ege’de depremlerin sık olması bölgenin jeolojik yapısından kaynaklanıyor. Şu aşamada 5.5’ten büyük bir deprem beklemiyoruz. Bir süre artçılar devam edecektir.”

Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Şerif Barış ise, “Geçmiş yıllarda, orta büyüklükteki meydana gelen bir depremden sonra, daha büyük bir kırılma yaşanan iki yer var. Biri Simav, diğeri Köyceğiz. Denizli’de bundan daha büyüğü olur mu? Bir şey diyemem. Ege’nin yer altı yapısı karmakarışık” diye konuştu.