Gündem 7 soruda kadının yasal hakları

7 soruda kadının yasal hakları

10.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Prof. Dr. Şükran Şıpka: “Cinsel saldırının evlilik birliği içinde gerçekleşmesi, şikâyete bağlı bir suçtur. Bu durumda kadınlar susmamalı ve saldırıyı mahkemeye taşımalılar”

7 soruda kadının yasal hakları

İ;stanbul Kemerburgaz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükran Şıpka, kadınların, kadın olarak, insan olarak, TC vatandaşı olarak hakları olduğunu belirterek, “Her şeyden önce bu haklarımız Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na dayanıyor. Bu nedenle öncelikle kadın olarak anayasal haklarımızı bilmemiz gerekiyor” dedi. Prof. Dr. Şıpka ile kadın hakları üzerine konuştuk.

Haberin Devamı

Eşe ya da çocuklara yönelik şiddet suç mudur?

Türk Ceza Kanunu, eşe ya da çocuklara yönelik fiziksel şiddeti, vücut dokunulmazlığına karşı suçlar olarak niteliyor. Aile bireylerinden biri olmak, diğerinin şiddet göstermesine haklılık kazandırmaz.

Aile içinde şiddete karşı ne yapabilirsiniz?

Şiddete maruz kalan veya kalma tehlikesi bulunan ya da şiddetten etkilenen veya etkilenme tehlikesi bulunan kişi, en yakın polis merkezine, jandarma karakoluna, Cumhuriyet Savcılığına, Aile Mahkemesi Hâkimliğine, Kaymakamlığa veya Valiliğe başvurmalı.Ayrıca, şiddet veya şiddet uygulanma tehlikesinin varlığı hâlinde herkes bu durumu resmi makam veya mercilere ihbar edebilir. Mülki amir niteliğindeki Kaymakamlık veya Valilikten koruyucu tedbirlerin alınması istenebilir.

Haberin Devamı

Eşin cinsel saldırısı cezalandırılır mı?

Cinsel saldırı eyleminin evlilik birliği içinde gerçekleşmesi, şikâyete bağlı bir suçtur. Bu durumlarda kadınlar susmamalı ve eşlerinden gelen kabul edilemez derecede cinsel saldırıları mahkemeye taşımalılar.

İş yerinde cinsel tacize karşı ne yapabilirsiniz?

Kanun, çalışma yaşamı içinde bulunan bir kişinin, işyerinde, hiyerarşi ve hizmet ilişkisinin yarattığı güçten ya da aynı iş yerinde çalışmanın sağladığı kolaylıktan yararlanarak, diğer çalışana cinsel tacizde bulunması halinde verilecek cezanın yarı oranında artırılacağını belirtmekte.

Tecavüzcü, mağdurla evlenerek cezadan kurtulabilir mi?

2005’te yürürlüğe giren Türk Ceza Kanunu ile bu uygulama yürürlükten kaldırılmıştır. Tecavüzcü ile mağdur arasında sonradan bir evlilik ilişkisi kurulmuş olsa bile, fail yine de cezalandırılmaktan kurtulamayacaktır.

Eş kadının çalışmasını engelleyebilir mi?

Yeni Medeni Kanun’un 192. maddesine göre; “Eşlerden her biri meslek veya iş seçiminde diğerinin iznini almak zorunda değildir. Ancak meslek ve iş seçiminde ve bunların yürütülmesinde evlilik birliğinin huzur ve yararı göz önünde tutulur”. Görüldüğü gibi, çalışmak isteyen kadın, kocasından izin almak zorunda değil. Ancak çalıştığı işin niteliği, çalışma saatleri, çalışma yeri gibi bazı nedenler, evlilik içinde tartışmalara neden oluyorsa ve objektif olarak evlilik birliğini sarsıcı nitelikte görülebilirse, bu durum kadın veya erkek eş aleyhine boşanma sebebi olarak- sonuç doğurabilir.

Haberin Devamı

Evlilikte mal rejimi (evlilik mallarının paylaşımı) nasıldır?

Yasal mal rejimi, ‘edinilmiş mallara katılma’ rejimidir. Eşler noterde yapacakları bir sözleşme ile ya da evlenme başvurusu sırasında tarafların yapacakları yazılı bir bildirimle farklı bir mal rejimi kabul edebilirler. Bu nedenle evlenme başvurusu yaparken kadının neye imza attığını bilmesi çok önemli. Ancak seçilebilecek olan mal rejimi, kanunda belirtilenlerle sınırlıdır. Bunlar; “Mal Ayrılığı”, “Paylaşmalı Mal Ayrılığı” ve “Mal Ortaklığı”dır.

Eğer eşler bu rejimlerden birini seçmemişse, yasal mal rejimi sayılan “Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi”ne tabidirler. Bu rejimin tasfiyesi, eşlerden birinin ölümü, evliliğin iptali veya boşanma halinde gündeme gelir ve her eş, diğer eşin sahip olduğu “edinilmiş malın” güncel değerinin yarısını almayı talep edebilir.

Haberin Devamı

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi

Siyaset biliminin teorik birikimini kamu yönetimi alanındaki uygulamalarla birleştirmeyi amaçlar. Siyaset bilimi alanında klasik ve çağdaş siyasal kuramlar, siyasi tarih, partiler ve seçim sistemi ve karşılaştırmalı siyaset ile güncel siyasal konular; kamu yönetimi alanında ise kamu maliyesi, devlet ve bürokrasi, yerel yönetimler ile kamu politikalarını inceleyen derslere yer verilir.

Adayların, Türkiye’de ve dünyadaki gelişmeleri ve yaklaşımları takip etmeye çalışan meraklı, okumayı seven, siyasete, felsefeye, edebiyata, tarihe ilgisi olan çok yönlü bireyler olmaları beklenir.

