Gündem 7’nci uçak da Mürted’e indi

7’nci uçak da Mürted’e indi

15.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

S-400 hava savunma sistemi teslimatı kapsamında dün Rusya’dan 3 uçak daha Ankara’ya geldi. Böylece cuma gününden bu yana Mürted Hava Meydanı’na inen uçak sayısı 7’ye ulaştı. Sisteme ait parçalar hangarlara götürüldü.

7’nci uçak da Mürted’e indi

Rusya’dan 2.5 milyar dolar karşılığında satın alınan S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sisteminin teslimatı planlandığı şekilde devam ediyor. 12 Temmuz Cuma günü başlayan S-400 sevkiyatında 3’üncü gün geride kaldı. İlk gün Rus Hava Kuvvetleri’ne ait 3 kargo uçağı sisteme ait taşıyıcı araçları getirmişti. Önceki gün de bir kargo uçağı Mürted’e inerek yükünü boşaltmıştı. Teslimat süreci dün de sürdü.

Haberin Devamı

Hangara çekildi

Rus Hava Kuvvetleri’ne ait üç kargo uçağı dün Mürted’e iniş yaptı. Rusya’nın Levski kentinden kalkan beşinci ve altıncı uçak sabah saatlerinde Mürted Hava Meydanı’na indi. Ardından 12.00 sıralarında 7’nci uçak da iniş yaptı. Askeri personelin teslim aldığı sisteme ait parçalar, güvenlikli hangarlara çekildi. Cuma gününden beri getirilen parçaların, ilk sistemin bataryalarına ait olduğu ve jeneratör, füze taşıma kamyonu, fırlatıcı, taşıyıcı araç ve çekici kamyonlardan oluştuğu ifade ediliyor.

Füzeler gemiyle gelecek

Teslimat sürecinin devam edeceği belirtilirken, 120 adet füze sevkiyatının daha sonra deniz yoluyla yapılacağı bildirildi. Akıncı’ya getirilen ilk S-400 sisteminin kurulum ve hazırlık süreciyle birlikte 2 ay içinde tam çalışır hale getirilmesi bekleniyor. Türkiye’nin alacağı toplam 2 sistem 4 bataryanın 2020 yılı sonuna kadar teslim edilmesi planlanıyor.

Haberin Devamı

ABD’DEN HEYET GELİYOR

Suriye gündemli çifte toplantı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın cuma gecesi ABD Savunma Bakanı Vekili Mark Esper ile telefon görüşmesinin ardından bakanlıktan yapılan açıklamada ABD’den bir heyetin Türkiye’ye geleceği duyurulmuştu. Söz konusu heyetin bu hafta içinde Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. Heyetin gündeminde S-400 süreci ile Suriye’deki gelişmeler olacak. Türkiye, S-400 savunma sistemi alımının tercih değil bir zorunluluk olduğu, Patriot teklifi konusundaki değerlendirmelerin de devam ettiği mesajını heyete iletecek. Görüşmelerde F-35 savaş uçağı projesine ilişkin değerlendirmelerin de yapılması bekleniyor. ABD heyeti ile yapılacak görüşmede Suriye’de güvenli bölge konusu da ele alınacak. Bölgeyi oluşturacak “hazır, yetkin ve uygun gücün” TSK olduğu ABD’ye bir kez daha aktarılacak.

Türkiye-Rusya-İran üçlü zirvesi de ağustos ayında Ankara’da gerçekleşecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin katılımıyla gerçekleşecek zirvede Suriye konusundaki son gelişmeler ele alınacak. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, bu zirve öncesinde Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da, daha önceki “Astana formatı”nda 12. Uluslararası Suriye Görüşmesinin yapılacağını açıklamıştı.