Gündem 75 yıllık fantastik dünya küle döndü

75 yıllık fantastik dünya küle döndü

14.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

‘Çocukların içinden hiç çıkmak istemeyecekleri masal alemi’ Balat Oyuncak Müzesi alevlere teslim oldu. İçinde 75 yıllık oyuncakların da bulunduğu 2 katlı müzede çıkan yangın 1.5 saatte söndürüldü, geriye tarifsiz hüzün kaldı.

75 yıllık fantastik dünya küle döndü

Habil Tangören - Haliç kıyısında bulunan Balat Oyuncak Müzesi dün saat 04.00 sıralarında çıkan feci yangında kül oldu.

Haberin Devamı

Henüz belirlenemeyen bir nedenle başlayan yangın kısa sürede tüm binayı sardı. Binadan yükselen alevleri gören vatandaşlar durumu 112’ye bildirirken, alevler müzenin hem çatısını hem de içeride bulunan oyuncakları sardı. 2 katlı müzedeki oyuncakların çok büyük kısmı alevlere teslim oldu. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri 1.5 saatlik çalışmayla yangını söndürdü.

Nadide oyuncaklar vardı

Ocak 2021’de Milliyet’te yayımlanan Balat Oyuncak Müzesi haberimde müzenin geçmişini ve farklı konseptlerde dünyanın dört bir yanından toplanan 75 yıllık nadide oyuncakların da bulunduğu masal alemini tanıtmıştım. Bu yüzden bu korkunç yangın içimi daha fazla acıttı. Müzede görüp hayran kaldığım çizgi kahramanlar hâlâ gözümün önünde. Mickey Mouse, Tom ve Jerry, Tenten, Sünger Bob, Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler ve daha nice komik yüzler. Alevlerin ortasında çığlıklarını duymamaya, çaresizce ordan oraya kaçışmalarını görmemeye çalışıyorum...

Haberin Devamı

Alt katında nadir oyuncaklar, eşsiz mini döküm arabalar, üst katta da dev tren konseptiyle süslenmiş koleksiyonların yer aldığı müze, her yaştan ziyaretçisini kendine hayran bırakıyordu. Müzede yer alan dünyaca ünlü Arjantinli heykeltraş Forchino’nun komik bibloları da çocuklar tarafından büyük ilgi görüyordu. Çocukların en sevdiği çizgi film karakterlerinin bulunduğu, 80’li yılların film sahnelerinin de canlandırıldığı dioramalar ve Türkiye’nin en büyük kurşun asker koleksiyonunun yer aldığı dev müzenin kül olması büyük üzüntü yarattı.

Talihsiz yangının çıkış nedeninin henüz belirlenemediğini söyleyen müzenin sahibi ve müdürü Bekir İnçoğlu, oyuncakların manevi değeri nedeniyle zararın maddi boyutunun ifade edilemeyeceğini söyledi.

75 yıllık fantastik dünya küle döndü

Bekir İnçoğlu, 2 yıl önce müzeyle ilgili bilgi verirken her ayrıntıyı keyifle anlatmıştı. 

İnsanlığın hafızası

İnçoğlu, “75 yıllık geçmişi olan çok sayıda nadide oyuncak 1 saatte kül oldu. Müzede yaklaşık 17 bin oyuncak vardı. Birçoğu dedemin çeşitli ülkelerden bizzat topladığı nadide oyuncaklar artık yok. Bunun maddi değeri hiç birşeyle ölçülemez. Tarifsiz üzgünüm. Bu eşsiz eserleri geri getirmenin imkanı yok ne yazık ki” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Müze binasının büyük kısmının ahşap olduğu için tamamen kullanılmaz hale geldiğini belirten İnçoğlu, “Burası sadece bir oyuncak müzesi değil, yılların birikiminin sergilendiği bir tür insanlığın hafızası idi” diyerek üzüntüsünü dile getirdi.