Mezunlar, İçişleri, Dışişleri, Avrupa Birliği Bakanlığı ile diğer devlet kurumlarında uzman ya da yönetici olarak çalışma olanağına sahip olacak; kaymakamlık, idari yargı hâkimliği, dışişleri meslek-idari memurlukları gibi mesleklere girebileceklerdir.

İKBU ayrıcalıkları

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencileri, “Cooperative Education (Co-Op)” programı kapsamında, ilgili bir devlet kurumu ya da sivil toplum örgütünde çalışarak gerçek iş ortamında tecrübe kazanma olanağına sahipler.

Haberin Devamı

Öğrenciler, Erasmus Öğrenci Değişim Programı kapsamında Avrupa’daki anlaşmalı üniversitelerde eğitim alabilirler. Başta hukuk, uluslararası ilişkiler olmak üzere çeşitli bölümlerle yandal ya da çift anadal yapabilme olanağına sahipler.

Doğru çalışmak çok çalışmak mıdır?

Doğru çalışma çok çalışma değildir, önce bunu belirtelim. Doğru çalışma, hangi ders ve konuların çalışılması gerekiyorsa ağırlığı bunlara vererek yapılan çalışmadır.

Çalışma saatinizi artırmanız başarınızı, aynı oranda artırmayabilir. Önemli olan çalıştığınız zaman diliminde verimi sağlamak. Sadece konu tekrarı yapıp ezberlemek de doğru bir çalışma yöntemi değil. Özellikle sınavlara hazırlandığınız dönemlerde, konu tekrarı ile beraber bol bol soru çözmeniz, yanlış çözdüğünüz soruları ilgili öğretmeninize götürerek nerede yanlış yaptığınızı öğrenmeniz gerekir.

Daha sonra da öğretmenin çözümünü tekrar ederek soruyu bir de siz çözerseniz daha kalıcı öğrenme sağlamış olursunuz.

Liseliler uygulayarak öğrendiler

Gençlerin en büyük sorunlarından biri seçecekleri mesleği tanımamaları. İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi, lise öğrencilerine yönelik uygulamalı atölye ve laboratuvar eğitimleriyle gençlerin seçmeyi düşündükleri meslekle tanışmalarını sağlıyor. Mühendislik seçmek isteyen adaylar Robotik atölyesinde robot demolarıyla çalışırlarken mimarlık atölyesinde üç boyutlu tasarım atölyesine katılarak kendi tasarımlarını gerçekleştiriyorlar.

Tıp ve eczacılık mesleklerini tanımak isteyenler, eczacılık Laboratuar çalışmasında akademisyenler eşliğinde sıvı sabun, kolonya, jöle gibi malzemeleri üretiyor, tıp fakültesi laboratuvarlarında temel ilkyardım ve acil sağlık yardımı ile ilgili uygulamalı eğitim alıyorlar.

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ, atölye çalışmalarına 30 liseden 750 öğrenci katıldığını belirterek, “Yaptığımız uygulamalı eğitimler öğrencilerin en zorlandıkları meslek seçimi konusunda yol gösterici oluyor. Bu sayede öğrencilerin hem sınav motivasyonları yükseliyor hem de üniversite yaşamı konusunda akıllarındaki soru işaretlerine cevap buluyorlar” dedi.

YGS’de son hafta

Gençlerin kader sınavı olarak gördükleri Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) için geri sayım başladı. 2 milyon aday, sınavda başarılı olmak için ter dökecek.

Bundan 3 yıl önce yaşamıştım YGS heyecanını. Sınav tarihi yaklaştıkça stresim artmış özellikle son günlerde hiçbir şey bilmediğim, başarılı olamayacağım stresi altında ezilmiştim. O günler geride kaldı yaşadığım sıkıntı ve heyecanı hâlâ unutabilmiş değilim. 15 Mart Pazar günü yapılacak YGS her ne kadar ilk aşama da olsa önemli. Çünkü LYS’lere girmek istiyorsanız bu sınavda 180 barajını aşmanız gerekiyor, sınavdan aldığınız puan LYS puanlarınızı da etkiliyor. Aynı zamanda YGS ile öğrenci alan programları da bu sınavın sonucuyla tercih edeceksiniz. İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rehberlik Koordinatörü Murat Acet, sınav öncesi ve sınav sonrasında yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor:

Sınav sabahı

- Sabah kahvaltısını mutlaka yapın. Kahvaltının fazla sulu olmamasına, glikoz ağırlıklı olmasına dikkat edin.

- Kıyafetiniz rahat olması önemli.

- Evden çıkmadan sınavla ilgili belgelerinizi son kez kontrol edin.

- Sınavın başlamasına en az bir saat kala sınavın yapılacağı binada olun. Büyük şehirde yaşıyorsanız trafik faktörü de düşünülmeli.

Sınav sırasında

- Sınavın hemen öncesinde sanki bütün bildiklerinizi unutmuş gibi bir düşünceye kapılabilirsiniz. Bunun gerçek olmadığını ve o anki sınav psikolojisinden kaynaklandığını bilmelisiniz.

- En iddialı olduğunuz testle başlayın. Zayıf olduğunuz testi sona bırakın.

- Üniversite sınavında yüzde 20 oranında zor ve yüzde 10 oranında da çok zor sorular sorulur. İlk sorularda zorlanınca motivasyonunuzu kaybetmeyin.

-Bir soruyu belirli bir süre geçtiği halde çözemediyseniz, o soruyla boğuşarak zamanınızı boşa harcamayın. Hiçbir bilginiz olmayan soruları boş bırakın. Çünkü 4 yanlış cevabınız bir doğruyu götürecektir.