Gündem 70 yıllık tutkuya 200 film sığdırdı

70 yıllık tutkuya 200 film sığdırdı

28.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Yeşilçam’da 70 yıllık sanat kariyeri olan usta oyuncu Eşref Kolçak yaklaşık 200 filmde rol aldı. 92 yaşında yaşama veda eden Kolçak, bugün ikindi namazı sonrası kılınacak cenaze namazının ardından, Gemlik’teki aile mezarlığına defnedilecek...

70 yıllık tutkuya 200 film sığdırdı

Yeşilçam’ın önemli jönlerinden ve üretimi hiç bırakmadığı uzun bir sanat hayatı geçiren Eşref Kolçak, önceki gün uzun süredir yaşadığı Bursa’nın Gemlik ilçesinde hayatını kaybetti. 92 yaşında yaşama veda eden Kolçak aralarında Osman Seden ve Atıf Yılmaz’ın da olduğu Yeşilçam’ın birçok önemli yönetmeniyle çalışmış usta bir isimdi. Oğlu Harun Kolçak, 2017 yılında hayatını kaybetmişti.

Haberin Devamı

Kolçak, 28 Ocak 1927’de Erzurum’un İspir ilçesinde dünyaya geldi. 1940’larda İstanbul’a taşındıktan sonra sanat hayatı başladı. Kolçak, verdiği bir söyleşide marangozluk ve ayakkabı tamirciliği gibi mesleklerde çalıştıktan sonra gelen sahne hayatını şöyle anlatıyordu: “1944 yılında, sahnedeydim... O zamanlar Maksimde Atilâ Revü Opereti vardı. Bu operette bale yapıyordum. Tabii bu, işin profesyonel tarafı... Amatör zamanlarım da oldu. Mektep müsamerelerinin demirbaş kadrosundandım. Semt düğünlerinde de kazaska oynardım. Lâkin, sanat şuuruna malik değildim, o tarihlerde. Sanatla zanaatı birbirine karıştırmış olacağım ki sanat enstitüsünde okumağa başladım. Enstitüyü bitirseydim, bugün iyi bir yapı ustası olacaktım. Şimdiyse zanaatkâr yerine, sanatkâr olduk.”

Haberin Devamı

‘Şoför Erol’ çok sevildi

Kolçak’ın sinemaya ilk adımı 1949 yapımı ‘Fedakar Ana’da Cahide Sonku’nun çocuğunu canlandırdığı küçük bir rolle oldu. Dikkat çekmesi ise 4 yıl sonra gelen ‘Affet Beni Allah’ım (1953) adlı filme gerçekleşti.

Kolçak 1950’li yıllarda üretken ve sinemada yükseldiği bir dönem geçirdi. O dönem rol aldığı önemli filmlerinden biri Atıf Yılmaz imzalı ‘Bir Şoförün Gizli Defteri’ydi. 1959 yapımı filmde Kolçak, sosyeteden bir kıza âşık olan şoför karakteriyle beğenildi. Kendisi de o dönemden en sevdiği rolünün bu filmde şoför Erol olduğunu belirtecekti. Aynı yıl diğer bir önemli filmde oynadı: Osman Seden imzalı ve Milli Mücadele yıllarında geçen ‘Düşman Yolları Kesti’. Bir yıl sonra çekilen ve bir kez daha Osman Seden imzalı melodram ‘Namus Uğruna’daki rolüyle de dikkati çekti ve Antalya’da 1961 Türk Filmleri Yarışması’nda En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandı.

Kolçak’ın uzun kariyerinde kazandığı diğer önemli bir ödül, 2000 yılında Zeki Ökten imzalı ‘Güle Güle’ filmiyle aldığı Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülüydü. Kolçak, 2003 yılında ise Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Yıldırım Önal Anı Ödülü’nün sahibi oldu.

70 yıllık tutkuya 200 film sığdırdı

Gemlik’te defnedilecek

Sanat hayatında 200’e yakın yapımda yer alan Kolçak, yaptığı konuşmalarda çalışma arzusunun hiç bitmediğini vurgulayan, mesleğine tutkusunu hiç kaybetmemiş bir isimdi. Nitekim en son geçen yıl gösterime giren ‘Elim Sende’de rol alması da bunun kanıtıydı. Kolçak, bugün ikindi namazının ardından Asım Kocabıyık Camii’nde kılınacak cenaze namazı sonrası Gemlik mezarlığına defnedilecek.