Gündem ‘7’nin üzeri için 100 yıl gerekir’

‘7’nin üzeri için 100 yıl gerekir’

15.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ayvacık ve Samsat depremlerinin ardından Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’ın olası Marmara depremiyle ilgili sözleri tartışmaları beraberinde getirdi. Uzmanlar genel olarak 7 şiddetinin üzerinde bir depremin yakın bir tarihte olmasını beklemiyor

‘7’nin üzeri için 100 yıl gerekir’

Çanakkale Ayvacık ve Adıyaman Samsat’taki depremlerin ardından büyük Marmara Depremi senaryoları yeniden gündeme gelirken, Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’ın açıklamaları yeni bir tartışmaya neden oldu. Ercan, Marmara’da beklenen 7 ve üzeri büyüklükteki bir depremin 2040’tan önce olmayacağını belirterek; “Kuzey Marmara’da son 2 bin yıldır olan depremler incelendiğinde 6.6 ile 7.2 büyüklüğü arasında bir deprem olasılığı yüzde 24. Marmara’nın altındaki kabuğun kırılarak 7 ve üzeri deprem üretmesi için 6 milyar giga tonluk güce ihtiyaç var. Bu gücün oluşması için zaman gerekiyor. 2030’a kadar 7 büyüklüğünde deprem beklemiyoruz” dedi. Ercan’ın süre tahminini deprem bilimcilere sorduk. İşte yanıtlar:

Haberin Devamı

‘Yılda 2.5 santim gerilme oluyor’

Prof. Dr. Şerif Barış: “Tom Parsons, 1999’daki depremden sonra 50 yıl içinde 7’den büyük deprem olasılığını yüzde 62 olarak verdi. Bizim hocaların söylemlerinin kaynağı aslında Parsons. Bu tür açıklamaları yapanlarda deprem istasyon verileri yok. Marmara’da yıllık 2.5 santim gerilme oluyor. 7 ve üzeri bir deprem için 2 metrelik gerilmenin oluşması gerekir. 2 metreye ulaşması için 100 yıl geçmesi gerekir.”

‘2030’dan önce olasılık yüksek’

Yrd. Doç. Oğuz Gündoğdu: “Marmara’daki olası büyük depremin geç kalmayacağına dair belirtiler var. Öngörüm, Bakırköy-Tekirdağ arasındaki fayın kırılması. Marmara tabanı yılda 2 santimetre batıya kayıyor. Atım hesaplarımıza göre 7’nin altında deprem olması imkansız. 7.2 ve üzeri bir deprem İstanbul’a ciddi hasar verecektir. 2030’dan önce deprem olasılığı daha yakın gözüküyor.”

Haberin Devamı

‘Stres o kadar büyük değil’

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy: “Marmara’da yırtılmayan yegane fay orta çukur dediğimiz Kumburgaz hattı. 50 kilometrelik bu fayın 7 ve üzeri deprem üretmesini beklemiyorum. Bu faydaki stres sanıldığı kadar büyük değil. Rolando Arminjo dışında deniz tabanına inen kimse olmadı. Yapılan konuşmalar Arminjo’nun yayınladığı raporun üzerine yapılan değerlendirmeler.”