Gündem 58. günde Afrin merkezi kontrol altında... 'Şehitlere armağan'

58. günde Afrin merkezi kontrol altında... 'Şehitlere armağan'

19.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Zeytin Dalı Harekâtı’nın 58. gününde Afrin kent merkezinde kontrol sağlandı. Kent merkezine giren Mehmetçik “Türk Silahlı Kuvvetlerinin 18 Mart Şehitler gününe, yüce Türk milletine ve şehitlere armağanıdır” diyerek üç kere öptüğü Türk bayrağını hükümet binasında göndere çekti...

58. günde Afrin merkezi kontrol altında... Şehitlere armağan

20 Ocak’ta başlayan Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Suriye’ye giren Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), harekat kapsamında adım adım ilerleyip Afrin’in belde ve köylerini teröristlerden temizleyerek Afrin kent merkezini kuşattı. Önceki gün TSK jetlerinden sivil halkın bölgeyi güven içinde terk etmesi için Arapça ve Türkçe yazıların yer aldığı bildiriler atıldı. Bildirilerde “Değerli Afrinli kardeşlerimiz, PKK/PYD/YPG/DEAŞ terör örgütleri yıllardır size ve bize maddi ve manevi zararlar veriyor. Sizleri evinizden, yurdunuzdan, sevdiklerinizden mahrum ettiler. Teröristlere dur demenin zamanı geldi. Tek hedefimiz size eziyet eden terör örgütleridir. Teröristlerden, terörist mevzi ve barınaklarından uzak durun. Sizi ve çocuklarınızı kalkan olarak kullanmalarına izin vermeyin” ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

ÖNCE ÖZEL KUVVETLER GİRDİ

Bildirilerin atılmasının ardından önceki gece kent merkezine yönelik operasyon başlatıldı. Özel Kuvvetler, öncü olarak kent merkezine girerek teröristlere büyük kayıp yaşattı. Türk Hava Kuvvetleri jetleri ile topçu birlikleri de gece boyu belirlenen terör örgütü hedeflerini bombaladı. ÖSO savaşçıları dün sabah 05.00 sularında, ilçe merkezini kuşatan cephe hatlarından

58. günde Afrin merkezi kontrol altında... Şehitlere armağan
çıkış yaptı. Yaklaşık bir saat içinde doğu, batı ve kuzey yönlerinden merkeze girilmeye başlandı. Bu sırada teröristlerin döşediği birkaç mayın infilak etti. İlerleyen TSK ve ÖSO unsurları ilk etapta Eşrefiye, Mahmudiye ve Cemiliye mahalleleri ile gümrük ve elektrik dağıtım binalarını ele geçirdi. Direnişle karşılaşmayan TSK ve ÖSO unsurları, 08.30’da ilçe merkezinde kontrolü sağladı.

Haberin Devamı

TSK’nın yine ÖSO ile 24 Ağustos 2016’da başlattığı ve 29 Mart 2017’de tamamlanan ‘Fırat Kalkanı Harekatı’yla da 243 meskun mahalde, 2 bin 15 kilometrekarelik alanın kontrol sağlanarak Cerablus-El Bab hattı teröristlerden temizlenmişti. Bu harekatla terör örgütünün Türkiye sınırında Afrin ve Kobani kantonlarının birleştirilmesi engellenmiş oldu.

TÜRK BAYRAĞI DALGALANDIRILDI

Güvenlik güçleri bir yandan arama tarama faaliyetlerini sürdürürken diğer yandan da stratejik öneme sahip binalara girdi. Mehmetçik, hükümet binasına çıkarak Türk bayrağını dalgalandırdı.

Genelkurmay Başkanlığının Twitter’daki hesabından yapılan açıklamada da “Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu tarafından Afrin şehir merkezi kontrol altına alınmıştır. Mayın ve el yapımı patlayıcı arama çalışmaları devam etmektedir. Şehitlerimizin ruhu şad olsun” denildi.

Genelkurmay, Afrin’in alınmasının ardından çekilen ilk görüntüleri de Twitter’dan paylaştı. Görüntülerde hükümet binasında bayrağı göndere çeken askerin “Türk Silahlı Kuvvetlerinin 18 Mart Şehitler gününe, yüce Türk milletine ve şehitlere armağanıdır” diyerek bayrağı üç kere öpüp göndere çekmesi de yer aldı.

58. günde Afrin merkezi kontrol altında... Şehitlere armağan

MEHMETÇİK'TEN ZAFER HİLALİ

Haberin Devamı

Afrin şehir merkezinin Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu tarafından kontrol altına alınmasının ardından Mehmetçik kent meydanında bir araya gelerek hilal oluşturdu. Acil bir durum anında müdahale edebilmek için tedbiren 4 Milli Akıllı Mühimmatla havalanan SİHA tarafından kaydedilen görüntülere göre önce Afrin’de kontrolü sağlayan tanklar ilçe merkezindeki meydanda konuşlandı. Ardından TSK mensubu askerler, tankların bulunduğu yerin hemen önünde hilal oluşturacak şekilde bir araya geldi. Mehmetçiklerin oluşturduğu hilalin ön kısmında bayrak açıldı. Havadan SİHA’yla çekilen görüntüler dışında aynı anlar Mehmetçik tarafından da meydanda kaydedildi. Görüntülerde, harekatta görev alan komutan, Mehmetçiğe seslendiği konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bu zafer öncelikli olarak Çanakkale şehitleri, ardından bu harekatta şehit olmuş 46 personelimize ve ÖSO’dan şehit olmuş personelimize, özelinde Şükrü Ünlü uzman çavuşumuza, Mithat Dunca binbaşıya armağan olsun. Mithat Dunca eşi Lütfiye Hanım, kardeşleri Mustafa ve Metin, Mithat’ın intikamı yerde kalmadı, intikamını aldık. Lütfiye Hanım sen rahat et, burada 200 kardeşin var, saygılar.”

