Gündem 85 canın bedeli 3.5 yıl hapis

85 canın bedeli 3.5 yıl hapis

08.10.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Bingöl’deki depremde yıkılıp 85 öğrenciye mezar olan Çeltiksuyu Pansiyonlu İlköğretim Okulu davasında, müteahhit Şeref Bozkuş, 3.5 yıl hapse mahkûm edildi; 1.5 yıl yatacak. Cezaların düşüklüğüne, binada eksik malzeme kullanıldığına yönelik tespitlere rağmen “taksirle ölüme neden olma” suçundan ceza verilmesi neden oldu

85 canın bedeli 3.5 yıl hapis

Bingöl’de, 1 Mayıs 2003’te, 85’i öğrenci 177 kişinin yaşamını yitirdiği depremle ilgili davalarda kararlar, depremden 7 yıl sonra çıkmaya başladı.
1 Mayıs 2003’teki depremden sonra onlarca müteahhit hakkında dava açıldı. Bir bölümü kısa süreyle tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan müteahhitler arasında en büyük tepkiyi Çeltiksuyu Pansiyonlu İlköğretim Okulu’nun müteahhiti Şeref Bozkuş topladı. Depremden sonra, firmasının yasaklı olduğu ve projeyi doğru uygulamadığı haberleriyle gündeme gelen Bozkuş, hakkında soruşturma ve dava açılmasına rağmen yakalanamadı. Bingöl Ağır Ceza Mahkemesi de Bozkuş hakkında gıyabi tutuklama kararı verdi.
Ancak mahkeme, Haziran 2004’teki duruşmada, bu kararı kaldırdı. Mahkeme, buna gerekçe olarak, İTÜ’den gelen bilirkişi raporunda, Bozkuş’un 8’de 1 suçlu bulunmasını gösterdi. Raporda, proje ve zeminin, binanın yıkılmasına neden olduğu kaydedildi.

TAKDİRNAME ALMIŞ!
14 ay süresince yakalanamayan Bozkuş, gıyabi tutukluluk kararının kalkmasından 1 hafta sonra, 28 Haziran 2004’te mahkemeye gelerek ifade verdi. Bozkuş, ifadesinde, projeyi mimar gözetiminde yaptıklarını, Bingöl’e özgü bir beton bulma sorunu yaşadıklarını ancak bunu kendi yaptıkları betonu kullanarak aştıklarını, bu betonun da uzmanlarca güç bakımından yeterli bulunduğunu kaydetti. Bozkuş, yaptığı bina nedeniyle “takdirname” aldığını da vurguladı.
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) ise bilirkişi raporunun aksine, okulun beton ve demir eksikliğinden yıkıldığını açıkladı. İMO, projeye, suç yüklenemeyeceğini vurguladı. Afet İşleri Genel Müdürlüğü raporunda da çöken 11 binanın tamamının ‘eksik malzeme ve proje hatasından’ dolayı yıkıldığı belirtiliyor.

TAKSİRLE ÖLÜME SEBEBİYET

Bu yöndeki raporlara rağmen, 84 öğrenci ve 1 öğretmenin ölümüne neden olan binanın müteahhidi Bozkuş 3.5, Kontrol Mühendisi Şadiye Topçu ve Mühendis İsmet Elhakan’a 2.5 yıl hapis cezası verildi. Yargılama sonunda, 6 sanığın da beraati kararlaştırıldı.
Bu davayla ilgili temyiz incelemesi tamamlandı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, sanıklar Mahmut Bozaba, İbrahim Ekici, Halil Alkan, İzzet Davran, Şadiye Topçu, Rahmi Üzümcü, Selim Aksoy ve Ufuk Nurullah Bilgin hakkındaki suç yönünden zamanaşımı süresinin dolduğunu belirterek, bu sanıklar hakkındaki davayı kaldırdı. Daire, Bozkuş ve Elhakan hakkındaki cezaların ise onanmasına hükmetti. Daire, Bozkuş ve Elhakam’a verilen 343’er lira para cezasını onadı. Bozkuş 1.5, Elhakan 1 yıl hapis yatacak.

Korkmaz apartmanı

Depremin diğer simge davalarından Korkmaz Apartmanı davasında da sona gelindi. 37 kişinin öldüğü apartmanın müteahhidi olduğu iddia edilen Yusuf Korkmaz, Yargıtay’ın bir kez usulden bozduğu davada, 2 yıl 6 ay hapse mahkûm edildi. Apartmanı yaptıran isimler olduğu iddia edilen Hüseyin Basılgan ve Hüseyin Keskin’e ise 2 yıl 1’er ay hapis cezası verildi. Davada, belediye eski Fen İşleri Müdürü Feyzi Kavar ile projeyi çizen Faruk Ertuğrul da 9 bin TL para cezasına mahkûm edildi. Davanın ikinci temyiz incelemesinin kısa süre içerisinde tamamlanması bekleniyor.