Gündem ‘7-8 yıl yatar çıkarlar kabul etmiyoruz’

‘7-8 yıl yatar çıkarlar kabul etmiyoruz’

27.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Adıyaman’da depremde yıkılan İsias Oteli’nde can veren  voleybol takımı öğrencilerinin aileleri Milliyet’e konuştu: ‘İddianamede  belirlenen suçla ceza alırlarsa 22.5 yıl ceza alacaklar. Yatarı 7-8 yıl. Bunu kabul etmiyoruz’ dedi.

‘7-8 yıl yatar çıkarlar kabul etmiyoruz’

Çiğdem Yılmaz - Türkiye’de 50 binden fazla insanın yaşamını yitirdiği büyük bir yıkıma neden olan 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde yerle bir olan Adıyaman Grand İsias Otel’de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Gazimağusa Türk Maarif Koleji kız ve erkek voleybol takımı öğrencileri, yöneticileri ve velilerinden arasından bulunduğu 72 kişi yaşamını yitirdi. 30’u çocuk, 72 kişiye mezar olan otelle ilgili iddianame önceki gün tamamlandı. İddianamede 5’i tutuklu 11 sanığın “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan cezalandırılmaları talep ediliyor. Hazırlanan iddianameyi, KKTC’li aileler Milliyet’e değerlendirdi. 

Haberin Devamı

Kolonlar kesilmiş... 

Depremde 14 yaşındaki oğlu İzcan Nurluöz’ü kaybeden Feriha Yiğit (42), “İddianameyi okurken kanımız dondu. Deprem bölgesi olan bir yerde bile göz göre göre neler yapılmış.  

İzinler belli ki yasa dışı alınmış.  

Statik planı gerçekle uyuşmuyor.  

Apartman dairesi otele çevrilmiş.  

Üzerine kaçak kat çıkılıp, kolonlar kesilmiş.  

Beton kalitesi standardın çok altında.  

Demirden bile çalmışlar. 

Bile bile toplu mezar inşa edilmiş. Kasten insan öldürme var. Dosyanın olası kast dışında değerlendirilmesi adaletin katledilmesi olacaktır. Her şey apaçık ortada” diye konuştu. Yoksuli Çevik (44) de henüz 11 yaşında olan kızı Nehir Çevik’i depremde kaybetti. Baba Çevik, Türk adaletine güvenlerin sonsuz olduğunu belirterek, “Umarım bu güven bizi yanıltmaz. 72 canın ölümüne neden olan bu insanların 3-5 sene ceza alıp sonra elini kolunu sallayarak çıkmasını istemiyoruz” dedi. Depremde 13 yaşındaki oğlu Aras Aktuğralı’yı kaybeden Murat Aktuğralı da şunları söyledi: 

Haberin Devamı

“Mevcut iddianamede, sanıklar hakkında ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma suçu’ diyor ancak biz 72 kişinin ölümüne neden olan bu kişilerin olası kastla yargılanması için elimizden geleni yapacağız. İddianamede belirlenen suçla ceza alırlarsa 22.5 yıl ceza alacaklar. Bunun da yatarı 7-8 yıl. Bunu kesinlikle kabul etmiyoruz. 72 kişinin öldüğü bir yapı var ve bu yapı yapılırken her türlü hırsızlık ve usulsüzlük yapılmış. Bu insanların en ağır cezayı alması gerekiyor. Aldıkları ceza, emsal olsun ki, tüm ahlaksızlara örnek olsun. Türkiye bir deprem ülkesi ve bu ahlaksızlar hak ettikleri cezaları almazlarsa benzer şeyler tekrar tekrar yaşanır. O nedenle bu yargılama emsal olmalı.” 

‘7-8 yıl yatar çıkarlar kabul etmiyoruz’

İhmaller zinciri  

Depremde hayatını kaybeden 14 yaşındaki Hayal Gençalioğlu’nun annesi Sibel Kumsal ise “İddianamede ihmaller apaçık ortada. İhmaller zincirinin olduğu bir yapıyı otele çevirenlerin bilinçli taksirle değil, olası kastla yargılanmaları için elimizden geleni yapacağız” dedi. 

Adıyaman’a voleybol turnuvası için gelen ve kentteki İsias Otel’de konaklayan Kuzey Kıbrıs’taki Gazimağusa Türk Maarif Koleji kız ve erkek voleybol takımlarının kafilesinden 26’sı ortaokul öğrencisi, 9’u veli ve öğretmen olmak üzere 35 kişi depremlerde hayatını kaybetmişti.