Haberin Devamı

AFAD'DAN CİNDERES'E SICAK YEMEK

58. günde Afrin merkezi kontrol altında... Şehitlere armağan

Zeytin Dalı Harekatı’nda TSK öncülüğünde ÖSO güçleri Afrin’i PYD/YPG terör örgütünden temizlerken daha önce kurtarılan bölgelere Türkiye’nin yardımları devam ediyor. Mahmudiye köyünde yaşayanlara sıcak yemek ve gıda kolisi yardımı yapıldı. Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Afrin, PYD/YPG terör örgütünden temizlenirken bölgeye Türkiye’nin yardımları da ulaştırılmaya devam ediliyor. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı, PYD’den temizlenen Cinderes’in Mahmudiye köyünde yaşayan halka sıcak yemek ve gıda yardımında bulundu. Çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan siviller yardımlardan alabilme için sıraya girdi. Getirilen sıcak yemek ve gıda kolileri yardım sahiplerine dağıtıldı. ÜNAL ÇAM-Cinderes

58. günde Afrin merkezi kontrol altında... Şehitlere armağan

58. günde Afrin merkezi kontrol altında... Şehitlere armağan

ASKERLERİN ÜZERİNE PİRİNÇ ATTILAR

Afrin’de kontrolün sağlanmasının ardından evlerinden çıkan siviller, askerlere destek verdi. Şehir merkezinin teröristlerden kurtarılmasını kimi vatandaşlar askerlere el sallayarak, kimileri de sevinç gözyaşları ve zılgıtlarla kutladı. İlçe meydanında toplanan siviller, araçlarıyla sevinç turu attı. Bir dükkana girip çocuklarıyla birlikte teröristlerden saklanan bir grup kadın da Mehmetçik ve ÖSO’yu zılgıtlarla karşıladı. Yörede gelişin bereketli olması için yapılan adet nedeniyle balkonlara çıkan halk askerlerin başına pirinç attı.

58. günde Afrin merkezi kontrol altında... Şehitlere armağan

58. günde Afrin merkezi kontrol altında... Şehitlere armağan

KAWA HEYKELİ YIKILDI

Şehir merkezini terk eden teröristlerin bazı binaları ve araçları ateşe verdikleri, ağır hasar oluşturdukları görüldü. İlçede ve kırsalda arama tarama faaliyetine başlayan Mehmetçik ve ÖSO güçleri, terör örgütü YPG/PKK’yı simgeleyen flama ile fotoğrafları imha etti. ÖSO güçleri, kent meydanında bulunan Kawa heykelini de önce silahla ateş açarak tahrip etti, ardından da iş makinesiyle yıktı.

Haberin Devamı

Binaları tek tek arayan güvenlik güçleri, teröristlerin sivillerin arasına girme ihtimaline karşı çalışmalarını sürdürüyor.

SİLAHLARI ALIP KAÇMIŞLAR

Suriye’nin Afrin bölgesini işgal eden YPG/PKK’lı teröristlerin TSK’ya karşı direnemeyeceğini anlayınca birkaç gün önce silahlarını araçlara yükleyerek kaçtığı, sivillerin anlatımıyla ortaya çıktı. Afrinli esnaf Zeynel Abidin Kazan (44) “3-4 gün önce teröristlerin bazı silahları araçlara yüklediğini gördük” dedi. İlçede fırın işletmeciliği yapan Ali İmceddemi (60) ise “Teröristlerin 4 gün önce kenti terk ettiklerini gördük” diye konuştu.

AFRİN'DEN NOTLAR...

Son belde temizlendi

- Teröristlerin resmi kurumlarda kendilerine ait evrakı yanlarına alıp ya da ateşe verdikten sonra kenti terk ettiği belirtildi. Teröristlerin kentin dış mahallelerine kilometrelerce uzunluğunda hendekler kazdığı da görüldü.

- TSK ve ÖSO, 6 beldesi buluna Afrin’in kuzeybatısındaki Mabatlı belde merkezini de teröristlerden aldı. Böylece teröristlerin işgalindeki son belde de kurtarılmış oldu.

- TSK birlikleri, mayın dedektörleri ve eğitimli köpekleri kullanarak teröristlerin yerleştirdiği patlayıcıları temizliyor.

- Zeytin Dalı Harekatı kapsamında kısa süre önce teröristlerden temizlenen ve örgütün ciddi yığınak yapıp, direniş gösterdiği yerler arasında bulunan Racu beldesinde Suriyeliler evlerine dönmeye başladı.

- Afrin ilçe merkezinin temizlendiğinin açıklanmasının ardından terör örgütü DAEŞ’ten temizlenen Fırat Kalkanı bölgesindeki camilerden sela okundu, tekbir getirilerek kutlama yapıldı. Türkiye’de de Suriye sınırında bulunan illerde sabah namazı öncesi sela okunarak dua edildi.