Gündem 81 ilde gıyabi cenaze namazı

81 ilde gıyabi cenaze namazı

16.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Diyanetin çağrısıyla İsrail’in attığı kurşunlarla can veren Filistinliler için dün 81 ilde gıyabi cenaze namazları kılındı. Bir çok ilde de protestolar düzenlendi.

81 ilde gıyabi cenaze namazı

İsrail askerlerinin, ABD’nin Tel Aviv’deki Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması nedeniyle düzenlenen gösterilere katılan Filistinlilere yönelik saldırıları dün birçok ilde protesto edildi, hayatını kaybeden Filistinliler için gıyabi cenaze namazları kılındı.

Haberin Devamı

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın aldığı karar doğrultusunda İsrail askerlerince şehit edilen Filistinliler için 81 ilde sela okundu ve öğle namazının ardından gıyabi cenaze namazı kılındı. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş da bu kapsamda Fatih Camisi’nin minaresine çıkarak sela okudu. Erbaş, selanın okunmasını ardından Fatih Camisi’deki cemaate öğle namazı kıldırdı. Sonrasında ise cami avlusunda şehit Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kıldıran Erbaş, başta Filistinliler olmak üzere tüm mazlum Müslümanlar için dua etti. Erbaş, daha sonra yaptığı açıklamada, “Filistin’de öldürülenler insan değil mi? Müslüman ya da Müslüman olmayan, farklı dinlerde olan devletler, onların yöneticileri neredesiniz? Deniz kenarına vuran bir balinayı kurtarmak için dünyayı ayağa kaldıran insan hakları savunucuları, nerelerdesiniz, ne zaman sesiniz çıkacak?” dedi.

Haberin Devamı

EDİRNE: Edirne Selimiye Camisi’nde de Gazze sınırında hayatını kaybeden 60 kişi için sela okundu. Selimiye Camisi’nde öğle namazını kılan cemaat, daha sonra cami avlusunda gıyabi cenaze namazı kıldı.

81 ilde gıyabi cenaze namazı

İSRAİL’E ÖFKE YAĞDIRDILAR

İsrail’in Filistin halkına uyguladığı şiddet dün yurdun çeşitli yerlerinde protesto edildi. İstanbul’da 3 günlük yas kapsamında tüm kamu kurum ve kuruluşları ve holding binalarındaki bayraklar yarıya indirildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, partililer ile vatandaşlar Beyazıt Meydanı’nda toplandı. AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak “Kudüs, müslümanların kırmızı çizgisi, insanlığın kadim silüeti, bağımsız Filistin ve Filistinliler asla yalnız değildir” dedi. CHP Gençlik Kolları da, İsrail Konsolosluğu önünde eylem yaptı.

ABD elçiliği önlemi

Ankara’da Ak Parti Genel Merkez Gençlik Kolları üyesi bir grup, İsrail’in Ankara Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi gerçekleştirdi. “Ankara sokaklarının Kudüslü çocuklarıyız” ve “Dünya sussa biz susmayacağız, Kudüs emanetimizdir” yazılı pankart ve dövizler taşıyan grup elçilik konutu önüne siyah çelenk bırakan grup üyeleri, yanlarında getirdikleri yumurtaları konuta fırlattı. Grup ile polis arasında kısa süreli arbede yaşandı.
ABD’nin Ankara Büyükelçiliği önünde de ellerinde Filistin bayrakları ile toplanan sivil toplum örgütlerinin üyeleri, ABD ve İsrail aleyhine sloganlar attı. Yoğun güvenlik önlemi alan polis, grubun elçilik önüne yaklaşmasına izin vermezken, kalabalık Ankara Sanayi Odası binası önüne geçerek basın açıklaması gerçekleştirdi. çeşitli illerde de protestolar yapıldı.

Yazarlar